ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Σε 12 σκίτσα τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2017

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη στην «Εφ.Συν.»
Ποια είναι τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει; Το περίφημο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «Courrier International», ανάμεσα στα δέκα καλύτερα απ' όλη την Ευρώπη, για κάθε μήνα του 2017 επέλεξε να δώσει κίνηση σε 12 σκίτσα, που αναφέρονται σε πολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή αθλητικές ειδήσεις. Στον Σεπτέμβρη φιλοξενείται το σχόλιο του σκιτσογράφου της «Εφημερίδας των Συντακτών» Μιχάλη Κουντούρη για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Ιανουάριος: Κόλαση των πρωτοχρονιά
Η Κωνσταντινούπολη γιορτάζει το νέο έτος. Λίγο μετά τις 1:15, πραγματοποιήθηκε τυφλή..
επίθεση στο κλαμπ Reina, ένα από τα διασημότερα της πόλης. Σκότωσε 39 ανθρώπους και τραυμάτισε 79. Την ευθύνη ανέλαβε ο ISIS. Tjeerd Royaards, Ολλανδία.
Φεβρουάριος: Πρόεδρος-Σουλτάνος
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και τη κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προχωρήσει σε σκληρές κινήσεις: εκκαθαρίσεις, συλλήψεις, πιέσεις στην κοινωνία των πολιτών και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης, που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο και επικυρώθηκε με δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου, επέτρεψε να επικεντρωθούν όλες οι εξουσίες στα χέρια του αυταρχικού προέδρου- σουλτάνου. Hachfeld, Βερολίνο.

Μάρτιος: Ηνωμένο Βασίλειο
Στις 29 Μαρτίου, τέσσερις ημέρες μετά από την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, η Τερέζα Μάι ενεργοποίησε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκίνησε τη διαδικασία του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μεγάλη Βρετανία έχει πλέον δύο χρόνια να διαπραγματευτεί τους όρους εξόδου του από την Ε.Ε., όπως το ποσό που πρέπει να πληρώσει. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επέλεξε ένα «σκληρό Brexit». Bertrams, Ολλανδία.

Απρίλιος: Καταστολή στη Βενεζουέλα
Από την αρχή του μήνα, οι αντίπαλοι του Νικολά Μαδούρο έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση του, καθώς εκτιμούν πως αυτός είναι υπεύθυνος για το οικονομικό χάος στον οποίο βυθίζεται η χώρα και του καταλογίζουν ότι θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα για να παραμείνει στην εξουσία. Οι κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν μήνες μήνες, ενώ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων θα σκοτωθούν πάνω από 100 ανθρώπους. Ramses, Κούβα.

Μάης: Νίκη του Μακρόν
Στις 7 Μαΐου, ο Εμμανουήλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος με περισσότερο από το 66% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ο πρώην τραπεζίτης είχε διετέσει υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ. Το κόμμα που ίδρυσε και τον έφερε στην εξουσία με το όνομα En marche μετράει μόλις ένα χρόνο ζωής. Cajas, Εκουαδόρ

Ιούνιος: Αντάρτες στην Κολομβία 
Η 20η Ιουνίου είναι μια ιστορική ημέρα στην Κολομβία: οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) παραδίδουν τα όπλα τους στον ΟΗΕ. Εμπλεκόμενοι σε μια ειρηνευτική διαδικασία μετά από πενήντα χρόνια σύγκρουσης, οι αντάρτες παρέδωσαν όλο το οπλοστάσιό τους τον Αύγουστο. Αμορίμ, Βραζιλία.

Ιούλιος: Ο Κιμ το πάτησε
Στις 4 Ιουλίου η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι δοκίμασε επιτυχώς ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό βλήμα. Δύο μήνες αργότερα, η χώρα διεξάγει την έκτη πυρηνική δοκιμή και λέει, μέσω του αρχηγού της, Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι είναι σε θέση να φέρει «πυρηνική φωτιά στην αμερικανική Ήπειρο». Lauzan, Χιλή.

Αύγουστος: Σκάνδαλο στην Ολλανδία από τοξικά αυγά
Την 1η Αυγούστου, μετά από πολλές προειδοποιήσεις, οι ολλανδικές αρχές ανέφεραν ότι έχει εντοπιστεί τοξική ουσία fipronil σε αυγά που πωλούνται στην Ευρώπη. Εκατομμύρια αυγά και προϊόντα αυγών έχουν μολυνθεί με αυτό το παράσιτο. Στη ρίζα του σκανδάλου, η ολλανδική εταιρεία Chickfriend, η οποία προμήθευσε το «θαυματουργό προϊόν» σε πτηνοτροφικές μονάδες της Ολλανδίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση της κόκκινης ψείρας, ενός επικίνδυνου παράσιτου για τα πουλερικά. Ruben, Ολλανδία.

Σεπτέμβριος: Άνοδος ακροδεξιάς στη Γερμανία
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου άφησε πικρή γεύση για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Το CDU-CSU παρέμεινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας, συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων, αλλά το ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AFD αύξησε τις έδρες του στο Κοινοβούλιο, με σχεδόν το 13% των ψήφων. Το SPD υπέστη σοβαρή ήττα. Η μελλοντική κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί. Μιχάλης Κουντούρης, Αθήνα.

Οκτώβριος: Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία
Το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της περιφέρειας, την 1η Οκτωβρίου, διεξήχθη μέσα σε μεγάλη ένταση. Η ψηφοφορία, που κρίθηκε παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μαδίρτης, έβγαλε νικητή το «Ναι». Το αυτόνομο κοινοβούλιο δήλωσε την ανεξαρτησία του. Στη συνέχεια, η Μαδρίτη έθεσε την Καταλονία υπό καθεστώς κηδεμονίας, διέλυσε το κοινοβούλιο της και συνέλαβε πολλούς πολιτικούς. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, κατέφυγε στο Βέλγιο. Ajubel, Μαδρίτης.

Νοέμβριος: Μολυσμένη Ινδία 
Το Νέο Δελχί εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαπέντε ημερών του Νοεμβρίου. Σε αρκετές περιπτώσεις, η συγκέντρωση σωματιδίων στον αέρα είναι 40 φορές υψηλότερη από το ανώτατο όριο που ορίζεται στις συστάσεις της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία κατατάσσει την ινδική πρωτεύουσα στην 11η θέση μεταξύ των πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο . Δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αυτή.  Niels Bo Bojesen, Δανίας.

Δεκέμβριος: Αποβολή Ρωσίας από Ολυμπιακούς
Η ρωσική εθνική ομάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο του 2018. Εάν ορισμένοι αθλητές συμμετέχουν στον διαγωνισμό, θα αγωνιστούν ατομικά, επειδή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) τιμώρησε τις ρωσικές αθλητικές αρχές για το ντόπινγκ. Horsch, Μόναχο.
- από το efsyn.gr