ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Zουρλός μπορεί να είναι, αλλά ληστής δεν διετέλεσε ποτέ…

Πώς κονομήσανε οι Γερμανοί στην καμπούρα μας μια κατοστάρα δισεκατομμύρια

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Ξέρεις ότι είναι καλοκαίρι όταν ανεβαίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών (το Χρηματιστήριο Αθηνών, γαμώ την τρέλα μου!) και γίνεται μεγάλη είδηση. Ξέρεις ότι είναι καλοκαίρι όταν εκδίδει ανακοίνωση ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τις ταραχές στη Μόρια, αντί να κάνει τις απονομές στο Gumball 3000. Ξέρεις ότι είναι καλοκαίρι όταν γίνεται σπουδαίο θέμα η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, όταν γίνεται ακόμη πιο μεγάλο θέμα η Βασιλική Θάνου και όταν κλαίνε μάνες κλαίνε παιδιά για τους Foo Fighters στο Ηρώδειο και το πώς δεν θα γίνουμε άνθρωποι ποτέ. Χίλια χρόνια Μνημόνιο κλπ. κλπ. και κανένας δεν προκόβει στο Μπογδανιστάν…

Καλοκαίρι ελληνικό, τρεντάρει κι ο Βαρουφάκης με το plan B και το παράλληλο νόμισμα και όλη τη σχετική φιλολογία για το αν το παρουσίασε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο του 2015 στα κυβερνητικά επιτελεία. Λες και το ζήτημα είναι αν το σκεφτόταν ο Γιάνης ή αν έγινε ή δεν έγινε αποδεκτό. Χώρια η φιλολογία για το πόσα μας κόστισαν οι λεονταρισμοί του πρώην υπουργού. Εξήντα δισεκατομμύρια ευρώπουλα λέει ο ένας, ογδόντα υπερθεματίζει ο άλλος κι έρχεται κι ένας τρίτος να ρίξει τη μεγάλη τη μπόμπα: Εκατό δισεκατομμύρια στρογγυλά, να το ακούει η θεία μου η Μαρίτσα και να μην ξέρει που κρυφτεί. Ή να ρευτεί, αναλόγως της περιστάσεως.
 
Αν όμως εμείς δεν ξέρουμε πόσα μας κόστισε (αν μας κόστισε τέλος πάντων) ο Βαρουφάκης, ξέρουν οι Γερμανοί πόσα κονομήσανε από την πάρτη μας. Κι επειδή εγώ είμαι κουμμούνι και τσάτσος του καραφλού μηχανόβιου και λέω ψέματα όλη την ώρα, ορίστε απόσπασμα από παλιότερο δημοσίευμα της έγκυρης «Καθημερινής»:
    «Σε 100 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει εξοικονομήσει η Γερμανία χάρη στην κρίση χρέους γενικότερα της Ευρωζώνης αλλά κυρίως της Ελλάδας και το οποίο υπερβαίνει το όποιο κόστος κατέβαλε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.»
Ποιος το είπε αυτό, ρε παιδιά; Καμιά Ζωή, που τις έχει εύκαιρες τις κατηγορίες; Κάνας Τσακαλώτος, που είναι στοιχείο ανατρεπτικό και φλογοβόλο; Μήπως εκείνος ο Καζάκης του ΕΠΑΜ, που όλη την ώρα γκρινιάζει; Πίσω στο ρεπορτάζ της «Καθημερινής»:
    «Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Χάλε (IWI), μέλος της ένωσης ινστιτούτων Λάιμπνιτζ, που επισημαίνει πως η κρίση χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στον ισοσκελισμό του γερμανικού προϋπολογισμού.»
Μάλιστα, οι ίδιοι οι Γερμανοί τα είπανε αυτά, δεν τα είπανε στα καφενεία της Κουτσούφλιανης οι γέροι. Και το κερασάκι στην τούρτα:
    «Τα κέρδη της Γερμανίας θα υπερβαίνουν τις δαπάνες, ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει καθόλου τα χρέη της. Πολλές άλλες χώρες επωφελήθηκαν από την κρίση στην Ελλάδα και είδαν να μειώνεται το κόστος του δανεισμού τους. Ανάμεσά τους η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία. Καμία χώρα ωστόσο δεν ωφελήθηκε σε τέτοιο βαθμό όσο η Γερμανία.»
Το διαβάζεις και σου ‘ρχεται αυθόρμητα: Πάρ’ το ρε Δανάη το δημοσίευμα και καν’ το κορνίζα! Εκεί στη βεράντα που βγάλατε τις φωτογραφίες για το “Paris Match”, φάτσα κάρτα δίπλα στη τζαμόπορτα, να ΄ρχεται ο Γιάναρος εκνευρισμένος από τα δεινά της καθημερινότητος, να το βλέπει και να φτιάχνει το κέφι του. Και να σκέπτεται ότι μπορεί ο εκκεντρισμός να του περισσεύει αλλά τα χέρια του είναι καθαρά και η συνείδησή του ήσυχη. Γιατί ζουρλός μπορεί να είναι, αλλά ληστής δεν διετέλεσε ποτέ…
 - newpost