ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Η γυναίκα με το μουστάκι και η αξιοπιστία των ΜΜΕ

Για ακόμη μία φορά το βράδυ της Μ. Τρίτης και τη ξημερώματα της Μ. Τετάρτης ζήσαμε επικές στιγμές στο ελληνικό διαδίκτυο με αφορμή το περιστατικό με πυροβολισμούς στα κεντρικά γραφεία του Youtube στην Καλιφόρνια. Ας μη γελιόμαστε, σε συνθήκες real time ενημέρωσης, λάθη και αστοχίες θα υπάρξουν και θα τα κάνουμε όλοι μας. Όμως από τις αστοχίες μέχρι.. την απόλυτη παραποίηση της είδησης ή τη μετάδοση εντελώς ψευδών πληροφοριών η απόσταση είναι μεγάλη.
Πέρα από την «κλασική» σπουδή πολλών ελληνικών μέσων να αποδειχθεί πως η δράστης φορούσε μαντίλα (κεφαλομάντηλο το έγραψε ένας συνάδελφος) για να γίνουν και οι απαραίτητοι συνειρμοί, μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία πως πρόκειται για γυναίκα ξεκίνησε ακόμη ένα «πανηγύρι» παραπληροφόρησης για ερωτική αντιζηλία πίσω από το αιματηρό περιστατικό.
Βλέπετε, δεν μας βγήκε το σενάριο της τρομοκρατίας, οπότε ας πάμε σε ένα άλλο αγαπημένο θέμα: την υστερική γυναίκα που κυνηγάει να σκοτώσει τον σύντροφό της για κάποια αιτία που θα μάθουμε αργότερα (σ.σ. μπορεί και να αποδειχθεί ότι αυτά ήταν τα κίνητρα, όμως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση μέχρι στιγμής).
Και στις δύο περιπτώσεις, φυσικά, τη μεγάλη ευθύνη φέρουν τα αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα πιο «κίτρινα», που έκαναν για ακόμη μία φορά πάρτι παραπληροφόρησης και διάδοσης πανικού και εντυπώσεων.
Η διασταύρωση, όμως, των βασικών πληροφοριών, έστω και από απόσταση, μπορεί να γίνει άμεσα και εμπεριστατωμένα αντλώντας πληροφορίες από πρακτορεία, ιστοτόπους από τις τοπικές αρχές κ.λπ.
Και εφόσον δεν υπάρχει ανταποκριτής στην… Καλιφόρνια ας μεταδώσουμε, ρε παιδιά, με φειδώ τις όποιες πληροφορίες κι ας χάσουμε μερικά κλικ.
Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε, εδώ το enikos.gr παρουσίασε την είδηση κόντρα σε όλους και σε όλα. Όχι μόνο ανακάλυψαν και δεύτερο νεκρό, τον σύντροφο της «αλαφιασμένης» δολοφόνου με το κεφαλομάντηλο, αλλά βρήκαν και το όνομα και τη φωτογραφία της πριν από όλους.
- από εκτενές ρεπορτάζ του Χρ. Καλλιμάνη στο efsyn.gr