ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Σήμερα δικάζεται μια εφημερίδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας«Η Cumhuriyet δεν θα σιγήσει» γράφουν τα πανό διαδηλωτών που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο

Μια δίκη που αποκρυσταλλώνει την ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, η δίκη πολλών δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet αρχίζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Συνολικά 17 δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη και συνεργάτες νυν ή πρώην της Cumhuriyet κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι υποστήριξαν διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Αν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν με ποινές έως και 43 χρόνια κάθειρξη..
Η Cumhuriyet, που σημαίνει Δημοκρατία και ιδρύθηκε το 1924, είναι μια από τις πιο παλιές τουρκικές εφημερίδες, η οποία έχει αποκτήσει τη φήμη ότι κάνει πολλές αποκαλύψεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις, καταγγέλλει ότι πρόκειται για πολιτική δίκη με στόχο να παταχθεί ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα της χώρας.
Οι συνεργάτες της Cumhuriyet κατηγορούνται ότι βοήθησαν μία ή πολλές «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρεται στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK, μια ακροαριστερή ομάδα, την DHKP-C, και το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πλήγμα στην ελευθερία

Για τους υπέρμαχους των ανθρώπινων δικαιωμάτων η υπόθεση αποτελεί σύμβολο του πλήγματος στις ελευθερίας που παρατηρείται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι, μετά το οποίο ακολούθησαν μαζικές διώξεις φιλοκούρδων βουλευτών, δημοσιογράφων επικριτικών προς τον Ερντογάν, ακόμη και ακτιβιστών πρόσφατα.
«Η δίκη της Cumhuriyet είναι η δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF). «Δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες επειδή έκαναν τη δουλειά τους», κατήγγειλε.
- από την efsyn.gr