ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά τη μνήμη του Σαμ Σέπαρντ

Το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά τη μνήμη του Αμερικανού συγγραφέα Σαμ Σέπαρντ, που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017, μεταδίδοντας δύο μονόπρακτα έργα του.
Ειδικότερα, την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 και ώρα 22:00, οι ακροατές της εκπομπής «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τα μονόπρακτα «Η μάνα του Ίκαρου» και «Ο Ερυθρός Σταυρός».
Συγγραφέας, ηθοποιός, σεναριογράφος σκηνοθέτης, μουσικός, λογοτέχνης, ο Σαμ Σέπαρντ άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και την off-off Broadway σκηνή της Νέας Υόρκης και φτάνοντας στην.. απονομή του βραβείου Πούλιτζερ το 1984 για το έργο του «Το θαμμένο παιδί», αλλά και στην υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Οι κατάλληλοι άνθρωποι» το 1983.
Τα δύο έργα που θα μεταδοθούν από την εκπομπή προέρχονται από την πρώτη συγγραφική του περίοδο και έχουν βραβευτεί με το θεατρικό βραβείο Obie Award. Έργα πρωτοποριακά, που συνδυάζουν τη ρεαλιστική ατμόσφαιρα με τον βαθύτερο συμβολισμό και στα οποία διακρίνονται οι προβληματισμοί του συγγραφέα, ο οποίος καταπιάστηκε σταθερά στο σύνολο της δραματουργίας του με θέματα, όπως η διάλυση των οικογενειακών σχέσεων, η κατάρριψη του μύθου της Δύσης και της ελεύθερης ζωής, η βία στη σύγχρονη κοινωνία. Ένας γνήσιος καλλιτέχνης που κατάφερε να ενώσει τις καλλιτεχνικές του προθέσεις με την εμπορική επιτυχία.
Η πρώτη μετάδοση των έργων του Σαμ Σέπαρντ έγινε από το Δεύτερο  Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ τον Δεκέμβριο του 1991 και τον Απρίλιο του 1987 αντίστοιχα.
«Η μάνα του Ίκαρου»
Μετάφραση: Αλίκη Αλεξανδράκη.
Μουσική επιμέλεια: Δόμνα Ακατογλίδου.
Τεχνική επιμέλεια: Γιώτα Κατσάρα.
Ραδιοσκηνοθεσία: Μαίρη Βοσταντζή.
Παραγωγή: Τμήμα Λόγου Ε.ΡΑ-2.
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Βασίλης Βλάχος, Φαίη Ντεμάνη, Βίκυ Καπετάνη, Πάνος Σταθακόπουλος, Τάκης Στάγκος.
«Ο Ερυθρός Σταυρός»
Μετάφραση-ραδιοσκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας.
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος.
Τεχνική επιμέλεια: Θόδωρος Σφέτσας.
Παραγωγή: Νέλλα Δουλτσίνου.
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος, Χάρις Ανταχοπούλου, Περικλής Μουστάκης, Στέλιος Πέτσος, Ντίνα Κώνστα.
Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito