ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Οι μιντιάρχες των Paradise Papers

Νέες αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων ICIJ δίνουν στη δημοσιότητα εκατοντάδες ονόματα και εταιρίες ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers και δείχνουν τα δισεκατομμύρια που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους από πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μιντιάρχες.
Έχει ήδη δοθεί εντολή από την επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων για έλεγχο όλων των στοιχείων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στα σχετικά έγγραφα, έτσι ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχουν τυχόν έκνομες ενέργειες (απόκρυψη εσόδων, αποφυγή φορολόγησης, ξέπλυμα, κ.α.). Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος και μεταξύ αυτών γνωστές οικογένειες.. μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών, πολιτικών, όπως Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Μαρία- Εύα Γκραμπόφσκι (σύζυγος Κ. Μητσοτάκη), Βενιάδης, Διαμαντοπούλου, Ποταμιάνος, Τσάκος, Ρέστης, Στέγγος, Βγενόπουλος, Intralot (Κόκκαλης), Sciens (Ρήγας) κ.α..
Η Sciens είναι η εταιρία συμφερόντων αδελφών Ρήγα που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Ο I. Ρήγας κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής» (εφημερίδα «Μακεδονία»), ενώ μεταξύ των αναφερόμενων στα Paradise Papers περιλαμβάνονται και ο πρώην γενικός διευθυντής της εφημερίδας Ι. Μάτσικας, αλλά και η σημερινή διαχειρίστρια Βίκυ Σουλοπούλου… Αυτοί που οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα στην κατάρρευση -αφού πρώτα πήραν 10 εκατ. από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 1.5 εκατ. δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. H οποία, μετά την αλλαγή διοίκησής της, ψάχνει να βρεί τα 96 εκατ. ευρώ που δάνεισε στην εταιρία Sciens των αδελφών Ρήγα.
- από το asyntaxtostypos - ολόκληρο το ρεπορτάζ ΕΔΩ