ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Oι δημοσιογράφοι ψηφίζουν

Διαδικασία για τις εκλογές της 3ης και 4ης Ιουνίου 2015 στην ΕΣΗΕΑ
 
1. Θα υπάρχουν πέντε (5) εκλογικά τμήματα με 4 κάλπες το κάθε ένα. Μία για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή, μία για τα Πειθαρχικά Συμβούλια, μία για το Μεικτό και μία για την έγκριση προϋπολογισμού, απολογισμού κλπ.
Τα ψηφοδέλτια θα είναι διαφόρων χρωμάτων, με τα ονόματα των υποψηφίων και τον τίτλο του συνδυασμού (ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ). Οι φάκελοι θα είναι επίσης χρωματιστοί και ξεχωριστοί για κάθε όργανο. Θα αναγράφεται δε ένδειξη ανάλογα με το όργανο, για το οποίο προορίζονται, δηλαδή «Για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή», «Για τα Πειθαρχικά Συμβούλια» κλπ.
2. Ψηφίζουν όλα τα τακτικά μέλη, που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (ταμειακώς εντάξει μέλη). Όσον αφορά τη συμμετοχή των μη ταμειακώς εντάξει μελών στη ψηφοφορία, παραθέτουμε στο τέλος της παρούσας ανακοίνωσης τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. (*)
3. Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οι δε εκλογές για τα Πειθαρχικά..
και τους εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ θα γίνουν με πλειοψηφικό σύστημα, δηλαδή βάσει του αριθμού των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων.
4. Οι συνδυασμοί έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας και τη διαλογή με εκπροσώπους, οι οποίοι θα δηλωθούν στην Εφορευτική Επιτροπή εγγράφως από τον αντιπρόσωπο του συνδυασμού. Το ίδιο δικαίωμα έχει και κάθε υποψήφιος για τα Πειθαρχικά και το Μεικτό.
5. Κάθε συνδυασμός υποψηφίων (για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή της ΕΣΗΕΑ) εκλέγει τόσους υποψήφιους για κάθε όργανο, όσες φορές χωράει το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβε ο συνδυασμός για κάθε όργανο.
6. Συνδυασμός, που το ψηφοδέλτιό του περιλαμβάνει λιγότερους υποψήφιους από τον αριθμό αυτών που εκλέγει, εκλέγει τόσους μόνο, όσοι και οι υποψήφιοί του.
7. Εκλογικό μέτρο για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή είναι το πηλίκο της διαίρεσης, παραλειπομένου του κλάσματος, όσο και αν είναι αυτό, του αριθμού των εγκύρων –(στον αριθμό των εγκύρων δεν περιλαμβάνονται τα λευκά) – ψηφοδελτίων δια του αριθμού των εδρών του οργάνου. Δηλαδή 11 και 3 αντιστοίχως.
Για παράδειγμα:
Ψηφίσαντες 188 Έγκυρα 182 Λευκά 2 Άκυρα 4
Εκλογικό μέτρο : για το Δ.Σ. 182:11=20 και 2/9, ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ = 20
για την Εξ. Επ. 182:3=60 και 2/3, ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ = 60
8. Κατά την πρώτη κατανομή κάθε συνδυασμός εκλέγει τόσους υποψήφιους, όσες φορές χωράει το εκλογικό μέτρο κάθε οργάνου στον αριθμό των ψήφων, που έλαβε για κάθε όργανο.
Κατά τη δεύτερη κατανομή οι έδρες που μένουν αδιάθετες από την πρώτη κατανομή, κατανέμονται από μια στους συνδυασμούς, που έχουν καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα από την πρώτη κατανομή και το υπόλοιπο των ψηφοδελτίων τους είναι μεγαλύτερο του 1/3 του εκλογικού μέτρου και πλησιάζει περισσότερο σ’ αυτό.
Κατά την τρίτη κατανομή, οι έδρες που μένουν αδιάθετες κατά τη δεύτερη κατανομή κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών, που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων. Στην τρίτη κατανομή συμμετέχει και ο συνδυασμός, που δεν έλαβε έδρα από την πρώτη κατανομή, του συνόλου των ψήφων που έλαβε θεωρούμενου ως υπολοίπου.
Για παράδειγμα:
Ψηφίσαντες 188 Έγκυρα 182 Λευκά 2 Άκυρα 4 ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ = 20
Έστω Α 46 Β 69 Γ 19 Δ 29 Ε 19 ΕΔΡΕΣ 9
- Από την πρώτη κατανομή:
• Α 46 : 20= 2 υπόλ. 6 Εκλέγει 2 έδρες και έχει υπόλοιπο 6 ψήφων
• Β 69 : 20= 3 υπόλ. 9 Εκλέγει 3 έδρες και έχει υπόλοιπο 9 ψήφων
• Γ 19 Εκλέγει 0 έδρες και έχει υπόλοιπο 19 ψήφων
• Δ 29:20= 1 υπόλ. 9 Εκλέγει 1 έδρες και έχει υπόλοιπο
9 ψήφων
• Ε 19 Εκλέγει 0 έδρες και έχει υπόλοιπο 19 ψήφων
- Από τη δεύτερη κατανομή: Αδιάθετες έδρες 3
• Ο Α δεν εκλέγει καμία έδρα διότι το υπόλοιπό του (6) είναι μικρότερο του 1/3 του εκλογικού μέτρου (20)
• Ο Β εκλέγει 1 έδρα διότι το υπόλοιπό του (9) είναι μεγαλύτερο του 1/3 του εκλογικού μέτρου (20)
• Ο Δ εκλέγει 1 έδρα διότι το υπόλοιπό του (9) είναι μεγαλύτερο του 1/3 του εκλογικού μέτρου (20)
• Ο Γ και Ε δεν εκλέγουν καμία έδρα διότι δεν είχαν εκλέξει έδρα κατά την πρώτη κατανομή.
- Από την τρίτη κατανομή Αδιάθετη έδρα 1
• Συμμετέχουν ο Α, ο Γ και ο Ε, διότι ο Β και ο Δ εξάντλησαν τις ψήφους τους με τη δεύτερη κατανομή. Μεγαλύτερο υπόλοιπο έχουν ο Γ (19) και ο Ε (19). Επειδή όμως η έδρα είναι 1 θα γίνει κλήρωση μεταξύ τους.
Τελικά αποτελέσματα : Α 2 έδρες, Β 4 (3+1) έδρες, Γ ή Ε 1 έδρα, Δ 2 (1+1) έδρες
9. Για τα Πειθαρχικά Συμβούλια και τους εκπροσώπους στο Μεικτό εκλεγείς θεωρείται, κατά τη σειρά των σταυρών προτίμησης, εκείνος που πήρε το μισό συν ένα (50%+1) από τον αριθμό εκείνων που ψήφισαν (άρ. 30 παρ. 9). Εάν ο αριθμός των παρόντων είναι περιττός, τότε η πλειοψηφία ισούται με το μισό του αμέσως κατωτέρω αριθμού των παρόντων πλέον ενός (επί παραδείγματι, επί συνόλου παρόντων μελών 97, η απόλυτη πλειοψηφία σχηματίζεται βάσει του εξής υπολογισμού: 97-1=96:2=48+1=49 μέλη).
10. ΣΤΑΥΡΟΙ: Κάθε ψηφοφόρος λοιπόν έχει δικαίωμα να βάλει:
• Για το Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι 11 σταυρούς
• Για την Εξελεγκτική Επιτροπή μέχρι 3 σταυρούς
• Για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο μέχρι 5 σταυρούς
• Για το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο μέχρι 5 σταυρούς
• Για τους Εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο 1 σταυρό
Εάν ένα ψηφοδέλτιο έχει περισσότερους σταυρούς, τότε εάν αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή της Ένωσης, θεωρείται υπέρ του συνδυασμού, οι δε σταυροί δε λαμβάνονται υπόψη. Εάν πρόκειται για τα Πειθαρχικά Συμβούλια και τους Εκπροσώπους στο Μεικτό θεωρείται άκυρο.
11. Μόνον ο σταυρός πριν ή μετά το όνομα του υποψηφίου χαρακτηρίζει ως έγκυρο το ψηφοδέλτιο. Ψηφοδέλτια που θα φέρουν άλλα σύμβολα, όπως παύλες, κύκλους, «ν», αστέρια, κλπ, θεωρούνται άκυρα.
12. Για τα Πειθαρχικά Συμβούλια και τους Εκπροσώπους στο Μεικτό, εάν έμειναν κενές θέσεις μετά την πρώτη ψηφοφορία θα γίνει δεύτερη ψηφοφορία σε ημερομηνία που θα ορίσει η Εφορευτική Επιτροπή, οπότε εκλέγονται με σχετική πλειοψηφία κατά σειρά σταυρών προτίμησης (αρ. 30 του Καταστατικού παρ. 9 και 10). Νέες υποψηφιότητες δεν επιτρέπονται.
13. Τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια υπολογίζονται μόνον για να βρεθεί ο αριθμός των ψηφισάντων (ψηφίσαντες = έγκυρα + άκυρα + λευκά). Δεν υπολογίζονται όμως στην εξεύρεση του εκλογικού μέτρου. Σε κάθε περίπτωση η κρίση της ακυρότητας ή μη ενός ψηφοδελτίου ανήκει στην Εφορευτική Επιτροπή.
Εάν σε ένα φάκελο βρεθούν περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια αυτά είναι άκυρα.
14. Εξαιτίας του ότι υπάρχουν πολλές κάλπες και είναι πιθανόν να βρεθούν φάκελοι σε διαφορετικές κάλπες, αυτοί οι φάκελοι δεν ακυρώνονται, αλλά προσμετρώνται στην κάλπη, στην οποία ανήκουν.
15. Στο Καταστατικό, αλλά και στην εκλογική εν γένει νομοθεσία, δεν υπάρχει διάταξη, η οποία καθορίζει τον τρόπο διανομής των ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή.
Ως είθισται όμως, για να αποκλειστεί κάθε υπόνοια ή και ακούσια έστω μεροληψία ή επηρεασμός των ψηφοφόρων, τα ψηφοδέλτια θα διανέμονται σε έκαστο ψηφοφόρο με διαφορετική σειρά. Θα είναι δηλαδή τοποθετημένα με διαφορετική σειρά. Για τον λόγο αυτό έχει επικρατήσει να ακολουθείται η κυκλική φορά. Εάν έχουμε δηλαδή περισσότερους συνδυασμούς, θα δοθούν στον πρώτο ψηφοφόρο κατά σειρά ΑΒΓΔ, στον δεύτερο ΒΓΔΑ, στον τρίτο κατά σειρά ΓΔΑΒ, στον τέταρτο ΔΑΒΓ και ούτω καθ’ εξής.
16. Οι αντιπρόσωποι και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ή των υποψηφίων παρίστανται κατά την εκλογική διαδικασία και διαλογή, επιβλέπουν τη σωστή εφαρμογή της εκλογικής διαδικασίας, επισημαίνουν τυχόν αβλεψίες της Εφορευτικής Επιτροπής και υποβάλλουν ενστάσεις.
(*) Η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (ΑΡ. 100 / 19 Μαΐου 2015) με θέμα:
«ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΣΗΕΑ 2015 (3 & 4/6) / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΣ ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΕΛΩΝ»
Το Δ.Σ., σε συνέχεια της απόφασης υπ’ αρίθμ. 97/28-5-15, αποφασίζει, κατά πλειοψηφία, σχετικά με τη συμμετοχή των μη ταμειακώς εντάξει μελών της ΕΣΗΕΑ στις αρχαιρεσίες της 3ης & 4ης Ιουνίου 2015 καθώς και των επαναληπτικών αρχαιρεσιών (όποτε αυτές οριστούν από την Εφ. Επιτροπή):
α. Τα άνεργα ή εν επισχέσει μέλη της ΕΣΗΕΑ, καθώς και τα μέλη που εργάζονται αλλά τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές με την καταβολή του ποσού των πέντε (5) ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί το ποσόν αυτό θα καταβληθεί για λογαριασμό των συναδέλφων από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας.
β. Μέλη της ΕΣΗΕΑ, που απασχολούνται με ΔΠΥ, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής με την καταβολή προκαταβολής, έναντι των οφειλομένων συνδρομών, τουλάχιστον 10 ευρώ.
γ. Μέλη της ΕΣΗΕΑ που απασχολούνται σε επιχειρήσεις ΜΜΕ που δεν παρακρατούν εισφορές για την Ένωση, αποκτούν τη δυνατότητα να μετάσχουν στις εκλογές με την καταβολή προκαταβολής, έναντι των οφειλομένων συνδρομών, τουλάχιστον 10 ευρώ.
δ. Τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, βουλευτές ή δήμαρχοι αποκτούν την ιδιότητα του ταμειακώς εντάξει με την εφάπαξ εξόφληση του ποσού που οφείλουν από τη συνδρομή τους στην ΕΣΗΕΑ, με βάση τις αποδοχές τους από την τελευταία τους δημοσιογραφική εργασία, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στην Τακτική Γενική Συνέλευση (20/5), στις αρχαιρεσίες (3 & 4/6) καθώς και στις επαναληπτικές αρχαιρεσίες.
ε. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει ήδη υπογραμμίσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις σε επιχειρήσεις ΜΜΕ που παρακρατούν εισφορές για την Ένωση, αλλά δεν τις αποδίδουν. Στις περιπτώσεις αυτές οι συνάδελφοι –φισσες, θεωρούνται ταμειακώς εντάξει αφού έχουν καταβάλει εισφορές. Η Ένωση θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να διεκδικήσει τους πόρους που έχουν παράνομα παρακρατηθεί, αποστέλλοντας, καταρχάς, εξώδικη διαμαρτυρία (έγγραφο με βεβαιωμένη χρονολογία), για τα οφειλόμενα ποσά.
στ. Μέλη της ΕΣΗΕΑ, που θεωρήθηκαν ταμειακώς εντάξει στις αρχαιρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ στις 11 & 12 Μαρτίου 2015 καταβάλλοντας προκαταβολή τουλάχιστον 10 ευρώ, έχουν αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του Δ.Σ. (3 & 4 Ιουνίου 2015), καθώς και στις επαναληπτικές αρχαιρεσίες, μη καταβάλλοντας επιπλέον ποσό.
ζ. Οι απολυμένοι της ΕΡΤ Α.Ε. (11/6/2013), εκτός κι αν στο διάστημα αυτό έχουν αναλάβει υπηρεσία, δηλαδή εργάζονται, συμμετέχουν στη γενική συνέλευση και στην εκλογική διαδικασία για τις αρχαιρεσίες της 3ης και 4ης Ιουνίου 2015, με την διαδικασία που έχει αποφασισθεί και ισχύει για τους άνεργους.