ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Ο Βερύκιος, οι (φίλοι) εφοπλιστές και οι ναυτεργάτες

Το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ επέπληξε τον δημοσιογράφο...

Πειθαρχικά ελεγκτέος για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, και ύστερα από έγκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, κρίθηκε από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος. Με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε στον Δ. Βερύκιο η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών.
Το ΠΠΣ έκρινε βάσιμη την έγκληση της ΠΕΝΕΝ και άσκησε  πειθαρχική δίωξη κατά του Δήμου Βερύκιου επειδή:
Στις 16.11.16 στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή που έχει στον Ρ/Σ “Alpha” είχε καλεσμένο τον πρόεδρο τον Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδ. Βενιάμη για να εκθέσει τις απόψεις του..
σε θέματα που απασχολούν την ελληνική ναυτιλία. Στην εκπομπή αυτή ο πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών διατύπωσε αιχμές κατά του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στα πλοία για τις διεκδικήσεις τους. Ο Βερύκιος δεν προσπάθησε να δώσει τη δυνατότητα και στο συνδικαλιστικό όργανο των Ναυτικών (ΠΕΝΕΝ), ώστε να εκφράσουν και εκείνοι την άποψή τους, σχετικά με τις αιχμές που διατυπώθηκαν. Αντίθετα, υιοθέτησε αβασάνιστα την άποψη του προέδρου των Ελλήνων Εφοπλιστών και κατηγόρησε και ο ίδιος την ΠΕΝΕΝ, μεταξύ άλλων και με τη χαρακτηριστική φράση «η ελληνική ναυτοσύνη, συνθλίβεται στα συνδικαλιστικά κατεστημένα». Μάλιστα, σε εμφάνισή του στις 18.11.16 στην εκπομπή “Happy Day” του T/Σ “Alpha”, επανέλαβε όσα ανέφερε στην ραδιοφωνική εκπομπή του.
Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού που ορίζει: «Να ασκούν τη δημοσιογραφία ευσυνείδητα και με καλή πίστη, να τηρούν την επαγγελματική αλληλεγγύη και να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν».
Παράβαση του άρθρου 1, εδ. στ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που προβλέπει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «…Να δημοσιεύει, να μεταδίδει την αντίθετη άποψη…».
Παράβαση του άρθρου 3, παρ. 1, του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που τονίζει στις υποχρεώσεις του δημοσιογράφου να τηρεί την ισηγορία και την πολυφωνία που αποτελούν «οξυγόνο της δημοκρατίας».