ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Η εισβολή των αμάχων

Στο βιβλίο «Η εισβολή των αμάχων»  (δίδυμο του βιβλίου “Η ισλαμική τρομοκρατία” και με μία έννοια συνέχειά του) ο γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός  αναλύει τις παραμέτρους του μεταναστευτικού προβλήματος.
Tο κύμα αρχίζει από την Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του 1990, το οποίο και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα προκάλεσε κοινωνικές παρενέργειες, αλλά έχει εδώ και χρόνια εισέλθει σε τροχιά ενσωμάτωσης. Αντιθέτως, το δεύτερο κύμα από την Ασία και την Αφρική (σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν μουσουλμανικό) που κατέκλυσε κυρίως την Ελλάδα ειδικά μετά το 2000, έχει την τάση να δημιουργεί άτυπα γκέτο.
Ο συγγραφέας αναφέρεται στη διφορούμενη στάση της Ευρώπης. Περιγράφει τους τρόπους εισόδου στην Ελλάδα, τη μετατροπή τμημάτων του ιστορικού.. κέντρου της Αθήνας σε ανθρώπινη “χωματερή” και τη σχέση της παράνομης μετανάστευσης με την εγκληματικότητα. Επίσης, ασκεί κριτική στις ανέξοδες αντιρατσιστικές κορώνες και σχολιάζει την ιδεολογική μάχη για τον φράχτη στον Έβρο.
Στη συνέχεια, αναλύει το νομικό καθεστώς και τα πολιτικά όρια σχετικά με το άσυλο στους πρόσφυγες, περιγράφει πως στην Ελλάδα η αίτηση για άσυλο ισοδυναμούσε με πολύχρονη άδεια παραμονής, αναφέρεται στην αλλαγή του Κώδικα Ιθαγένειας, στη δημόσια προσευχή των μουσουλμάνων στα Προπύλαια και στην υπόθεση της “Υπατίας”.
Αναλύει το πώς η παράνομη μετανάστευση συνέβαλε αποφασιστικά στη μετατροπή της Χρυσής Αυγής σε τρίτο κόμμα και πως η άνοδος της Ακροδεξιάς επηρέασε τις ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα.
Ο συγγραφέας αναλύει τον ρόλο της Τουρκίας και καταθέτει ένα σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής με τη χρήση ευρωπαϊκών εργαλείων.
Αναφέρεται αναλυτικά στο πως προκλήθηκε το προσφυγικό-μεταναστευτικό τσουνάμι του 2015-16, στις ιδεοληψίες της κυβέρνησης Τσίπρα, στον ρόλο που έπαιξε η δήλωση-πρόσκληση της Μέρκελ, στην παλινδρόμηση και περιχαράκωση της Ευρώπης, στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στον εγκλωβισμό προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα και στις κοινωνικές παρενέργειές του. Τέλος, σκιαγραφεί το πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα θα συνεχίσει να πολιορκεί την Ευρώπη.