ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Βαγγέλης Μαρινάκης: το όπλο του Μητσοτάκη...

...ή μήπως το αντίστροφο;

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος γράφει στην ΕφΣυν για τα 9 σημεία των καιρών στα media

Καινούργια κατάσταση διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ, με νέους και παλιούς παίκτες να παλεύουν να εδραιωθούν στον χώρο.
Ο Σεπτέμβριος θα μας βρει με ένα αρκούντως διαφορετικό σκηνικό, αλλά και ο Αύγουστος θα είναι, παραδόξως, γεμάτος με ειδήσεις περί τα δημοσιογραφικά.
Εννέα βασικά σημεία που βοηθούν να οριοθετήσουμε λίγο ένα ζήτημα, το οποίο το λες και... πρόβλημα..

1. Βαγγέλης Μαρινάκης
O νέος βαρόνος των ΜΜΕ, με τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοσταθμούς, εφημερίδες κ.ά. Εχει το 22% του Mega, του ανήκουν ο ΔΟΛ («Νέα», «Βήμα», Βήμα FM κτλ) και η «Ελευθερία του Τύπου», υπό την επιρροή του είναι ο όμιλος των Παραπολιτικών (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο), αγόρασε τυπογραφείο, κατέχει ποσοστά σε πρακτορεία κυκλοφορίας Τύπου και εκτυπωτικές μονάδες.
Αποτελεί το όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά διαβάζεται και αντίστροφα: ο Μητσοτάκης αποτελεί το όπλο του Μαρινάκη.
Να δούμε πόσο πιο δεξιά θα γείρει τώρα ο ΔΟΛ, πόσο πιο δεξιά δηλαδή απ’ όσο (δεξιά) είναι τα τελευταία χρόνια.

2. Ιβάν Σαββίδης
Πάσχιζε να μπει στα media ο θαυμαστής του Αλέξη Τσίπρα, ένας επιχειρηματίας εξαιρετικά δημοφιλής και πολύ αγαπητός από τα Τέμπη και πάνω.
Τα μισοκατάφερε στην αρχή με το 20% του Mega, κάτι που μπορεί να του αποδειχθεί βέβαια ολίγον τι άχρηστο (αν συμμαχήσουν Βαρδινογιάννης και Μαρινάκης στο τέλος).
Αλλά το κατάφερε περισσότερο τώρα που πήρε το «Εθνος». Η ιστορική εφημερίδα θα επανακυκλοφορήσει από τον Οκτώβριο, όπως λένε.
Το τελευταίο διάστημα είχε στρίψει προς τα αριστερά και υποθέτουμε πως δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί κάτι στο μέλλον.

3. ΜΜΕ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ
Ρίχνοντας μια ματιά στα ΜΜΕ, βλέπεις πως η συντριπτική πλειονότητά τους στέκεται με πάθος ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις ειδικά γίνεται ο κακός χαμός.
Βρείτε μου ένα κανάλι που να είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την ΕΡΤ (που δεν είναι υπέρ, αλλά δεν είναι και κατά). Τα ίδια και στο ραδιόφωνο, η πλάστιγγα γέρνει πολύ προς τα δεξιά.
Από τον Σκάι 100.3 έως το Βήμα 99.5 και από τα Παραπολιτικά 90.1 έως τον Αθήνα 9.84, που θα έπρεπε να είναι ραδιοσταθμός όλων των δημοτών, αλλά είναι βασικά εκείνων που κοιμούνται και ξυπνούν βλέποντας μπροστά τους φαντάσματα του ΣΥΡΙΖΑ. 

4. Τηλεοπτικές άδειες
Ως τώρα γνωρίζουμε τα εξής (αποφάσεις του ΕΣΡ): 7 τηλεοπτικές άδειες με 35 εκατομμύρια ευρώ (τουλάχιστον) η καθεμία.
Μένει να αποφασίσει το Συμβούλιο για την προκήρυξη του διαγωνισμού και τη δημοπρασία - αν χρησιμοποιήσει την προηγούμενη προκήρυξη θα γίνουν όλα πιο γρήγορα, ειδάλλως θα καθυστερήσουν δυο-τρεις μήνες επιπλέον.
Μετά θα δοθεί ένα διάστημα 45 ημερών για να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τους φακέλους τους, θα ακολουθήσει ένα 15νθήμερο ελέγχων, θα οριστεί η ημερομηνία δημοπρασίας κοκ.
Μην έχετε δε την παραμικρή αμφιβολία πως ενδιαμέσως θα ζήσουμε μια καταιγίδα από προσφυγές των καναλαρχών, που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν τη διαδικασία.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, οι άδειες πηγαίνουν για το διάστημα πριν από τα Χριστούγεννα.

5. ΣΚΑΙ - Survivor
Διαφάνηκε κάποια πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο καναλιών ώστε να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, αλλά μάλλον δεν θα ευδοκιμήσει. Ο ΣΚΑΪ θα συνεχίσει με τηλεοπτικά υποπροϊόντα τύπου «Survivor», αποδεχόμενος όλα εκείνα που κατέκρινε: τον Τούρκο παραγωγό, τις εκπομπές χαμηλής ποιότητας, τα μεσημεριανά πάνελ με τη Μελέτη κοκ.
Πανηγύριζε μάλιστα για την πρωτιά στην τηλεθέαση, ειδικά στα δυναμικά κοινά, αλλά την αμέσως επόμενη εβδομάδα αφού σταμάτησε το «Survivor» έπεσε στην 5η θέση.
Σιγά την πρωτιά δηλαδή. Το Star από την άλλη έκανε αγωγή στον Νίκο Παππά επειδή έχασε, λόγω της περσινής αδειοδότησης, το «Survivor».

6. Mega Channel
Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα, ακόμα και τώρα, τι πρόκειται να γίνει.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, παρά το γεγονός πως ήταν αυτοί που κράτησαν το Mega ανοιχτό και παρά το γεγονός πως ιδιοκτήτες είναι τρεις από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας: Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, Σαββίδης.
Το κανάλι διατήρησε αρχικά τη δυναμική του, όσο περνάει ο καιρός όμως αναπόφευκτα τη χάνει.

7. ΕΡΤ
Η συγκατοίκηση του προέδρου του Δ.Σ. της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή και του νέου διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου μοιάζει δύσκολη. Είναι θέμα αρμοδιοτήτων αλλά και χαρακτήρων.
Δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις λίαν συντόμως. Αντί να πλακώνονται μεταξύ τους πάντως, δεν κοιτούν να στήσουν πρόγραμμα για τη νέα χρονιά, γιατί έτσι όπως το πάνε θα φτάσουν χειμώνα;

8. Fake news
Λίγο δύσκολο να τα γλιτώσουμε, ειδικά στην Ελλάδα όπου τα περισσότερα ΜΜΕ λειτουργούν δίχως κανόνες, καταπατώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
Αρκεί να ανεβεί σε κάποιο site (ηθελημένα ή μη) μια ψεύτικη είδηση και αμέσως, στο ελληνικό διαδίκτυο του copy-paste, διαδίδεται γρήγορα παντού. Προσοχή τι διαβάζετε και πού...

9. Ραδιοφωνικές άδειες
Θα δοθούν και ραδιοφωνικές άδειες, με το νομοσχέδιο να εισάγεται στη Βουλή αμέσως μετά την επανέναρξή της, στα τέλη Αυγούστου.
Θα φτιαχτεί και νέος χάρτης συχνοτήτων για όλη την Ελλάδα.