ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

«Σταματήστε να παίζετε με τον ΕΔΟΕΑΠ»

Aνακοίνωση Ενωμένων Δημοσιογράφων (παράταξη ΕΣΗΕΑ):
Τα ψέματα τελείωσαν. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για παιχνίδια. Το Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ οφείλει να συμμετάσχει εποικοδομητικά έστω και την ύστατη στιγμή στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ ως οργανισμού περίθαλψης επικούρησης και εφάπαξ.
Από πέρσι τον Φεβρουάριο και επί ένα σχεδόν χρόνο η ΕΣΗΕΑ με τις πρακτικές που ακολουθεί συναγωνίζεται την κυβέρνηση στο ποιος θα οδηγήσει σε αποτελμάτωση τον κλάδο. Και αφού πραγματοποίησε έκτακτη Γενική Συνέλευση και απεργιακές κινητοποιήσεις στην συνέχεια.. το μόνο που έπραττε ήταν η έκδοση ανακοινώσεων και ο τορπιλισμός  των διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προβαίνοντας με μια άνευ προηγουμένου εγκληματική πράξη, τον Μάιο του 2016 κατήργησε το αγγελιόσημο και άφησε έναν ολόκληρο κλάδο και ένα ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης όπως ο ΕΔΟΕΑΠ χωρίς πόρο. Την ίδια στιγμή  έδωσε παρατάσεις με πίεση της ΠΟΕΣΥ και των άλλων Ενώσεων έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου για να βρεθεί λύση. Όμως η αδιέξοδη αντίληψη των κυρίων του Προεδρείου: « αγγελιόσημο έχουμε» κράτησε δέσμιο τον κλάδο.
Έτσι το περασμένο καλοκαίρι ενώ ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είχε συμφωνήσει στην τριμερή συνάντηση – συμμετέχουν το υπουργείο Εργασίας οι εκπρόσωποι των Ενώσεων και των Εργοδοτών –  την εκπόνηση μελέτης αποτύπωσης των Οικονομικών στοιχείων του ΕΔΟΕΑΠ την ίδια στιγμή τορπίλιζε τη διαδικασία αρνούμενος να απαντήσει σε επανειλημμένα ερωτήματα του Οργανισμού. Ο ΕΔΟΕΑΠ παρά τις «τρικλοποδιές» ολοκλήρωσε τη διαδικασία μέσα σε μόλις ένα μήνα, παρά το γεγονός ότι τρία μέλη του ΔΣ (Αγγέλης, Χριστοδουλίδου, Ντελέζος)  που προέρχονται από την ΕΣΗΕΑ καταψήφισαν τη μελέτη τη διενέργειά της οποίας είχαν συμφωνήσει αρχικά.
Νωρίτερα και αμέσως μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού ενώ οι εργοδότες πρότειναν πόρο για την λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, ένα ποσοστό επί του τζίρου των ΜΜΕ, το Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ δεν συμμετείχε σε κανένα διάλογο βαυκαλιζόμενο ότι το Αγγελιόσημο δεν είχε καταργηθεί.
Έτσι με ευθύνη τους και παρά τις προσπάθειες της ΠΟΕΣΥ και των άλλων Ενώσεων επί μήνες τορπιλιζόταν ακόμη και η πραγματοποίηση αναλογιστικής μελέτης που θα βοηθούσε την εξεύρεση λύσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΣΗΕΑ τον Οκτώβριο ανέλαβε την ευθύνη πραγματοποίησης της αναλογιστικής μελέτης δεν την ανέθεσε ενώ ο Πρόεδρός της διαβεβαίωνε τους εμπλεκόμενους στην τριμερή ( Ενώσεις Εργαζομένων, Υπουργείο Εργοδότες) ότι όλα εξελίσσονται όπως είχε συμφωνηθεί. Έτσι μετά από αντίδραση των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ, ανέλαβε η τελευταία, κυριολεκτικά στο παρά πέντε την εκπόνηση αναλογιστικής προμελέτης ( δεν υπήρχε χρόνος για αναλογιστική που χρειάζεται δύο έως τρεις μήνες)  η οποία ολοκληρώνεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες.  Η ολοκλήρωση της προμελέτης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει εκ νέου τριμερής.
Από τις 15 Σεπτεμβρίου Αγγελιόσημο δεν  υπάρχει και παρά τις επανειλημμένες προτάσεις των Ενωμένων Δημοσιογράφων για την πραγματοποίηση συναντήσεων με τις Εργοδοτικές Οργανώσεις, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν άμεση ευθύνη μόλις το τελευταίο διάστημα και μετά από πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ άρχισαν συναντήσεις.
Οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι από την αρχή προτείναμε την διεύρυνση του Οργανισμού με την συμμετοχή των συναδέλφων μας που εργάζονται στο διαδίκτυο αλλά και την συμμετοχή στον ΕΔΟΕΑΠ και των συναδέλφων που προέρχονται από τις υπόλοιπες Ενώσεις  εργαζομένων στα ΜΜΕ (Τεχνικοί Τύπου και Τηλεόρασης, Περιοδικός Τύπος) . Στηρίξαμε και στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες της ΠΟΕΣΥ και του ΕΔΟΕΑΠ για την εξεύρεση λύσης.  Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση που έκαναν δώρο την κατάργηση του Αγγελιοσήμου σε εργοδότες και διαφημιστές ότι την ευθύνη για τη μη εξεύρεση λύσης στον ΕΔΟΕΑΠ έχουν οι εργαζόμενοι.
Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι «δικοί μας άνθρωποι» που εκπροσωπούν τους δημοσιογράφους σήμερα είναι εντεταλμένοι να διαλύσουν το δημοσιογραφικό κλάδο μέσα από ένα πλέγμα εμμονών, ιδεολογικής και πολιτικής ουτοπίας και βερμπαλισμού που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που βιώνουν οι δημοσιογράφοι. Τους καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να σοβαρευτούν, να δουν την πραγματικότητα και να λειτουργήσουν στοιχειωδώς υπεύθυνα.
Οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι τους παραδώσαμε ΕΔΟΕΑΠ και Αγγελιόσημο και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για να κρατηθεί όρθιος ο ΕΔΟΕΑΠ και πόρος να βρεθεί. Όσο για το Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ αυτό θα κριθεί από τους συναδέλφους.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ  6/3/2017