ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ο Γ. Κουρτάκης, ο Ιβαν Σαββίδης και η ΕφΣυν

Κουρτάκης - Βουλέλης
Στην εφημερίδα Παραπολιτικά και στον εκδότη της, Γιάννη Κουρτάκη απαντάει η Εφημερίδα των Συντακτών για σχόλιο του τελευταίου που όπως λένε αποφάσισε να τους δώσει μαθήματα "ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας" αφιερώνοντας δύο πανομοιότυπα σχόλια, στα οποία κατηγορούν την ΕφΣυν ότι με όσα γράψανε για έναν εκ των υποψηφίων, εν προκειμένω για τον Ιβάν Σαββίδη, του κάνουνε αβάντα.
Παραθέτουμε το σχόλιο του Γιάννη Κουρτάκη καθώς και την (οφειλόμενη) απάντηση της ΕφΣυν:
Ο αψεγάδιαστος Ιβάν Σαββίδης και η "Εφημερίδα των Συντακτών"
Ούτε ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης δεν το πίστευε όταν του διάβασαν το «αφιέρωμα» που του έγινε στις αρχές της εβδομάδας από την «Εφημερίδα των Συντακτών». Επρόκειτο για ένα «αντικειμενικό»..
  ανάγνωσμα που δύσκολα θα μπορούσε να το γράψει ακόμη κι ο ίδιος ο ομογενής επιχειρηματίας για τον εαυτό του. Στο «ρεπορτάζ» ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ παρουσιαζόταν ως αψεγάδιαστος επενδυτής που ήρθε να σκορπίσει τα χρήματά του στη μητέρα πατρίδα.
Κατά κοινή παραδοχή, το δημοσίευμα δεν θύμισε σε τίποτα τα ανεπανάληπτα εκείνα κείμενα της ιστορικής «Ελευθεροτυπίας», που όταν άνοιγε τέτοιους είδους φακέλους, παρουσίαζε με τη δέουσα αντικειμενικότητα τα γεγονότα. Δυστυχώς, εκείνες οι εποχές αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση. Τα βαρύγδουπα σλόγκαν περί ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας και όλα τα άλλα ακυρώνονται από την ίδια την πραγματικότητα. Α, και κάτι τελευταίο, που λέμε εμείς εδώ στη Δεξιά. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά!
Γιάννης Κουρτάκης

 Μια οφειλόμενη απάντηση
Γνωρίζαμε ευθύς εξαρχής ότι το πολυήμερο αφιέρωμά μας για τους επίδοξους καναλάρχες θα ενοχλούσε αρκετούς και ιδίως αυτούς στους οποίους αναφερόταν για τα στοιχεία που αποκαλύπτει ή θυμίζει.
Κάποιοι ξέρουν να κρύβουν την ενόχλησή τους και μάλλον δεν θα μας ξεχάσουν. Κάποιοι άλλοι όχι. Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ του κ. Κουρτάκη (καλού φίλου του υποψήφιου καναλάρχη κ. Μαρινάκη) αποφάσισαν να μας δώσουν μαθήματα «ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας» αφιερώνοντας δύο πανομοιότυπα σχόλια (το ένα ανώνυμο, το άλλο στη σελίδα του εκδότη-διευθυντή), στα οποία μας κατηγορούν ότι με όσα γράψαμε για έναν εκ των υποψηφίων, εν προκειμένω για τον Ιβάν Σαββίδη, του κάνουμε αβάντα.
Περιττό να πούμε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα (όπως και όλα τα άλλα) ήταν απολύτως τεκμηριωμένο, χωρίς να κρύψει τίποτα και χωρίς να εκθειάζει κανέναν. Απλώς να τους θυμίσουμε ότι δική μας αρχή είναι να μιλάμε με τα αποτελέσματα της δημοσιογραφικής έρευνας και να μην προωθούμε φήμες. Αυτό μάλλον θεωρήθηκε το… αδύνατο σημείο μας. Ερμηνεύσιμο καθώς η εν λόγω εφημερίδα ακολουθεί μια άλλη σχολή, η οποία έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις… φήμες, τα κουτσομπολιά και την κατασκευή ειδήσεων. Δηλαδή, τον κιτρινισμό που δεν υπηρετούμε.
Τα δάκρυα λοιπόν για τη «γλυκειά ανάμνηση της ιστορικής Ελευθεροτυπίας» μοιάζουν με κροκοδείλια κι ας μην προσπαθούν να μας «ταυτίσουν», είμαστε μια άλλη, καινούργια εφημερίδα.
Και οι νύξεις για «υπόγειες διαδρομές» μάλλον αφορούν τους ίδιους, αφού δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό τους άγχος: να μας κατακεραυνώσουν για όσα γράψαμε για τον υποψήφιο που υποστηρίζουν...

ΕφΣυν 


- παραθέτουμε και το δεύτερο σχόλιο των Παραπολιτικών:

Γιατί η «Εφημερίδα των Συντακτών» κάνει αβάντες στον Ιβάν Σαββίδη;
 Πολλά αρνητικά σχόλια προκάλεσε η αποθέωση της… αριστερής «Εφημερίδας των Συντακτών» στον Ιβάν Σαββίδη, με φόντο την υποψηφιότητα του εκ Ρωσίας ορμώμενου επιχειρηματία για μία τηλεοπτική άδεια.
Βλέπετε, είναι αν μη τι άλλο περίεργο, πώς μια εφημερίδα που πρόσκειται στον συγκεκριμένο χώρο κάνει τέτοιου είδους αβάντα σ’ ένα τόσο αμφιλεγόμενο πρόσωπο, το οποίο είχε πάρει… αγκαζέ την κυβέρνηση Σαμαρά, που του παρείχε κάθε είδους διευκόλυνση σε όλα τα επίπεδα. Επειδή όμως ο ηγετικός πυρήνας του εντύπου αυτολανσάρεται ως η φυσική συνέχεια της «Ελευθεροτυπίας», θα ήταν καλό να τους υπενθυμίσει κάποιος πως η ιστορική εφημερίδα ουδέποτε είχε έφεση σε στοχευμένα δημοσιεύματα που εξυπηρετούν «ειδικούς σκοπούς» και ούτε φυσικά γινόταν πεδίο προώθησης προσωπικών συμφερόντων.
Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για εκπροσώπους του δημόσιου βίου με αν μη τι άλλο περίεργη και ενίοτε σκοτεινή και ανεξήγητη δραστηριότητα.
Δυστυχώς, όμως, απέδειξαν πως δεν είναι τίποτ’ άλλο, παρά κακέκτυπο της εφημερίδας του Τεγόπουλου, στην οποία τέτοια αρθρογραφία δεν θα υπήρχε ούτε σε φύλλο που δεν θα τυπωνόταν… Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις υπόγειες διαδρομές μεταξύ συγκεκριμένων Μέσων ενημέρωσης και επίδοξων καναλαρχών εν όψει της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Φανταζόμαστε, στο επόμενο φύλλο, αν και αριστερή, η «Εφημερίδα των Συντακτών» θα ανακηρύξει τον Ιβάν… άγιο, όπως φαιδροί τοπικοί παράγοντες που τον έκαναν και εικόνισμα σε εκκλησία χωριού της Βόρειας Ελλάδας…