ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Το σχέδιο - απάντηση της Αθήνας στο Βερολίνο

Αποκάλυψη για τα αντίμετρα της ελληνικής κυβέρνησης - Eθνικοποιήσεις και έλεγχος των γερμανικών εταιρείων
Ένα πρόγραμμα «επιθετικής άμυνας» στα συρτάρια του Μαξίμου, σε περίπτωση που οι δανειστές προκαλούσαν ασύντακτη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση, στο ενδεχόμενο ρήξης στις διαπραγματεύσεις, είχε επεξεργαστεί συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες της άτεγκτης γερμανικής πλευράς.
«Φυσικά, αυτονοήτως είχα δώσει εντολή προσωπικά στον Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα ήμουν αφελής και ανεύθυνος αν δεν το έκανα. Αυτό είναι ένδειξη ότι επιδίωξα την έκτακτη ανάγκη;»  τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για το Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής δήλωσε πως «για πρώτη φορά είχε λεχθεί ότι..
η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο από το 2012 όχι τώρα. Το σχέδιο αυτό επικαιροποιείται συνεχώς και την ύπαρξή του παραδέχθηκε ο ίδιος ο Γιούνκερ».
«Ρωτήστε τη γερμανική κυβέρνηση για το σχέδιο που λένε ότι υπάρχει ακόμη στο τραπέζι. Ο Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup στη Ρίγα είπε ότι ορισμένοι υπουργοί εξέφραζαν την αγωνία τους και ζήτησαν να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για σχέδιο Β», υπογράμμισε.
«Αν είχαν έτοιμο και το δήλωναν ευθαρσώς, εμείς ως κυβέρνηση δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας στο ενδεχόμενο που γινόταν πράξη αυτή η απειλή; Όχι μόνο δικαίωμα, αλλά υποχρέωση», σημείωσε.
Στην κρίσιμη εκείνη φάση το επιτελείο του Μαξίμου συνειδητοποίησε ότι στην αντίπαλη πλευρά κερδίζουν έδαφος οι απόψεις για συνολική ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι άρχισαν να επεξεργάζονται ακόμη πιο προωθημένα σενάρια προκειμένου να αυξήσουν για τους δανειστές το κόστος μιας ρήξης.
Στη λίστα των μέτρων εθνικοποιήσεις και έλεγχος των γερμανικών εταιρείων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κυβέρνηση θα εφάρμοζε το σύστημα της «επιθετικής άμυνας».  Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές, αυτό περιελάμβανε τα εξής:
  • Εθνικοποίηση του ΟΠΑΠ
  • Εθνικοποίηση οδικών αξόνων (διόδια)
  • Εθνικοποίηση ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου και Ολυμπίας Οδού
  • Επανεκκίνηση ενεργειών για την έκδοση Χριστοφοράκου και επανεξέταση της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens
  • Προστασία ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, κυρίως αυτών για τα οποία είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Γερμανία
  • Ελεγχος θεμάτων διαφθοράς εταιρειών γερμανικών συμφερόντων (Siemens, OTE, Lidl, Allianz, ΜΑΝ, Hochtief)
  • Ελεγχος εταιρειών που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προμηθειών του ελληνικού Δημοσίου
- efsyn.gr