ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Και χάρισμά τους τα βραβεία

«Πριν από λίγο μάθαμε πως μας βραβεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Η βράβευση θα γίνει τον Οκτώβριο. Το θετικό ( το μόνο ) είναι πως θα μας δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή μας με ηχηρό τρόπο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, με όλα εκείνα τα ατράνταχτα επιχειρήματα που αποδεικνύουν την βαρβαρότητα των πολιτικών της λιτότητας που εφήρμοσαν τόσο ωμά στην χώρα μας». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο γιατρός Γιώργος Βήχας (φωτο), την αναγγελία της βράβευσης του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση όπως αυτή δημοσιεύθηκε από το Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε φέτος με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 47 πολίτες και οργανώσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους για τις κοινές..
αξίες και τα ιδανικά που οικοδομούν την Ευρώπη, ενώ από την Ελλάδα τιμώνται το "Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού" και η "Κοινωνική Κουζίνα - ο Άλλος Άνθρωπος".
Σε δήλωση της για την απονομή του βραβείου, η πρόεδρος της επιτροπής απονομής και αντιπρόεδρος του ΕΚ, Σιλβί Γκιγιόμ, (Σοσιαλιστές, Γαλλία), σημείωσε πως «η επιτροπή απονομής του βραβείου τίμησε τις προσπάθειες εκείνων που μάχονται για να υπάρξει περίθαλψη για τους φτωχότερους, εκείνους που αγωνίζονται για να μοιράζονται τρόφιμα και να λειτουργεί η αλληλεγγύη, να υπάρχει εκπαίδευση και να προστατεύονται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και να αντιμετωπισθεί ο εξτρεμισμός. Είναι όλοι Ευρωπαίοι πολίτες, ο καθημερινός αγώνας τους είναι κρίσιμος για την κοινωνική συνοχή των χωρών μας και χαίρομαι ειλικρινά που το Κοινοβούλιο μπόρεσε να τους τιμήσει».
Πόσο όμορφα και ρομαντικά ακούγονται όλα αυτά τα περί αλληλεγγύης και προστασίας των δικαιωμάτων από πλευράς των εταίρων που με τα τελεσίγραφα που στέλνουν στην ελληνική κυβέρνηση δείχνουν πως το μόνο που επιθυμούν είναι η διατήρηση των Κοινωνικών Ιατρείων και των Κοινωνικών συσσιτίων. Με τις πολιτικές που επιθυμούν να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα, το μόνο βέβαιο είναι πως και την επόμενη χρονιά θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πάμπολες δομές αλληλεγγύης που θα εξακολουθήσουν να συμπαραστέκονται στους φτωχοποιημένους Έλληνες.
Είναι ακραία μορφή υποκρισίας να βραβεύεις θεσμούς, ομάδες και πολίτες που το μόνο που κάνουν είναι να λειτουργούν ως σωσίβια ανθρωπισμού για τα αποτελέσματα των εφαρμοζόμενων πολιτικών της άγριας λιτότητας, της ανεργίας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους που εσυ ο ίδιος ως ΕΕ εκπορεύεις. Βρισκόμαστε μπροστά στην απολυτότητα ενός παραδόξου που θέλει έναν «βιαστή» να βραβεύει αυτούς που περιθάλπουν τα «θύματά» του. Και αν το παράδειγμα είναι προσβλητικό για το κύρος των ευρωπαικών θεσμών, η προσβολή είναι ακόμα μεγαλύτερη για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, όταν τα βραβεία ανθρωπισμού συνοδεύονται με απάνθρωπα προγράμματα ακόμα πιο σκληρής λιτότητας. Το πρόσφατο τελεσίγραφο των θεσμών είναι σίγουρο πως θα ανοίξει το δρόμο για την δημιουργία ακόμη περισσότερων δομών αλληλεγγύης ώστε του χρόνου να μην ξέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ποιόν να πρωτοβραβεύσει στην Ελλάδα. Ας καταλάβουν λοιπόν, τόσο στο Στρασβούργο όσο και στις Βρυξέλλες πως αυτό που επιθυμεί η ελληνική κοινωνία είναι του χρόνου να μην της είναι αναγκαίο ούτε το "Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού" ούτε η "Κοινωνική Κουζίνα - ο Άλλος Άνθρωπος".
Και χάρισμά τους τα βραβεία.

Πέτρος Κατσάκος (Αυγή)