ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

««Δημοσιογραφική αλητεία που συναντά την πολιτική απόγνωση της διαπλοκής»

Πολιτική τυμβωρυχία με την τραγωδία της Αίγινας


Γράφει ο Φοίβος Κλαυδιανός

Να δημιουργήσει παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων από την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω από το δυστύχημα στην Αίγινα επιχείρησε η αντιπολίτευση παρέχοντας στήριξη σε δημοσιογράφους που αναπαρήγαγαν τη φημολογία περί υπουργών που επέβαιναν στο μοιραίο ταχύπλοο.
Μετά την επίσημη διάψευση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη την Πέμπτη για οποιαδήποτε εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για.. “δημοσιογραφική αλητεία που συναντά την πολιτική απόγνωση της διαπλοκής και των φερεφώνων της” επισημαίνοντας ότι “δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί κανείς ότι ένα τραγικό δυστύχημα, που είχε αποτέλεσμα τον άδικο χαμό τεσσάρων συνανθρώπων μας, θα γινόταν αντικείμενο άθλιας πολιτικής εκμετάλλευσης”.
“Και όμως έγινε. Και όχι μόνο από περιθωριακά έντυπα και ιστοσελίδες, αλλά από δήθεν έγκριτους δημοσιογράφους και ΜΜΕ” συμπλήρωναν σημειώνοντας πως “αυτοεξευτελισμός είναι δικαίωμα και του κ. Άρη Πορτοσάλτε και του κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου” και “δεν πρόκειται να τους το στερήσουμε σε καμία περίπτωση”.
“Όσο για την εφημερίδα 'Τα Νέα', που έσπευσε να προβάλει με πρωτοσέλιδο ένα γεμάτο υπόνοιες ρεπορτάζ για φήμες που δήθεν ξεκινούν από τις παραλίες της Αίγινας, τι να πούμε; Και άλλοι χρεοκόπησαν, αλλά δεν έκαναν κι έτσι” τόνιζαν δηκτικά, ενώ εν είδει υστερόγραφου σχολίαζαν:
“Ευχαριστούμε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόσο για τα υπονοούμενα όσο και για την ευθεία επίθεση στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα. Όσο ξεπερνάτε τα όρια της χυδαιότητας τόσο περισσότερο ευδιάκριτο γίνεται στους πολίτες το επίπεδο της αντιπολίτευσης που ασκείτε”.
 
Θ. Δρίτσας: “Τυμβωρυχία και πολιτική
 αγυρτεία δεν χωρούν σε τραγικές στιγμές”
Από την πλευρά του, απαντώντας στις κατηγορίες εναντίον του για παρέμβαση στην ανακριτική διαδικασία και επικαλούμενος τη θεσμική του ιδιότητα, ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας έκανε “ειλικρινή έκκληση να σταματήσει επιτέλους η απαράδεκτη και επικίνδυνη μικροπολιτική εκμετάλλευση του τραγικού συμβάντος στην Αίγινα. Ζητώ από όλους όσοι έχουν θέση ευθύνης στον δημόσιο βίο να συμβάλουν ενεργά σε αυτό. Το οφείλουμε στα θύματα της τραγωδίας, στις οικογένειές τους και στους οικείους τους. Η πολιτική και επικοινωνιακή 'τυμβωρυχία' δεν μπορεί να γίνει ανεκτή”.
“Η μόνη παρέμβασή μου στην προανακριτική διαδικασία, ως αρμόδιου και υπεύθυνου υπουργού, ήταν από την πρώτη στιγμή να ζητήσω να μη μείνει καμία πτυχή του τραγικού συμβάντος αδιερεύνητη” ξεκαθάρισε τονίζοντας πως οι αρμόδιες λιμενικές αρχές κινούνται στην κατεύθυνση αυτή με επαγγελματισμό και υπηρεσιακή υπευθυνότητα και υπενθυμίζοντας ότι η ενίσχυση των κανονισμών ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έχει αποτελέσει, ήδη από μηνών, ειδικό αντικείμενο μελέτης, η οποία θα συμπεριλάβει τις επίσημες εκθέσεις της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ) και άλλων συναρμόδιων σχετικά με το ατύχημα της Αίγινας.
“Η τυμβωρυχία και η πολιτική αγυρτεία δεν χωρούν σε τέτοιες τραγικές στιγμές. Η κατασκευή ανύπαρκτων ειδήσεων δεν γεννά μόνο θλίψη, αλλά και οργή. Πρόκειται για κατάντια» καταλήγει ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ρ. Σβίγκου: "Ταύτιση της αντιπολίτευσης
με τα επιχειρήματα των καναλαρχών"
“Νομίζω ότι έχουμε περάσει τα όρια της γραφικότητας και κινούμαστε πλέον στη νοσηρότητα” τόνισε στο “Κόκκινο” η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου συμπληρώνοντας πως “μια τέτοια τραγωδία δεν μπορεί να προσφέρεται για τέτοιου είδους αρρωστημένες και κατευθυνόμενες θεωρίες συνωμοσίας”.
Ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για να αποκαλυφθεί ποιοι διακινούν αυτά τα ανυπόστατα σενάρια, υπογράμμισε ότι «ο πολιτικός κόσμος θα έπρεπε να συζητάει πώς δεν θα επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες - αυτό θα έπρεπε σήμερα να συζητάμε. Πώς θα υπάρξουν εκείνοι οι νόμοι και ενδεχομένως και η αναθεώρηση κανόνων που ισχύουν μέχρι σήμερα έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια και για τους λουόμενους, αλλά και όχι να αναπαράγει τέτοιου είδους σενάρια».
Παράλληλα αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τις “αναμενόμενες”, ωστόσο εξέφρασε την έκπληξή της για το ότι η Ν.Δ. “όσο περνάει ο καιρός ολοένα και περισσότερο ταυτίζεται τόσο πολύ με τους καναλάρχες” και “παπαγαλίζει τα δικά τους επιχειρήματα”. “Αυτό πραγματικά δείχνει ακριβώς ποιων τα συμφέροντα προσπαθεί να εξυπηρετήσει η Ν.Δ.” συμπλήρωσε σημειώνοντας πως “και άλλα κόμματα είναι που είτε κρύβονται και δεν παίρνουν ανοιχτά θέση είτε και τα ίδια χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα των καναλιών”.

Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι: "Καθεστωτική αντίληψη"
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι απέφυγαν να αναπαραγάγουν τις θεωρίες συνωμοσίας, ωστόσο υπερασπίστηκαν τους δημοσιογράφους που επέκρινε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν συμβάλει στην αναπαραγωγή των σεναρίων.
«Η στοχοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφων για την έκφραση προσωπικών τους απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δείγμα της αυταρχικής νοοτροπίας του” τόνισε η Ν.Δ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αντρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για “στοχοποίηση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφων για την κριτική που άσκησαν στον υπουργό Ναυτιλίας”, η οποία αποτελεί απόδειξη “καθεστωτικής αντίληψης”, που “δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται στον προηγμένο κόσμο τη δημοκρατία”.
Το δε Ποτάμι επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης από το Facebook, δηλαδή το αίτημα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου όσων επέβαιναν στο ταχύπλοο. “Οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύψουν την αλήθεια, όπως είπαμε και επαναλαμβάνουμε. Εκτός αν η κυβέρνηση, που έχει πάρει διαζύγιο από τις πολιτικές αλήθειες, κηρύσσει πόλεμο πλέον σε όποιον αναφέρει έστω τη λέξη αλήθεια” κατέληγε η ανακοίνωση του κόμματος.
Aυγή