ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Μνημόνιο εναντίον Μνημονίου

Γράφει ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης

Διατηρούμε ως χώρα την πρωτοτυπία να έχουμε μνημονιακή κυβέρνηση με μνημονιακή αντιπολίτευση. Κι αυτό αφού η αυριανή συγκέντρωση με τίτλο «Παραιτηθείτε» που οργανώθηκε από το facebook και πριμοδοτήθηκε από τον Νίκο Φίλη δεν έχει καμιά σχέση με τους Αγανακτισμένους του 2011-2012. Για την ακρίβεια, το «Παραιτηθείτε» - διατείνεται πως αφορά και απευθύνεται μόνο σε πολίτες και όχι σε κόμματα και συνδικάτα - είναι ένα κράμα Μένουμε Ευρώπη, παλινόρθωσης οικουμενικών κυβερνήσεων και ναρκισσευόμενων προσώπων που κάνουν καριέρα στα κοινωνικά δίκτυα και αλληλοαποθεώνονται με like και ψηφιακές ιαχές.
Ας δούμε όμως μερικές πλευρές της όλης κίνησης που μένει να μετρηθεί στον δρόμο. Κατ' αρχάς υπάρχει η υλική βάση για διαμαρτυρία εναντίον της σημερινής κυβέρνησης;.. Προφανώς. Το Μνημόνιο είναι επώδυνο, η χώρα βυθίζεται στην ύφεση για έβδομη χρονιά, η νεολαία μεταναστεύει μαζικά, ο κοινωνικός ιστός κρατιέται από μια κλωστή. Τα Μνημόνια όμως δεν είναι γιατροσόφια και ελιξίρια κοινωνικής ανάταξης. Είναι ο καπιταλισμός σε κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που σήμανε για επίλυση των δικών του αδιεξόδων. Στη χώρα μας από το περσινό καλοκαίρι το συμπέρασμα βγήκε: ευρώ ίσον Μνημόνιο. Και με το ευρώ τάχθηκε η πλειοψηφία. Μάλιστα, η πιο ακραία φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα έφθασε να διαμορφώνει όρους κινήματος με τον τίτλο Μένουμε Ευρώπη και την αρωγή της ΝΔ. Βασικό της επίδικο ήταν το ευρώ πάση θυσία. Και όπως είπαμε παραπάνω, αυτό συνεπαγόταν Μνημόνιο. Που με τη σειρά του συνεπαγόταν μέτρα.
Ο Τσίπρας ζύγισε τον συσχετισμό. Τον βαθμό εξάρτησης της χώρας. Τα αχαρτογράφητα νερά ενός Grexit. Προσθέστε εδώ το ναυάγιο της δικής του ευρω-αφέλειας. Και τη γερμανοποίηση της Ευρώπης. Η χώρα προς το παρόν κρατήθηκε στο ευρώ. Επώδυνα. Με όρους εσωτερικής υποτίμησης. Εγγυητής της παραμονής της δεν είναι απλώς ένα τμήμα του ευρωιερατείου όπως η μεριά Ολάντ που έβαλε πλάτη. Είναι πια ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός - όσο κι αν ακούγεται παράδοξο. Οχι τυχαία, οι δανειστές διαγκωνίζονται σήμερα ποιος τον ρυμούλκησε στα νερά τους. Εσωτερικεύοντας τη συνθηκολόγηση ο ίδιος, σήμερα ακόμη εμμέσως ανακόπτει τη ριζοσπαστικοποίηση στρωμάτων που θα μπορούσαν να βγουν στον δρόμο και να τον ρίξουν. Το «Παραιτηθείτε» δεν εκφωνείται από τους φτωχούς που σήμερα θίγονται. Δεν δείχνει καν να έχει εικόνα του δρόμου και της κουλτούρας μιας προγραμματικής ρήξης με την κυβέρνηση. Διάφοροι ιδεοληπτικοί και αστέρες της ιντερνετικής ρούγας δεν συνιστούν κίνημα. Ισως η μόνη που ευελπιστεί στην παρουσία τους είναι η κυβέρνηση που έτσι ενισχύει την όποια εναπομείνασα αριστερή της αναφορά.
- από τη στήλη Αριστερά της Εδέμ στην εφημερίδα Τα Νέα