ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Δημοσιογραφία, αυτή η κλισεδιάρα

Γράφει ο Δημήτρης Σούλτας (viewtag)

Υπάρχουν λέξεις και φράσεις που σπανίως μπορείς να τις αποφύγεις αν βλέπεις ή ακούς ένα δελτίο ειδήσεων ή ακόμα κι αν διαβάζεις μια εφημερίδα ή ένα ενημερωτικό site.
Είναι οι λέξεις και οι φράσεις που θαρρείς και έχουν εισχωρήσει στο DNA πολλών δημοσιογράφων (ευτυχώς όχι όλων) και δεν αφαιρούνται ούτε με χειρουργική επέμβαση. Κι εγώ ο ίδιος δεν είμαι αθώος. Τις έχω χρησιμοποιήσει και δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται και στρογγυλοκάθονται μόνες τους στο κείμενο. Λόγω αυτής της εμπειρίας λοιπόν, έγραψα ένα κείμενο, μόνο με δημοσιογραφικά κλισέ. Οι ειδήσεις είναι φανταστικές, τα κλισέ όμως απολύτως πραγματικά. Ιδού:..
Αν και η μέρα θα είναι ηλιόλουστη, η χώρα ζει με την αγωνία της επέλασης του χιονιά, όταν όλη η χώρα θα βρίσκεται σε λευκό κλοιό. Ήδη συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας έχουν πάρει θέσεις μάχης. Η τελευταία φορά που ζήσαμε ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν όταν είχαμε το κύμα καύσωνα του καλοκαιριού και χιλιάδες Αθηναίοι κατέκλυσαν τις παραλίες.
Ήταν τότε που η ιστορία της απαγωγής της 5χρονης είχε συκλονίσει το πανελλήνιο. Τότε που ο μακελάρης, ο οποίος άφησε πίσω του αθώα θύματα είχε απαγάγει το αγγελούδι και ζητούσε λύτρα εκατομμυρίων. Η Αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, έχει χτενίσει όλη την περιοχή στην οποία έγινε η απαγωγή και τελικά συνέλαβε τον δράστη, ο οποίος εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες ψύχραιμος και κυνικός.
Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η δήλωση του τραγικού πατέρα, που μίλησε για το αγγελούδι του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην οικογένεια, διεμύνησε δε, στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η εποχή όπου η Πολιτεία ήταν απούσα είναι πια παρελθόν.
Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο απαγωγέας είχε σχέση με μια γυναίκα- μυστήριο, που φέρεται να του προμήθευσε και τον οπλισμό. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης δήλωσε αποφασισμένος να βάλει τέλος στη δράση τέτοιων συμμοριών, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην υπόθεση. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον υπουργό για την ταχύτητα διαλεύκανσης της υπόθεσης. Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών και σύνολο της εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Εν τω μεταξύ σε κλίμα συγκίνησης έγινε η κηδεία των θυμάτων του ψυχρού εκτελεστή και απαγωγέα. Χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτησαν τα αθώα θύματα, ενώ στεφάνι απέστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Αστυνομία είχε λάβει όλα τα μέτρα γύρω από το νεκροταφείο, ενώ προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές ατόμων που προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό και να εισέλθουν στο χώρο, παρά την επιθυμία της οικογένειας η τελετή να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Την ίδια ώρα φωτιά έχει πάρει το τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομίας από πολίτες που καταγγέλλουν εμπλοκή του μακελάρη και σε άλλες παράνομες ενέργειες.