ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε.

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι ραγδαίες και τα συμπεράσματα για την ενωμένη Ευρώπη είναι δυστυχώς οδυνηρά. Λίγα 24ωρα μετά τη σύνοδο κορυφής, η ευρωπαϊκή ηγεσία διαψεύδεται στην πράξη ότι τουλάχιστον μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξουν μονομερείς αποφάσεις για το κλείσιμο των συνόρων. Η Αυστρία και οι χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) προχωρούν σε κλείσιμο των συνόρων τους.
Η ΠΓΔΜ δέχεται να περάσουν από τα σύνορά της μόνο οι πρόσφυγες που έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και απαγορεύει τη διέλευση στους Αφγανούς.
Ταυτόχρονα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες ώστε το κλείσιμο των συνόρων να οδηγήσει σε.. ένα βαλκανικό τείχος αποκλεισμού των προσφύγων στην Ελλάδα.
Αύριο, η Αυστρία συγκαλεί, στη Βιέννη, διάσκεψη για το προσφυγικό με συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών Αλβανίας, Βοσνίας, Βουλγαρίας, Κοσόβου, Κροατίας, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά αν ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία δείχνει να μην αποδέχεται τον ανασχετικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην προσφυγική ροή στο Αιγαίο και εμποδίζει την επαναπροώθηση μεταναστών στα παράλιά της, αποδεικνύοντας έτσι αυτό που γνωρίζουν οι πάντες: η Τουρκία είναι το κλειδί του προσφυγικού προβλήματος και η μοναδική υπεύθυνη για την προσφυγική ροή που φτάνει στην Ευρώπη.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έκανε μια δραματική δήλωση για το θέμα:
«Νομίζω ότι πρόκειται για ένα παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας και για μια στρεβλή αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το να διαψευστεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος -στην προεδρία τώρα είναι η Ολλανδία-, ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Σουλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό», είπε.
Οχι, δεν είναι κάτι συχνό. Αυτό που συμβαίνει είναι βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς αναβιώνουν η ξενοφοβία και ο εθνικισμός που υποτίθεται ότι η Ευρώπη είχε ξεπεράσει για να καταφέρει να ενωθεί.
Αν αυτή η βόμβα δεν εξουδετερωθεί εγκαίρως, το κόστος για την Ελλάδα θα είναι τεράστιο. Αλλά εξίσου τεράστιο θα είναι και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ηγεσία της δεν μπορεί να παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Editorial / ΕφΣυν