ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Ο Βαξεβάνης διαμαρτύρεται στον Ντράγκι για Στουρνάρα

Ανοιχτή επιστολή στον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, απέστειλε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης διαμαρτυρόμενος για την στάση του Γιάννη Στουρνάρα να επιπλήξει στη Βουλή, βουλευτές που διαβάζουν το περιοδικό Hot Doc, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «δεν περιποιεί τιμή».
Ο Κώστας Βαξεβάνης κοινοποίησε την επιστολή στον πρωθυπουργό αλλά και σε διεθνείς οργανώσεις Τύπου όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ο Οργανισμός Μέσων Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπως επίσης και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά και τον οργανισμό INDEX ο οποίος είχε απονείμει στον δημοσιογράφο διεθνές βραβείο δημοσιογραφίας και ελευθερίας της έκφρασης το 2013.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του δημοσιογράφου στον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη:..
Επικροτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
την απαξίωση και τη φίμωση του Τύπου;

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δεν είναι μόνο ο εκφραστής της ενιαίας τραπεζικής πολιτικής στην Ευρώπη, αλλά υποθέτω και εκφραστής του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ελευθεριών τις οποίες στηρίζετε. Εδώ και καιρό όμως, φαίνεται πως ο κεντρικός τραπεζίτης στην Αθήνα, χρησιμοποιεί την Τράπεζα για να εκφράσει προσωπικά του συμφέροντα, πράγμα το οποίο είναι αντίθετο με τον ελληνικό νόμο που προβλέπει πως τέτοιες συμπεριφορές οδηγούν ακόμη και σε έκπτωση από το αξίωμα.
Πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, έβγαλε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία απαντούσε σε θέμα που αφορά τη σύζυγο του κυρίου Στουρνάρα και την εμπλοκή της με τη Δικαιοσύνη. Έτσι ανάμεσα σε ανακοινώσεις για την τραπεζική πολιτική και τα σοβαρά θέματα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, μπορεί οποιοσδήποτε σήμερα να δει στο site της κεντρικής τράπεζας, ανακοίνωση ότι η κυρία Στουρνάρα συκοφαντείται, σαν να είναι η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη αυτή που διοικεί την Τράπεζα και οι εμπλοκές της με την Δικαιοσύνη είναι υποθέσεις της Τράπεζας και της ΕΚΤ και όχι προσωπικά της θέματα.
Η κυρία Στουρνάρα ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, γιατί η εταιρεία της έχει εισπράξει από το Κέντρο Λοιμοδών Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκατομμύρια ευρώ για καμπάνιες που δεν έπρεπε να έχει αναλάβει σύμφωνα με πόρισμα Ελεγκτών του υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι εισαγγελείς έκαναν πρόσφατα έφοδο και έρευνα στην εταιρεία της.
Στην αποκάλυψη αυτών των στοιχείων, δηλαδή τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων ελέγχου και του προβληματικού διαγωνισμού, πρωτοστάτησε το περιοδικό HOT DOC του οποίου είμαι εκδότης. Στα δημοσιεύματα αυτά που βασίζονται σε συμπεράσματα επίσημων αρχών και αφορούν όχι μόνο την κυρία Στουρνάρα αλλά και άλλες εταιρείες που φαίνεται να διασπάθησαν δημόσιο χρήμα, η κυρία Στουρνάρα δεν έδωσε ποτέ επίσημες απαντήσεις.
Στις 11 Οκτωβρίου, ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είχε κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (η Επιτροπή έχει από το Ελληνικό Σύνταγμα θεσμικό ρόλο εισαγγελέα), ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα που αφορούν την υπόθεση της συζύγου του και κυρίως για το δημοσίευμα που υποστηρίζει πως ματαιώθηκαν τέσσερις έρευνες για αυτό το σκάνδαλο. Αντί απάντησης, ο κύριος Στουρνάρας επετέθηκε στους έλληνες βουλευτές με υποτιμητικές φράσεις (είπε συγκεκριμένα απευθυνόμενος στον ενικό σε βουλευτή «ξέρω καλά ποιός είσαι εσύ») και κατηγόρησε τον ερωτώντα πως «δεν είναι τιμητικό για τη Βουλή να αναφέρεται και να διαβάζει αυτό το περιοδικό».
Το θέμα όπως καταλαβαίνετε δεν είναι η αγένεια του κυρίου Στουρνάρα, αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον Τύπο που δεν του αρέσει. Μέσα στην ίδια τη Βουλή η οποία έχει θεσμοθετήσει την ελευθερία του Τύπου και τη διαφύλαξή της, ο κύριος Στουρνάρας ξεπερνώντας ή μάλλον χρησιμοποιώντας το θεσμικό του ρόλο, προχώρησε σε προγραφές και κατηγορίες, προσβάλοντας όχι εμένα και το περιοδικό αλλά την ίδια τη λειτουργία του Τύπου. Σύμφωνα με τον κύριο Στουρνάρα λοιπόν δεν υπάρχει Τύπος και ελευθερία, αλλά ανεκτός ή μη ανεκτός, αρεστός ή μη αρεστός Τύπος.
Είμαι γεμάτος ερωτήματα για το αν αυτή η συμπεριφορά βρίσκει σύμφωνη την ΕΚΤ και την ευρωπαϊκή κουλτούρα ελευθερίας και ελευθεροτυπίας. Για το αν ο κύριος Στουρνάρας θεωρεί την κεντρική τράπεζα ιδιοκτησία του και πολύ περισσότερο φρούριο με το οποίο επιτίθεται σε όποιον ασκεί κριτική και δημοσιεύει πράγματα που δεν του αρέσουν.
Δεν έχει τόση σημασία να προσθέσω πως είμαι ένας βραβευμένος διεθνώς δημοσιογράφος ο οποίος αρθρογραφεί στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, αφού η ελευθερία του Τύπου είναι θέμα που αφορά κάθε δημοσιογράφο και κάθε γνώμη.
Η στάση του κυρίου Στουρνάρα προσβάλει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν στην Επιτροπή της Βουλής ρωτήθηκε από βουλευτές γιατί παραχωρεί γεύματα επισήμως στο κτήριο της ΤτΕ στον υπόδικο για διακίνηση μαύρου χρήματος, Σταύρο Παπασταύρου ο οποίος είναι κεντρικό πρόσωπο στη λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers, απάντησε με υπερφίαλο ύφος, πως θα καλεί όποιον θέλει. Είμαι σίγουρος πως οι συναλλαγές της ΕΚΤ δεν άλλαξαν περιλαμβάνοντας δραστηριότητες όχι και τόσο νόμιμες ώστε να είναι τόσο απαραίτητοι υπόδικοι και πρόσωπα που έχουν απασχολήσει με προκλητικό τρόπο την κοινή γνώμη όπως ο κύριος Παπασταύρου.
Ο κύριος Στουρνάρας φροντίζει να δείχνει κάθε μέρα πως είναι κράτος εν κράτει προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα. Καθημερινά απασχολεί τον Τύπο με δημοσιεύματα που τον φέρουν να σχεδιάζει σε μυστικά δείπνα την άνοδο στο πρωθυπουργικό αξίωμα.
Είναι υπόθεση της ΕΚΤ, το πώς και το αν θα περιορίσει τον κύριο Στουρνάρα. Η προσπάθεια απαξίωσης και φίμωσης του Τύπου όμως και οι προσβλητικές αναφορές σε έντυπα ανάλογα με τις προτιμήσεις του και κυρίως τα συμφέροντά του, είναι υπόθεση Δημοκρατίας και οφείλετε να τη διαφυλάξετε.
Με τιμή
Κώστας Βαξεβάνης
Δημοσιογράφος-εκδότης HOT DOC