ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Επίπληξη στον Κ. Αρβανίτη για την «προσβολή» σε Σαμαρά

Πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά κρίθηκε από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ο δημοσιογράφος -και διευθυντής του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο»- Κώστας Αρβανίτης και του επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Το ΠΠΣ στην από 68η συνεδρίασή του (13.01.15), με ψήφους 3 έναντι 2 αποφάσισε την άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης επειδή:
(...)«Σε πολιτική ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στην Λαμία στις 09.01.15, σχολιάζοντας δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού “L’Express” και με καταφανή πρόθεση να προσβάλει τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ανέφερε κατά τρόπο απαράδεκτο: "Είναι πάρα πολύ ζόρικο για μένα να λένε τον πρωθυπουργό της χώρας μου μ@λ..@. Και το πρόβλημα δεν είναι ότι το λένε. Είναι ότι είναι μ@λ..@ς»." Η συμπεριφορά του αυτή που με θρασύτητα εκδηλώθηκε, είναι ανάρμοστη για τον οποιοδήποτε και πολύ περισσότερο για δημοσιογράφο, ο οποίος οφείλει να τηρεί το..
Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ και τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Ο  Αρβανίτης, εμπλέκοντας την δημοσιογραφική του ιδιότητα με εκείνη του πολιτικού και αναλαμβάνοντας πολιτικές ομιλίες, θεώρησε ότι η χυδαιολογία είναι κατά την γνώμη του περισσότερο «εντυπωσιακή» προς το ακροατήριο αντί των ουσιαστικών επιχειρημάτων και επέλεξε να προσβάλει κατά χυδαίο τρόπο τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό και κατ’ επέκταση να προκαλεί ανεπίτρεπτα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα η άσκηση κριτικής, όχι όμως η δημόσια εξύβριση του οποιουδήποτε πολιτικού παράγοντα, αλλά και κάθε πολίτη.
Και δυστυχώς ο εν λόγω συνάδελφος κατ’ εξακολούθηση επιδεικνύει ανάλογες συμπεριφορές, παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας.
Και στην προκείμενη περίπτωση παρεβίασε:
Α) Το άρθρο 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού, που ορίζει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν: «…Να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν».
Β) Το άρθρο 2, παρ. 1, εδ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που ορίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια … του ανθρώπου και του πολίτη…».
Γ) Το άρθρο 7, παρ. 1, εδ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που ορίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να αποφεύγει τη χυδαιογραφία, τη χυδαιολογία και τη γλωσσική βαρβαρότητα, τηρώντας, ακόμη και στη σάτιρα και τη γελοιογραφία, τους κανόνες της επαγγελματικής ηθικής και της κοινωνικής ευθύνης»».

Η απολογία Αρβανίτη
Στην απολογία του ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος Κώστας Αρβανίτης, ανέφερε:
«Θεωρώ την παραπομπή αυτή απαράδεκτη και πολιτική και σας επισυνάπτω μερικά κείμενα ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, τα οποία προηγήθηκαν του δικού μου σχολίου».
Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι έχει στοχοποιηθεί, ο κ. Αρβανίτης δήλωσε πως ναι, έχει στοχοποιηθεί από το Συμβούλιο του ΠΠΣ.
Σε ερώτηση εάν τη συγκεκριμένη μετάφραση την απηύθυνε σε ραδιοφωνική εκπομπή ή σε συγκέντρωση φίλων, απάντησε ότι το μετάφρασε σε συγκέντρωση φίλων. Η συγκεκριμένη μετάφραση είναι προϊόν μονταζιέρας.
Σε ερώτηση εάν άσκησε ποτέ πολιτική κριτική εναντίον του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, απάντησε ότι βεβαίως έχει ασκήσει κριτική.
«Ερ.: Ποιο ήταν το πλαίσιο στο οποίο παρευρεθήκατε;
Απ.: Ήταν κλειστή εκδήλωση με θέμα «Ο Τύπος υπό διωγμόν» στη Λαμία.
Ερ.: Ποια η επίμαχη δήλωσή σας;
Απ.: Ότι συμφωνώ με το σκίτσο της “L’Express”.
Ερ.: Αναφερθήκατε στον πρωθυπουργό με τη λέξη μ@λ@κ@;
Απ.: Όχι.
Ερ.: Άλλα έντυπα προηγήθηκαν του σχολίου σας;.
Απ.: Δεκάδες…».