ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Φέρτε μου τη σύνταξη, τώρα!

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Το σύστημα του ΕΦΚΑ έχει και καλά νέα. Συνδέθηκα χθες για να δω αν υπάρχει κάτι καινούργιο για μένα και διαπίστωσα ότι συμπλήρωσα 35 χρόνια ασφάλισης στο ταμείο των δημοσιογράφων.
Φαίνεται, βέβαια,  ότι κολλάω ένσημα από την πρώτη Λυκείου, αλλά έτσι είναι η δημοσιογραφία, πρέπει να την ξεκινήσεις από μικρός. Εκτός αυτών των 35 ετών, έχω και μία δεκαετία, out of the blue, που λέει ο λαός μας, στον ΟΑΕΕ. Αν με διαβάζει η Εφη Αχτσιόγλου, θα ήθελα να την παρακαλέσω να το αφήσει ως έχει και απλώς κάποια στιγμή θα περάσω για τη σύνταξη.
Οχι, δεν βιάζομαι, ξέρω ότι έχουν άλλοι προτεραιότητα. Μία καλή συνάδελφος είναι, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, ασφαλισμένη από την Πρωτοχρονιά του 1916. Και πλέον μπορεί, με.. 101 χρόνια ασφάλισης, να απολαύσει μία ηγεμονική σύνταξη. Αλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι η ζωή αρχίζει στα 140.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Κανένας δεν ξέρει και, ακόμα χειρότερα, φαίνεται ότι κανένας δεν θέλει να μάθει. Οι άνθρωποι πρέπει να ανέβασαν στο σύστημα βάσεις δεδομένων με τον τρόπο που φορτώνεις μπάζα σε φορτηγό. Και τι έγινε; Πρώτη φορά είναι; Το πιθανότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή μαστιγώνονται κάποιοι δύσμοιροι πληροφορικάριοι που πάντα, μα πάντα, καλούνται να πετύχουν το απίθανο, χωρίς, μάλιστα, ο πολιτικός προϊστάμενος να καταλαβαίνει τι τους ζητάει.
Ομως αυτός είναι ένας λογαριασμός που άρχισε να μαζεύεται εδώ και χρόνια, όταν τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι διάφοροι φορείς ανέπτυξαν αυτόνομα συστήματα τα οποία, φυσικά, δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Είναι άλλη μία πονεμένη ιστορία του ελληνικού Δημοσίου. Τώρα, λοιπόν, με τον ΕΦΚΑ, πρέπει αυτές οι βάσεις να «συνομιλήσουν» στην ίδια γλώσσα. Και αυτό, για να είμαστε ειλικρινείς, χρειάζεται χρόνο. Πιθανότατα και χρόνια. Ελα όμως που εμείς έπρεπε να τρέξουμε, ένεκα η μνημονιακή υποχρέωση. Η βιασύνη συναντήθηκε με την τσαπατσουλιά και η μηχανογράφηση με ένα σύστημα που έπρεπε να γίνει ομοιογενές, εξαλείφοντας ιδιαιτερότητες δεκαετιών. Ε, αυτά τα πράγματα γίνονται γρήγορα μόνο αν σχεδιάσεις σωστά και μετά τρέξεις ακόμα πιο σωστά ένα τεράστιο project. Εκτός και αν είσαι Κατρούγκαλος και βγεις με θράσος να παριστάνεις τον πετυχημένο.
Ναι, συμφωνούμε ότι αργά ή γρήγορα το σύστημα θα σταθεροποιηθεί. Τότε, βέβαια, θα έχουμε την αγριότητα των συσσωρευμένων εισφορών. Διότι μπορεί το σύστημα να χρειάζεται ένα χρόνο για να ενσωματώσει την επαγγελματική σου κατηγορία, όμως θα σου ζητήσει τα λεφτά αναδρομικά και μέσα σε ένα μήνα. Μέχρι που θα εμφανιστεί ένας υπουργός, μεγαλόψυχος σαν ρωμαίος ηγεμόνας, για να σου πει ότι ναι, ειδικά για σένα, μπορεί να κάνει και δέκα δόσεις.

- από το protagon