ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η αστυνομία του Ερντογάν κλείνει(!) τα κανάλια της αντιπολίτευσης

«Μαύρη ημέρα» για την Δημοκρατία και την ελευθερία στην Τουρκία τέσσερα 24ωρα πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές ύστερα από την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να φιμώσει τα Μέσα  του δημοσιογραφικού ομίλου Koza-Ipek, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.
Με κυβερνητικη-εισαγγελική εντολή πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις, συνοδευόμενες από τεθωρακισμένα οχήματα, εισέβαλαν στα γραφεία του δημοσιογραφικού ομίλου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους και στελέχη. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο για να διαμαρτυρηθεί ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν νερό για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.
Στον όμιλο Ipek Koza ανήκουν δύο τηλεοπτικά κανάλια Kanalturk και Bugun TV και οι εφημερίδες Bugun και Millet. Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης ως όργανα.. του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του αντιπάλου του Ερντογάν, που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου είναι, μαζί με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ και τα μέσα ενημέρωσης των ομίλων Dogan και Zaman, η αντιπολιτευτική μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η αστυνομική επιχείρηση έγινε για να τεθεί ο όμιλος υπό αναγκαστική διαχείριση και να διοριστούν επίτροποι, οι οποίοι μάλιστα προέρχονται από τον φιλοκυβερνητικό εκδοτικό όμιλο της Σαμπάχ.
Η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων μεταδόθηκε ζωντανά από τα δύο κανάλια του ομίλου. Της αστυνομικής επιχείρησης είχε προηγηθεί στις 8 Οκτωβρίου η αφαίρεση επτά τηλεοπτικών καναλιών από την τουρκική δορυφορική πλατφόρμα Digiturk. Επρόκειτο για τα δύο κανάλια του ομίλου Koza-Ipek και πέντε κανάλια του ομίλου Zaman. Στις 10 Οκτωβρίου, τα ίδια κανάλια αφαιρέθηκαν και από τη δορυφορική πλατφόρμα Turksat.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «ανησυχία» της μετά την έφοδο της τουρκικής αστυνομίας στα δύο τηλεοπτικά κανάλια που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και ζήτησε να γίνει «σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης», τέσσερις ημέρες πριν από τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές.