ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Κατσαρόλια και «παραιτηθείτε»

Μια δήλωση του Νίκου Φίλη που ανέβασε τους σφυγμούς της Νέας Δημοκρατίας

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης (newpost)

Πώς είναι το προσκύνημα στη Λούρδη; Στην Παναγιά της Τήνου που είναι και πιο κοντά και βολεύει τέλος πάντων και μπορεί να πέσεις και πάνω στη Φαίη Σκοδρά να χαρείς το πόδι δυο μέτρα; Στον Άγιο Γεράσιμο της Κεφαλονιάς, που βάνουνε και στραγάλια στα παπούτσια για να έχει και πιο πολύ ζόρι; Κάπως έτσι και με την περίφημη διαδήλωση (ο Θεός να την κάνει…) που οργανώνεται στο Σύνταγμα για τις 15 Ιουνίου υπό την επωνυμία «Παραιτηθείτε». Κουτσοί, στραβοί, ταλαίπωροι και πάσης φύσεως αναξιοπαθούντες αναμένουν την μέρα εκείνη για να βαπτισθούν στην κολυμπήθρα την αντιπολιτευτική. Και να αποκομίσουν, φυσικά, τα συνακόλουθα κέρδη!
Δεν κάνω πλάκα. Όπως τα βλέπω στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει ούτε ένα γκρουπούσκουλο (ή μήπως γκρουπόσκυλο;) στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας που να μην αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη.. εκδήλωση ως κάτι λιγότερο από Άγιο Δισκοπότηρο. Από τέκνα βασανιστών ως ακραίους φιλελέδες σπεύδουν άπαντες να δηλώσουν συμμετοχή και ετοιμότητα στον αγώνα. Και φυσικά στην παγίδα πέφτουν και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ακόμη και αντιπρόεδρος (μαντέψτε ποιος…) του κόμματος ανακοίνωσε ότι θα παραστεί ως «απλός πολίτης». Αλλά ο Μητσοτάκης ως τώρα έκανε την πάπια, φυλώντας τα ρούχα του για να έχει τα μισά. Ώσπου ήρθε ο Φίλης και τον ανάγκασε να πάρει θέση.
Μισό λεπτό διάλειμμα τώρα, για να εξηγήσω δυο τρία πράγματα. Τον Νίκο τον ξέρω πάνω από τριάντα χρόνια και εκτιμώ τόσο την ευφυΐα του όσο και την καλή του την καρδιά. Γνωρίζω επίσης ότι έχει βοηθήσει πολύ κόσμο, δίχως ποτέ να αναζητήσει εύσημα. Θα ήθελα τέλος να προσθέσω ότι τέτοιος μετρ, τέτοιος μάγος, τέτοιος άρχων του συμβιβασμού δεν πέρασε ποτέ από μπροστά μου. Αν υπήρχε έστω και το ελάχιστο περιθώριο συνεννόησης με την απέναντι πλευρά, ο Φίλης θα το έβρισκε, θα το αναδείκνυε και θα το αξιοποιούσε. Τελεία.
Και πώς κατέληξε, θα με ρωτήσετε, αυτός ο άνθρωπος ο συμβιβαστικός, να τσακώνεται με διάφορους; Πώς γίνεται αντί να προσπαθεί να καλοπιάσει τους διοργανωτές του «Παραιτηθείτε», να τους τη βγαίνει σε επίπεδο «Συνταγματικής εκτροπής»; Η απάντηση είναι απλή: Όπως πάει το κυνηγόσκυλο και τρομάζει τα περδικόπουλα και πετάνε αυτά και τα ντουφεκάει ο κυνηγός, έτσι κι ο Φίλης με τη Νέα Δημοκρατία. Πάνω εκεί που είχαν βολευτεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και είχαν αφήσει τους «Παραιτηθείτε» να κάνουν όλη τη δουλειά τη «βρώμικη», ήρθε ο Υπουργός Παιδείας και τους ανάγκασε να τοποθετηθούν.
Και να ζητάνε την παραίτησή τους, ταυτιζόμενοι κατ’ ουσίαν με μια διαδήλωση που μέχρι πρότινος την αντιμετώπιζαν ως μια «κινηματική διαδικασία πέρα από κόμματα και οργανώσεις». Τώρα λοιπόν την έβαψαν μπλε και της χάρισαν τα χρώματά τους. Αυτή τη δουλειά έκανε ο Φίλης, έστω και με όχι τόσο κομψό τρόπο. Έτσι είναι όμως η πολιτική κι όποιος την αντέχει έχει καλώς. Όποιος δεν την αντέχει, μπορεί να επιστρέψει στο Χάρβαρντ για μεταπτυχιακά…

- πηγή: newpost.gr