ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Οργή Μαρινάκη για τα «καπέλα»...

...ενώ ο Κουρτάκης κάνει λόγο για «πανικό χρεωμένων και "καπελωμένων" εκδοτών»

Μύλος και πάλι με τα «καπέλα» στις πωλήσεις των εφημερίδων μετά τις δύο παρεμβάσεις, μέσω της εφημερίδας «Παραπολιτικά», σχετικά με τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ύψους της κυκλοφορίας.
Η πρώτη παρέμβαση έχει να κάνει με τη δημοσιοποίηση επιστολής του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη προς το ΔΣ της εταιρείας «Αργος» με την οποία ζητάει με αυστηρό ύφος να τηρηθεί στο ακέραιο η προβλεπόμενη διαδικασία σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις των εντύπων που διανέμονται από το συγκεκριμένο πρακτορείο διανομής Τύπου.  Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος πριν από λίγο καιρό συμμετείχε στην ΑΜΚ της εταιρείας ΑΡΓΟΣ, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να δεχθεί στο μέλλον -ως μέτοχος- να υπάρχουν σκιές και υπονοούμενα γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως..
συνέβη το τελευταίο διάστημα.
Η δεύτερη παρέμβαση είναι αυτή του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη που αναφερόμενος στη νέα εκδοτική προσπάθεια, την εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου", κάνει λόγο για βρώμικες φήμες (αναφερόμενος προφανώς στα όσα λέγονταν περί "καπέλων" στη νεοεκδοθείσα εφημεριδα) και για πανικό  χρεωμένων και "καπελωμένων" εκδοτών καταγγέλλοντας παλιούς αλλά και νεότερους "νταβατζήδες" του Τύπου.
Γράφει συγκεκριμένα ο Γιάννης Κουρτάκης:
"Όσοι επιχείρησαν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο χώρο είτε αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν, κάτω από την "ομπρέλα" των ισχυρών, είτε αποχώρησαν αδόξως. Αν και αποτελούσε κοινό μυστικό ότι οι Μπόμπολας και Ψυχάρης έλεγχαν τα πάντα (πιεστήρια, διανομή, διαφήμιση στο Mega, εταιρείες παραγωγής) στον Τύπο, ουδείς αποτόλμησε να σπάσει το απόστημα, που οδήγησε σε πρώτη φάση στην στοχοποίηση και ακολούθως στην ποινικοποίηση έναν ολόκληρο κλάδο. Και δίπλα στους πανίσχυρους "νταβατζήδες", οι νέοι της παρέας ακολουθούσαν πιστά το "νταβατζιλίκι".
Εσχάτως, οι πρώτοι με τους δεύτερους έγιναν ένα, με αφορμή μια νέα εκδοτική προσπάθεια: την εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου". Σε πρώτη φάση, γέμισαν την αγορά με βρώμικες φήμες και, αφού συνειδητοποίησαν ότι έχαναν το παιχνίδι από την ίδια την πραγματικότητα, προχώρησαν σε κανονικό bullying προς τον διευθύνοντα το πρακτορείο διανομής "Αργος".
Τα όσα διαδραματίστηκαν από το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκαν οι εκτιμήσεις των πωλήσεων είναι δύσκολο να περιγραφούν. Εκδότες και διευθυντές εφημερίδων, σαν μπράβοι, απειλούσαν θεούς και δαίμονες, επειδή, όπως έλεγαν, ένας εκδότης αποτόλμησε να διατυπώσει δημοσίως την αισιόδοξη πρόβλεψη για τις μελλοντικές (σ.σ.: Της επόμενης ημέρας) πωλήσεις της εφημερίδας του. Σύμφωνα με τους παλιούς, αλλά και τους νέους "νταβατζήδες", ο συγκεκριμένος είχε εγκληματήσει!
Η συμπεριφορά των αγχωμένων εκδοτών οδήγησε τον επιχειρηματία και μέτοχο του πρακτορείου διανομής "Αργος", Βαγγέλη Μαρινάκη, στην αποστολή μιας σκληρής επιστολής, με την οποία ζητούσε να δοθεί τέλος στις πλασματικές πωλήσεις των εφημερίδων. Και, ω του θαύματος, οι πωλήσεις(;) απείχαν αρκετά από την εκτίμηση της Κυριακής, προφανώς γιατί δεν υπήρξε η αναμενόμενη πώληση από τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Επειδή το έργο έχει παρατραβήξει, θέλω να πιστεύω ότι οι διοικήσεις των πρακτορείων διανομής "Ευρώπη" (σ.σ.: ανήκει στον κ. Μπόμπολα) και "Αργος" (σ.σ.: η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στις τράπεζες), μετά και την επιστολή Μαρινάκη, θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν τις πραγματικές πωλήσεις των εφημερίδων.
Τότε θα σταματήσουν να παραμυθιάζονται και οι διαφημιζόμενοι και οι μέτοχοι, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι, που ζουν με την ψευδαίσθηση ότι εργάζονται σε Μέσα που τυγχάνουν μαζικής αποδοχής από το κοινό. Παράλληλα με τα πρακτορεία, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, οφείλει να υλοποιήσει την εξαγγελία για τη θεσμοθέτηση barcode στις εφημερίδες."