ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Η θρυλική χορωδία σίγησε στη Μαύρη Θάλασσα

Είναι μια τραγωδία μέσα στην τραγωδία. Μια θρυλική χορωδία, που δημιούργησε το σάουντρακ ορισμένων από τις ιστορικότερες πολεμικές στιγμές του 20ου αιώνα και σίγησε για πάντα. Χάθηκε στα νερά της Μαύρης Θάλασσας όπου συνετρίβη το Τουπόλεφ των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ανήμερα Χριστούγεννα…
Η αρμάδα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, μαζί με ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαθυσκάφη και δύτες ερευνούσαν επί ώρες τη θαλάσσια περιοχή 2-3 χιλιόμετρα από την παραλία του Σότσι, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Τουπόλεφ, ωστόσο η ανακοίνωση της Μόσχας πως δεν υπάρχουν επιζώντες δεν άφηνε ελπίδες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συντετριμένος..
διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του δυστυχήματος, η Ανγκελα Μέρκελ και ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, αλλά τι να το κάνεις… Το «τάγμα που τραγουδάει» χάθηκε για πάντα.
Στη μοιραία πτήση επέβαιναν 64 μέλη της θρυλικής χορωδίας «Αλεξαντρόφ» του Κόκκινου Στρατού – σήμα κατατεθέν της ιστορίας της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ενωσης, ήταν εκείνοι που εμψύχωσαν τους σοβιετικούς φαντάρους στην ηρωική αντίσταση και προέλασή τους απέναντι στη Βέρμαχτ του Χίτλερ στις πιο κρίσιμες και δύσκολες στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πλέον μόνο τρία μέλη της βρίσκονται εν ζωή.
Προορισμός των ρώσων χορωδών ήταν αεροπορική βάση στη Συρία, όπου θα συμμετείχαν σε πρωτοχρονιάτικη συναυλία. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο επικεφαλής της xορωδίας Βαλέρι Χαλίλοφ.

Η αποκλειστικά ανδρική Χορωδία ιδρύθηκε το 1928 και έγινε γνωστή στις περιοδείες της με την ονομασία «Χορωδία του Κόκκινου Στρατού». Σε αυτήν μετείχαν 200 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές, ενώ ρεπερτόριό της αποτελείται από ρωσικά δημοτικά, σοβιετικούς ύμνους, εκκλησιαστική μουσική, μέχρι και μοντέρνα ξένα τραγούδια που συνοδεύονταν από ακροβατικές χορογραφίες.
Το «τάγμα που τραγουδάει», όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, προσφέρει εδώ και δεκαετίες ψυχαγωγία σε στρατιωτικούς αλλά και άλλου είδους ακροατήρια σε κάθε γωνιά της Γης.
Εδωσαν εκαντοντάδες συναυλίες στην πρώην ΕΣΣΔ και ηχογράφησαν δεκάδες δίσκους που παίζονται ακόμη και σήμερα σε ρωσικές γιορτές και επετείους.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα μέλη της ταξίδευαν αδιάκοπα, καθώς έδωσαν περισσότερες από 1.500 συναυλίες για τους σοβιετικούς στρατιώτες στις εμπόλεμες ζώνες και σε νοσοκομεία.
Ο ρόλος τους ως εμψυχωτές σε μια μάχη μέχρις εσχάτων του σοβιετικού λαού απέναντι στις δυνάμεις του Χίτλερ υπήρξε καθοριστικός.
Ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, ο ιδρυτής της, είχε την διεύθυνσή της επί 18 χρόνια και κατόπιν παρέδωσε τη χορωδία στον γιο του, τον Μπόρις που έμεινε επικεφαλής της από το 1946 μέχρι το 1987. -
- πηγή: protagon