ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Eπικίνδυνες ράτσες...

Η συζήτηση που γίνεται για τα σκυλιά με αφορμή το τραγικό γεγονός του παιδιού στην Κοζάνη είναι σε μεγάλο βαθμό αποπροσανατολιστική. Από τη μία είναι όσοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν επικίνδυνες ράτσες των οποίων η κατοχή πρέπει ν' απαγορευθεί και πως το κράτος χρειάζεται να περάσει αυστηρούς νόμους για την ανατροφή και τη δημόσια παρουσία των σκυλιών. Από την άλλη εκείνοι που αντιτείνουν ότι δεν υφίστανται επικίνδυνα σκυλιά αλλά ανεύθυνοι και επικίνδυνοι ιδιοκτήτες που εμφυσούν τις λάθος συμπεριφορές στα κατοικίδια τους. Έστω και έτσι όμως, το νομικό πλαίσιο δεν απευθύνεται στα σκυλιά αλλά στους ιδιοκτήτες τους.
Ακόμα και αν δεν υπάρχουν επιθετικές ράτσες και η συμπεριφορά του ζώου εξαρτάται πλήρως από την εκπαίδευση και την επίβλεψη του, ποιος εξασφαλίζει ότι θα υπάρξουν αυτές; Έπειτα, η.. νομοθεσία αυτή δεν αφορά μόνο τη θέση των σκυλιών μέσα στο αστικό περιβάλλον. Ορίζει πρωτίστως τις ευθύνες και τα καθήκοντα των ιδιοκτητών απέναντι τους. Ότι δηλαδή οφείλουν να τα προσέχουν, να τα εκπαιδεύουν σωστά, να τα επιβλέπουν διαρκώς και φυσικά να μην τα κακοποιούν.
Όπως η ανατροφή των παιδιών ή η οδική συμπεριφορά δεν μπορούν ν' αφεθούν στη διακριτική ευχέρεια του καθενός, έτσι και η διατήρηση σκύλων δεν μπορεί να εξαρτάται από την καλή θέληση και τις τυχαίες γνώσεις των ιδιοκτητών τους. Τα παιδιά χρήζουν προστασίας και σωστής ανατροφής και αυτό οφείλει να κάνει όποιος θέλει να γίνει γονέας που προσδιορίζονται από νόμους. Και φυσικά δεν υπάρχουν "επιθετικά" αυτοκίνητα αλλά η οδηγική συμπεριφορά ορίζεται από τον ΚΟΚ και επιβάλλεται με αυστηρές ποινές. Επειδή όταν κάποιος μεγαλώνει παιδιά ή οδηγεί αυτοκίνητο επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα τη ζωή άλλων ανθρώπων δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Ο νόμος λοιπόν πρέπει να ορίζει και να επιβάλλει γενικά πλαίσια συμπεριφοράς των ιδιοκτητών ζώων που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ίδιων, των ζώων αλλά και όλων όσων έρχονται σε επαφή μαζί τους.
Αυτό είναι παραπάνω από αναγκαίο σε μία χώρα που υπάρχει ελάχιστη κουλτούρα υπεύθυνης ανατροφής σκυλιών. Που η επιλογή ν' αποκτήσει κάποιος κατοικίδιο γίνεται ελαφρά τη καρδία και χωρίς τη σωστή εκπαίδευση και επίβλεψη. Που τα ζώα κακοποιούνται, εγκαταλείπονται ή μεγαλώνουν με τρόπο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους.
Αν κανείς λοιπόν δηλώνει φιλόζωος, πρώτος αυτός θα πρέπει να διεκδικεί ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο. Αφενός μεν για ν' αποθαρρυνθούν οι ανεύθυνοι και καιροσκόποι να κατέχουν σκυλιά, αφετέρου για να διαμορφωθεί μία διαφορετική κουλτούρα αντιμετώπισης των ζώων και της σχέσης τους με τους ανθρώπους, που θα είναι σε όφελος και των μεν και των δε και θα ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να ξανασυμβούν φρικτά περιστατικά όπως αυτό στην Κοζάνη.

Δημήτρης Τσίρκας (fb)