ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ολίγον τι Δημόσιο και μπόλικο ιδιωτικό

Είναι τελικά το «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο - Η Αγία Τριάς Α.Ε.» δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο;
Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί στην ατζέντα της επικαιρότητας από την περασμένη Παρασκευή, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισήχθη στο συγκεκριμένο ίδρυμα για προγραμματισμένη επέμβαση και όταν κατά την έξοδό του, την επόμενη μέρα, «τουίταρε» για τον δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου.
Είναι τελικά σημαντικό αυτό το ερώτημα; Είναι, στον βαθμό που συνδέεται με την κατάσταση, η οποία επικρατεί στο «Ευγενίδειο» χρόνια τώρα και την οποία καμία κυβέρνηση δεν έχει δείξει τη βούληση να ξεκαθαρίσει.
Στα χαρτιά, όπως αναγράφεται και στη σχετική ανακοίνωση του «Ευγενιδείου»,..
«είναι νοσηλευτικό Ιδρυμα, του οποίου κύριος μέτοχος είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (99,6% των μετοχών) και διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από το Πανεπιστήμιο».
Από την ανακοίνωση, βέβαια, λείπει η επισήμανση πως πρόκειται για Α.Ε.
Επίσης, το επιχείρημα της ανακοίνωσης πως, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ενταγμένο στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, «σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εισαγωγή ασθενών, που έχουν ανάγκη, καθ’ όλο το 24ωρο» και πως «και άλλα ανάλογα νοσηλευτικά ιδρύματα (όπως π.χ. το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο) δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, παρέχουν, όμως, υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στο σύστημα υγείας», πάσχει.
Και πάσχει επειδή ιατρικές υπηρεσίες στο σύστημα υγείας παρέχουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο ίδρυμα βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού.
- απόσπασμα από ρεπορτάζ που υπογράφει ο Δημήτρης Τερζής στη ΕφΣυν (ολόκληρο ΕΔΩ)