ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Πως διαμορφώνεται ο αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης

Όλη η μαγεία... από τον καναπέ! - ΟΤΕ και Nova… οπλίστηκαν ενόψει της νέας χρονιάς, την ώρα που η πελατεία τους ξεπέρασε τους 874.000 συνδρομητές
 

Επιμέλεια: Νίκος Μποζιονέλος

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της διοίκηση του ομίλου του ΟΤΕ, στις αρχές Μαΐου, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 προστέθηκαν ακόμη 13.000 νέοι συνδρομητές φτάνοντας συνολικά τους 367.000. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα τριμήνου της Forthnet, με τη Nova να φτάνει τους 507.331 συνδρομητές καταγράφοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με το ίδιο διάστημα της περσινής χρονιάς.
Κοντολογίς, η συνδρομητική αγορά αριθμεί πλέον πάνω από 874.000 πελάτες και μάλιστα όσοι..  έχουν και τις δύο πλατφόρμες λέγεται ότι δεν ξεπερνούν το 3-4% ενώ το «φράγμα» του ενός εκατ. συνδρομητών δείχνει εφικτό να… σπάσει στο επόμενο έτος.
Το G-Weekend Journal σας παρουσιάζει, αποκλειστικά, τον «χάρτη» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αθλητικών διοργανώσεων για τη σεζόν 2015-16 με ό,τι ισχύει τούτη τη στιγμή, καθώς και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Παρατίθεται τι δικαιώματα έχουν εξασφαλίσει ο OTE TV και η Nova, για την ΕΡΤ τα είχαμε γράψει προ καιρού.

Δυνατή μπάλα ο OTE TV

Ό,τι… κυκλοφορεί από διεθνές ποδόσφαιρο έχει καταλήξει πλέον στον OTE TV, με εξαίρεση το Championnat που δείχνει η Nova, μετά και την ανανέωση της συμφωνίας με την ισπανική Primera Division για τρία χρόνια. Στον ΟΤΕ είχαν κάνει μία ακόμη κίνηση-ματ το φθινόπωρο αποκτώντας, μετά τον σχετικό διαγωνισμό, για την τριετία 2015-18 τα δικαιώματα για το Champions League και το Europa League.
Και μάλιστα με νέα συμφωνία καθώς τον αγώνα κάθε Τετάρτης του Champions League, που μεταδίδει η ΕΡΤ, θα δείχνει παράλληλα και ο OTE TV ενώ το Europa του ανήκει… όλο. Με τη νέα συμφωνία που πέτυχε, δεν υπάρχει ελεύθερο κανάλι να δείχνει ματς του Europa, με τον ΟΤΕ να μεταδίδει φυσικά και όλα τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων.
Συνάμα, ο ΟΤΕ ανανέωσε τα εντός έδρας ματς του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στην Α1 μπάσκετ των Ανδρών (θα μεταδίδει και τα εντός έδρας ματς της ΑΕΚ στο Eurocup), το ΝΒΑ ως και το 2018, τη γερμανική Bundesliga και την Zweite Liga ως το 2016-17 και την ιταλική Serie A ως και το 2017-18 ενώ για τους φίλους του μπάσκετ υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ TV θα μεταδώσει όλα τα ματς από το προσεχές Eurobasket (5-20 Σεπτεμβρίου) που θα διεξαχθεί σε Κροατία, Γερμανία, Γαλλία και Λετονία (τα ματς της Εθνικής θα δείξει παράλληλα ο ΑΝΤ1).
Από τα μεγαλύτερα «εμπορικά» όπλα του ΟΤΕ είναι βέβαια και οι μεταδόσεις των αγώνων της αγγλικής Premier League (με την τρέχουσα συμφωνία να διαρκεί ως και τη λήξη της σεζόν 2015-16) ενώ έχει για ακόμη μία σεζόν τα δικαιώματα της ελληνικής Football League, του γαλλικού Κυπέλλου, τα προκριματικά του EURO 2016 με τα ματς της Εθνικής παράλληλα με τη ΝΕΡΙΤ, το Copa Libertadores και το Κύπελλο Βραζιλίας, της μπασκετικής Lega Basket Ιταλίας και της Formula 1.
Η συμφωνία για τη F1 ανανεώθηκε πρόσφατα ως και το 2017 και μεταδίδονται και τα προκριματικά και οι κατατακτήριοι αγώνες, ενώ ο ALPHA μεταδίδει τα grand prix σε ζωντανή μετάδοση εκτός από τουλάχιστον τέσσερα GP ανά σεζόν που προβάλλονται στον ΟΤΕ TV σε αποκλειστική ζωντανή μετάδοση.

Παίζουμε… Ελλάδα στη Nova

Η Nova προχώρησε στην πρόωρη επέκταση της συμφωνίας με τη Super League ως και τη σεζόν 2018-19, ένα πρωτάθλημα που αναμένεται πιο συναρπαστικό από ποτέ φέτος, με την επάνοδο της ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία και 12 ντέρμπι από τα παλιά, καίτοι από τη νέα σεζόν θα έχει 16 αντί για 18 ομάδες.
Στη Nova ποντάρουν πολύ στο να προσφέρουν στον συνδρομητή ό,τι και όσα περισσότερα μπορούν από ελληνικά πρωταθλήματα (για αυτό και φέτος θα «Παίζουν Ελλάδα δυνατά τρεις ημέρες στη σειρά», από το Σάββατο 22 Αυγούστου και κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα), ειδικά μετά την απώλεια για τα επόμενα τρία χρόνια των Champions League και Europa League. Και πλην του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο (που εκκρεμεί), έχει ως και το 2016-17 τα δικαιώματα της Euroleague (πλην ενός ματς την εβδομάδα που δείχνει η ΕΡΤ), της Basket League που ανανεώθηκε για ακόμη δύο σεζόν πλην των εντός έδρας αγώνων των ΑΕΚ και Ολυμπιακού που μεταδίδει ο OTE, καθώς και τους εντός έδρας αγώνες του Παναθηναϊκού σε βόλεϊ Γυναικών και μπάσκετ Γυναικών ενώ οι εντός έδρας αγώνες των ομάδων του Παναθηναϊκού σε βόλεϊ Ανδρών και πόλο Ανδρών, υπάγονται σε συμφωνίες κεντρικής διαχείρισης και προβάλλονται από τα αθλητικά κανάλια της Nova.
Φέτος μετέδωσε και την τελική φάση του Κυπέλλου Ανδρών στο μπάσκετ για το οποίο αναμένεται νέα συμφωνία. Όσο για το βόλεϊ και το πόλο, οι συμφωνίες της Nova για τα ματς της Volley League και για την Α1 Ανδρών αντίστοιχα «τρέχουν» ως και το 2016-17.
Επίσης στο μπάσκετ, θα δείξει τα εντός έδρας ματς του ΠΑΟΚ στο Eurocup.
Από ξένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, η Nova θα μεταδώσει και τη νέα σεζόν τα ματς του γαλλικού Championnat ενώ, από τένις, κρατάει ως το 2016 η συμφωνία για τη μετάδοση του τουρνουά Wimbledon, ενώ θα καλύψει και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τένις.

Οι εκκρεμότητες

Στις κύριες τηλεοπτικές εκκρεμότητες το Κύπελλο Ελλάδος καθώς η συμφωνία που υπήρχε ακυρώθηκε με δικαστική απόφαση (μετά από νομικές ενέργειες της Forthnet που δικαιώθηκε) και η λογική ορίζει ότι η ΕΠΟ θα κάνει νέο διαγωνισμόβ (σ.σ. πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια κίνηση από την Ομοσπονδία, την στιγμή που στα τέλη Αυγούστου ξεκινάει η φετινή διοργάνωση και είναι στον αέρα οι τηλεοπτικές μεταδόσεις).
Η Ισπανία έκλεισε στον ΟΤΕ αλλά το Copa del Rey είναι «ανεξάρτητο» τηλεοπτικά και αναμένεται συμφωνία προσεχώς.
Συν τοις άλλοις πρωταθλήματα όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή αλλά και το Κύπελλο Αγγλίας δεν έτυχαν μετάδοσης φέτος και παραμένουν «ορφανά» ενώ, με τη λήξη των σεζόν, εξέπνευσε και η συμφωνία που είχε το Action 24 για τη μετάδοση πρωταθλήματος και κυπέλλου Ολλανδίας, Βελγίου, Σκωτίας και των πρωταθλημάτων Ρωσίας, Δανίας και Πορτογαλίας. Ητοι, «υλικό» προς διαπραγμάτευση για κάθε ενδιαφερόμενο…
gazzetta.gr