ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

ΕΔΟΕΑΠ: επιτέλους αποκαλύπτεται γιατί «δούλευαν» τόσο καιρό

Οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα γύρω από τον ΕΔΟΕΑΠ και το Αγγελιόσημο επιτρέπουν πλέον να δούμε με ξεκάθαρο τρόπο το τι ετοιμάζεται πίσω από τις πλάτες των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και κυρίως τον ΕΔΟΕΑΠ.
Τα γεγονότα είναι τα ακόλουθα:
  •  Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κατρούγκαλος συναντώντας συναδέλφους εκπροσώπους από το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ δήλωσε ότι όσο αφορά το Αγγελιόσημο είναι προς κατάργηση και ότι ο ΕΔΟΕΑΠ, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ από την συνάντηση “ουδόλως και τον ενδιαφέρει”. Η “πρόταση” του μάλιστα ήταν “να γίνει επαγγελματικό ταμείο, άμα θέλουν να το κρατήσουν οι δημοσιογράφοι και υπάλληλοι, αφού προηγουμένως εξαιρεθεί η επικουρική ασφάλιση και ενταχθεί στο ενιαίο ταμείο” και βεβαιωθεί από αναλογιστική μελέτη η βιωσιμότητά του υπό τους νέους όρους.
  • Λίγες εβδομάδες νωρίτερα στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ το συμμαχικό προεδρείο.. Τάτση – Καρούτζου – Παπαϊωάννου βάζουν και εγκρίνουν (πλειοψηφικά) κατεπείγουσα αναλογιστική μελέτη χωρίς να δώσουν σε κανέναν εξήγηση και σχεδόν ταυτόχρονα συγκροτούν επιτροπές για να μειωθούν οι δαπάνες για μισθούς και επικουρικές συντάξεις. Καμία απάντηση στις εύλογες αντιρρήσεις μας ότι δεν μπορεί να γίνει αναλογιστική μελέτη για τον Οργανισμό, πριν ξεκαθαριστεί το πως θα διαμορφωθεί το τοπίο για το βασικό έσοδο, δηλαδή το Αγγελιόσημο.
  • Παράλληλα στις επίμονες εδώ και δύο περίπου μήνες πιέσεις μας να επιδιωχθεί συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς για να ξεκαθαριστεί το τοπίο για τον Οργανισμό ή έστω αυτό να γίνει σε συνεργασία με τις Ενώσεις, η απάντηση ήταν η διαρκής υπεκφυγή και μία απόλυτη αδιαφορία, που συνδυαζόταν με μισόλογα εκτός Συμβουλίου για “επαφές” από τις οποίες ποτέ δεν είχαμε καμία ενημέρωση.
Τελικά ήρθε την Πέμπτη η συνάντηση Κατρούγκαλου – ΠΟΕΣΥ για να επιβεβαιώσει τους φόβους μας.
Πίσω από τις πλάτες μας στο Συμβούλιο και κυρίως εν αγνοία των ασφαλισμένων μελών-μετόχων  του ΕΔΟΕΑΠ  πιθανόν να ετοιμάζουν την εκβιαστική μετατροπή του σε ένα επαγγελματικό ταμείο για ολίγους, όπως έχουμε εδώ και καιρό προειδοποιήσει. Από πότε ; Από τότε που παραβιάζοντας κάθε δεοντολογία η “ροζ – μπλέ” συμμαχία κατέλαβε με πραξικόπημα το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ για να ετοιμάσει την μετάλλαξή του και την εκδίωξη των συναδέλφων από το ασφαλιστικό τους Ταμείο.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα και με αποδεικτικό υλικό την σχετική Μελέτη (Prudential) για το Αγγελιόσημο στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, είχαμε προειδοποιήσει τους συναδέλφους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους με γραπτές ανακοινώσεις αλλά και προφορικά στην Τακτική Γενική Συνέλευση ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων χάνεται σε «άγνωστα ταμεία» αντί να χρηματοδοτεί το ΕΤΑΠ και τον ΕΔΟΕΑΠ. Η προειδοποίησή μας επιβεβαιώθηκε από την δημοσιοποίηση (από εμάς) επιστολής της προέδρου του ΕΤΑΠ στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ που έλεγε ότι δεν αποδίδουν όσα πρέπει από το Αγγελιόσημο και τους προειδοποιούσε ότι θα κινηθεί εναντίον τους, ενώ την ίδια στιγμή κατήγγειλε εμάς για τις ανακοινώσεις μας (!). Είναι πλέον προφανές το τι ακριβώς γινόταν πίσω από τις πλάτες μας, γιατί ήδη φθάνουν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές μας,  στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ειδοποιήσεις για οφειλές από το 1996 μέχρι σήμερα, της τάξης των ολίγων δεκάδων ή εκατοντάδων ευρω.
  • Πότε τελικά “αστραπιαία” έγιναν οι έλεγχοι για μία εικοσαετία (!) ενώ την ίδια στιγμή στο Συμβούλιο του ΕΤΑΠ υποστηρίζουν - και σωστά - ότι δεν έχουν ανθρώπους για να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους ;
  • Ποιος κοροϊδεύει ποιόν τελικά με αυτή την φαρσοκωμωδία ;
  • Και κυρίως για λογαριασμό ποιου ;
Τώρα όλοι μαζί, Υπουργείο και γραφειοκρατία ετοιμάζονται με την περιβόητη ενοποίηση να ρίξουν στην λήθη αυτές τις “απώλειες”, να αποκρύψουν την πραγματικότητα για τον ΕΔΟΕΑΠ και να σκεπάσουν ότι πρέπει να “ξεχασθεί” πίσω από την ενοποίηση των ταμείων.
Συνάδελφοι αν όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπερασπίσουμε τα κεκτημένα μας απέναντι σε κυβέρνηση, τρόικα και γραφειοκρατία, δεν μπορούμε να μένουμε αμήχανοι και να περιμένουμε από τις ηγεσίες των Ενώσεων να αποφασίσουν το πότε θα αποφασίσουν να κινηθούν γιατί η απάντηση είναι ήδη γνωστή : ΠΟΤΕ !
Ούτε υπάρχει περίπτωση να κοιτάμε τους «αδιάφορους του προεδρείου το ΕΔΟΕΑΠ να ανακοινώσουν περικοπές  ερήμην του κλάδου.
Πρέπει άμεσα να ανταποκριθούμε όλοι στο κάλεσμα της ανάγκης για να υπερασπίσουμε τα ασφαλιστικά μας κεκτημένα σε Υγεία, Σύνταξη και Επικούρηση.
  • Κάτω τα χέρια από τον ΕΔΟΕΑΠ
  •  Όχι στην μετατροπή του σε επαγγελματικό ταμείο
  •  Όχι στον εξοστρακισμό των συναδέλφων από το Ταμείο
  • Να υπερασπίσουμε το Ταμείο και την ταυτότητά του με ισχυρό χαρακτήρα Αλληλεγγύης και Πρόνοιας για τους άνεργους, τους συνταξιούχους και όλους τους μετόχους μέλη του.
Γιάννης Αγγέλης, Κώστας Ντελέζος, Πόπη Χριστοδουλίδου
Μέλη ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ