ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Η ειδική μεταχείριση βλάπτει σοβαρά τη δημοσιογραφία

Την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος(;) που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό(;) των δημοσιογράφων από τα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού ζητεί η ΕΣΗΕΑ με επιστολές της προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
«Με ιδιαίτερη ανησυχία διαπιστώνουμε τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, καθώς και των διαπιστευμένων συντακτών.
«Η ελεύθερη πρόσβαση του δημοσιογράφου στον κύκλο των ενδιαφερόντων του,.. και στην προκειμένη περίπτωση, στις πηγές πολιτισμού είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις.
»Ακόμη και το πρόσχημα οικονομικών λόγων δεν μπορεί να ευσταθεί, δεδομένου ότι η σχετική υπουργική απόφαση διευρύνει τον κύκλο των προσώπων που μπορούν να έχουν ελεύθερη είσοδο στους συγκεκριμένους χώρους, ενώ ταυτόχρονα αποκλείονται προκλητικά οι δημοσιογράφοι.
Θεωρούμε ότι θα αποκαταστήσετε άμεσα το ζήτημα, που έχει προκληθεί».
Διαμαρτύρονται με επιστολή τους οι δημοσιογράφοι για τη διακοπή του «τζάμπα» στα μουσεία και στους χώρους πολιτισμού.
Η βασική βέβαια διαμαρτυρία για την απαγόρευση της συνέχισης του τζάμπα μάλλον αναφέρεται περισσότερο στους χώρους πολιτισμού και λιγότερο στα μουσεία.
Εδώ και δεκαετίες, η μικρή μας περίκλειστη συντεχνία απολάμβανε συνολικά τέτοιου τύπου δωρεάν εισόδους σε θέατρα, σινεμά, μουσεία κ.λπ.
Ο κλάδος μας όμως μεγάλωσε με αγώνες και πιέσεις για να ανοίξει η κλειστή συντεχνία. Ακόμα βέβαια μεγάλο μέρος των νέων συναδέλφων και ειδικά στα ηλεκτρονικά μέσα όπως και παλιότερα στα μπλοκάκια εξακολουθούν να κοιτάζουν απέξω την πόρτα της ΕΣΗΕΑ.
Μετά ήρθε η κρίση, τα υποτιμημένα ομόλογα, το PSI, η ανεργία και η ασυδοσία των εκδοτών και καναλαρχών και τα πράγματα σκούρυναν πολύ για όλους.
Οι παλιές ειδικές μεταχειρίσεις του κλάδου άρχισαν σταδιακά να διακόπτονται και τώρα μας έπιασε ο πόνος για τα μουσεία και τους χώρους του πολιτισμού.
Φυσικά δεν θα έπρεπε να τίθεται θέμα για τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους που πράγματι ασχολούνται με τον χώρο του πολιτισμού και για τους οποίους προφανώς θα έπρεπε να υπάρχει σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική ειδική μεταχείριση.
Πολύ περισσότερο που τα αφεντικά τους δεν νοιάζονται να τους αγοράζουν ως όφειλαν εισιτήρια, ενώ απαιτούν από αυτούς να καλύπτουν μουσεία και παραστάσεις.
Από εκεί και πέρα όμως αν ένας συνάδελφος θέλει να δει μια παράσταση θα μπει στο χώρο των άλλων κοινών θνητών-εργαζομένων.
Η ειδική μεταχείριση βλάπτει σοβαρά τη δημοσιογραφία.
Αν τώρα λοιπόν η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με επιστολή για την διακοπή των δωρεάν εισιτηρίων τι θα κάνει αύριο που μπορεί να διακοπεί και το σκανδαλωδώς μειωμένο εισιτήριο στην ακριβή πλαζ του Αστέρα Βουλιαγμένης;
Θα καταλάβει την πλαζ; 

Α.Ψ. (Παρασκήνια ΕφΣυν)