ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Στη δεύτερη τετραετία του ΠΑΣΟΚ, η πιο δύσκολη ερώτηση που δεχόταν ο Ανδρέας στη ΔΕΘ είχε να κάνει με τη δυναμική της διεθνούς ειρηνευτικής του πρωτοβουλίας απέναντι στα συμφέροντα των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών. Αντε το πολύ να τον ρωτούσε κανείς μήπως είναι πολύ μαλακός και ανεκτικός με τους υπουργούς του. Μέχρι εκεί.
Βέβαια τότε οι συνεντεύξεις Τύπου της ΔΕΘ δεν θύμιζαν και συνέδριο. Κρατικά κανάλια, το ΑΠΕ και δέκα εφημερίδες, άντε και τρεις επαρχιακές και μετά όλοι μαζί βουρ στις γαρίδες της «Ρέμβης». Οι μισές ερωτήσεις γράφονταν από τον αείμνηστο Δημήτρη Μαρούδα και οι άλλες μισές ήταν πάντα «εντός πλαισίου»..
Τόσο «ξεκούραστη» συνέντευξη Τύπου, όσο η σημερινή του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, είχαμε, πράγματι, να δούμε από την εποχή του Ανδρέα. Με εξαίρεση μία-δύο ερωτήσεις, ο Πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε πίεση, ούτε εξεδήλωσε εκνευρισμό. Θα μου πείτε ότι το θέμα της συνέντευξης Τύπου δεν είναι να υποστεί πίεση ή να εκνευριστεί ο Πρωθυποιυργός. Σκοπός είναι να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός πολύπλευρα και σφαιρικά. Ομως ο Πρωθυπουργός δεν δέχθηκε καν ερώτηση για τα capital controls…
Υπάρχουν δύο εκδοχές για τον «περίπατο» Τσίπρα στο συνεδριακό κέντρο που φέρει το όνομα του εκδότη της «Μακεδονίας» -παρεμπιπτόντως η εφημερίδα του Γιάννη Βελλίδη ήταν από τις τελευταίες που πήραν ερώτηση. (Η επιλογή των μέσων και η ροή των ερωτήσεων είναι πάντα στην ευχέρεια της κυβέρνησης.)
Η πρώτη εκδοχή έχει να κάνει με την εξάντληση των θεμάτων που μπορεί να ρωτήσει κάποιος δημοσιογράφος. Δηλαδή πόσες φορές να ρωτήσει κανείς για τα capital controls, τους φόρους, τις συντάξεις, την αναίρεση υποσχέσεων και την ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων; Ρώτησε το 2015, ρώτησε το 2016, σιγά μη ρωτήσει και το 2017. Στο τέλος θα τον περιλάβουν κυβερνώντες και τρολ και θα τον εγκαλούν για τα περσινά ξινά σταφύλια. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η ηπιότητα των ερωτήσεων να αποτυπώνει την επιτυχία της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας τα πάει τόσο καλά, ώστε δεν έχει μείνει κάτι για να τον αρπάξει από το πέτο και να τον στριμώξει στον τοίχο.
Η δεύτερη εκδοχή έχει να κάνει με την αλλαγή του χάρτη των μέσων ενημέρωσης. Το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό με πληθώρα μέσων που αντιμετωπίζουν θετικά την κυβέρνηση ή, θεωρούν φρόνιμο να μη συγκρουστούν. Το Mega, που προφανώς δεν θεωρείται πλέον «βοθροκάναλο», ξεκίνησε ενημερωτικό πρόγραμμα με το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Στο περίπτερο του Σαββατοκύριακου οι εφημερίδες που είναι φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της γενικής εικόνας. Πλέον η κυβέρνηση διαθέτει τόσα πολλά φιλικά μέσα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε την άνεση να δώσει ερώτηση σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, σχεδόν μία ώρα μετά την έναρξη της συνέντευξης. Παράλληλα λειτουργεί ένας μηχανισμός που κινείται επιθετικά εναντίον της κριτικής προς την κυβέρνηση.
Η συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ως ψηφίδα του συνολικού επικοινωνιακού τοπίου, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και έστησε γρήγορα και αποτελεσματικά το δικό του σύστημα. Αυτό βέβαια μπορεί να μη σημαίνει και πολλά την ώρα της κρίσης και της κάλπης –ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εκλογές και δημοψήφισμα με όλο το πλέγμα των media απέναντί του. Εξηγεί, όμως, στην αντιπολίτευση, ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, όσο νομίζει.
- από το protagon.gr