ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ενωση γελοιογράφων και η μαύρη αρθρογραφία

Ανακοίνωση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων σχετικά με ανακριβή δημοσιεύματα για την λογοκριμένη έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο:

Δημοσιεύματα με ψευδή πληροφόρηση και κακόβουλα άρθρα στον Τύπο και το διαδίκτυο, υποχρεώνουν τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων να παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με την Έκθεση Γελοιογραφίας στο Ευρωκοινοβούλιο που ματαιώθηκε.
Η πρωτοβουλία και οργάνωση της εν λόγω έκθεσης με τίτλο «EU turns 60: A Cartoon Party», που θα λάμβανε χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ανήκει σε δύο ευρωβουλευτές, έναν Έλληνα κι έναν Γάλλο (Στ. Kούλογλου και Patrick Le Hyaric ), με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων Γελοιογράφων. Οι Έλληνες Γελοιογράφοι συμμετείχαμε με μία γελοιογραφία που διάλεξε ο καθένας μας από τη μεγάλη έκθεση του Μαΐου “Sweet Europe”. Η συνέχεια υπήρξε πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κοσμήτορας του Ευρωκοινοβουλίου..  (Catherine Bearder ) με μία γενικόλογη αναφορά σε εσωτερικό κανονισμό, τελείως αυθαίρετα στην ουσία, λογόκρινε 12 σκίτσα των Ελλήνων Γελοιογράφων από τα 29 στο σύνολο. Το αποτέλεσμα της λογοκρισίας, βεβαίως, ήταν η ματαίωση ολόκληρης της έκθεσης, καθώς κανείς από τους μη λογοκριθέντες γελοιογράφους δεν δέχτηκε να συμμετάσχει χωρίς τους συναδέλφους του, ενώ και οι Γάλλοι επίσης δεν έστειλαν τα σκίτσα τους μετά την απόφαση της κοσμήτορος.
Οι δύο ευρωβουλευτές κατήγγειλαν τη λογοκρισία δημόσια και αυτό έδωσε το έναυσμα σε αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης για το ξετύλιγμα μιας μαύρης αρθρογραφίας με στόχο την έκθεση γελοιογραφίας, όπως ακριβώς τα ίδια μέσα ενημέρωσης είχαν επιχειρήσει συντεταγμένα και τον περασμένο Μάιο στη “Sweet Europe”. Συγκεκριμένα γράφτηκε ότι τα λογοκριμένα σκίτσα καταπατούσαν κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου που δήθεν κάποιοι ακραίοι Έλληνες γελοιογράφοι εμφανώς καταπάτησαν, προσπερνώντας ότι η λογοκρισία δε συνοδεύτηκε από καμία αιτιολόγηση, συν το ότι οι κομμένες γελοιογραφίες ανήκαν σε όλο το ιδεολογικό φάσμα και δε διέφεραν σε τίποτα άλλωστε από αυτές που «εγκρίθηκαν».
Για κερασάκι επιστρατεύτηκε η σοφιστεία ότι «ο Κούλογλου λογόκρινε πρώτος» διότι αυθαίρετα πήγε λίγα μόνο σκίτσα από μια μεγάλη έκθεση. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραπληροφόρηση, η οποία οφείλεται στο ότι κανείς απ’ τους συντάκτες που είχαν λόγο να τη διαδώσουν δεν έκανε τον κόπο να διασταυρώσει αυτό το σόφισμα με ένα απλό τηλεφώνημα στη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων -η οποία άλλωστε έχει στη διάθεσή της όλη την αλληλογραφία που αποδεικνύει το αναληθές του ισχυρισμού.
Το να ενοχλεί ένας γελοιογράφος μια οποιαδήποτε εξουσία, θεωρείται παράσημο γι αυτόν, ότι έκανε σωστά τη δουλειά του. Το τοπίο της Ενημέρωσης μόνο κέρδος θα είχε αν και κάποιοι δημοσιογράφοι διεκδικούσαν και κέρδιζαν τα παράσημα που αναλογούν στο δικό τους κομμάτι της Ενημέρωσης, τηρώντας τους απλούς κανόνες της έρευνας και της διασταύρωσης των αποκαλύψεών τους.
Αθήνα 23 Σεπτεμβριου 2017
Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων
Ακαδημίας 20 , Αθήνα, 10671-info@cartoonists.gr

-διαβάστε: 
- Φίλος ο Ηλίας Κανέλλης, φιλτέρα η αλήθεια 
- Στη χλεύη των γελοιογράφων