ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Μύλος με τα... βαφτιστήρια της ΕΡΤ

Παραιτήθηκε από το The Toc της Στάη ο Ταγματάρχης

Μετά από σχεδόν δέκα ώρες συνεδρίασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ψήφισε «Παρών /Παρούσα» για τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Αντίθετα, η Κωνσταντοπούλου υπερψήφισε τον Διονύση Τσακνή για την θέση του προέδρου του ΔΣ της εταιρείας.
«Το ότι σας καταψηφίζω δεν σημαίνει πως είστε καταδικασμένος να αποτύχετε και θα χαρώ να με διαψεύσετε», είπε η Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον Ταγματάρχη, τον οποίο «ανέκρινε» με ερωτήσεις σε μια συνεδρίαση που κράτησε από τις 2 το μεσημέρι έως λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.
H Kωνσταντοπούλου ρώτησε και αυτό που ολοι ήθελαν να μαθουν σχετικά με το..
  ασυμβίβαστο της συμμετοχής του Ταγματάρχη στο  σάιτ TheToc όπου και εκεί ο δημοσιογράφος κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου... Ο Ταγματάρχης απάντησε ότι ήδη έχει παραιτηθεί από τη θέση αυτή και πως έχει ξεκινήσει τη διαδικασία μεταβίβαση των μετοχών του 20% που κατείχε.
Κλείνοντας την συνεδρίαση, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επεσήμανε, ότι μπορεί μεν η συνεδρίαση να ήταν πολύωρη, αλλά απέδειξε ότι τα περί εξαντλητικού διαλόγου η κυβέρνηση τα εννοεί. Αναφορικά με την κριτική που εκφράζει μερίδα των συνδικαλιστών ο Ν. Παππάς είπε: 
«Ακούστηκε κριτική από ορισμένες συνδικαλιστικές φωνές που καλό θα ήταν να αποφευχθούν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί. Η βασική κριτική ήταν ότι οι εργαζόμενοι αποκλείονται από το ΔΣ. Κάθε άλλο καθώς με μυστική ψηφοφορία θα οριστεί εκπρόσωπος για ΔΣ».Αξιοσημείωτο είναι και το σχόλιο του Παππά στο Twitter: «Μετά από 23 μήνες, η ΕΡΤ κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου».

Η Ραχήλ και τα βαφτιστήρια
Προηγουμένως η Ραχήλ Μακρή, καταψήφισε τους δύο από τους πέντε προτεινόμενους από την κυβέρνηση για το ΔΣ της ΕΡΤ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αρνητικά για τον Λάμπη Ταγματάρχη, θεωρώντας «αποτυχημένο» το πέρασμά του από την ΕΡΤ και την κυρία Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου, καθώς δεν επείσθη ότι δεν είναι «βαφτιστήρι» του Λ. Ταγματάρχη.
Συγκεκριμένα, η Μακρή ρώτησε την προτεινόμενη για το ΔΣ εάν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι την έχει βαφτίσει ο Ταγματάρχης. Η  Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση και φυσικά δεν αποτελεί πνευματικό παιδί του. Η Μακρή δεν επείσθη και την καταψήφισε ενώ δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έλαβε και από τον Ταγματάρχη, τον οποίο επίσης καταψήφισε. Επίσης, αμφισβήτησε τα επιχειρήματα Ταγματάρχη περί πλεονασμάτων της ΕΡΤ κατά την παλαιότερη θητεία του, λέγοντας: «Μελετώντας τα επίσημα στοιχεία, είδα ότι το 2012 δεν αναρτήθηκαν ισολογισμοί. Το 2011 υπήρξε πλεόνασμα που βασίστηκε στις μειώσεις μισθών και προσωπικού. Με αυτά τα στοιχεία καμία πολυεθνική δεν θα σας κρατούσε. Επομένως, η δέσμευση του πρωθυπουργού για αξιοκρατική διοίκηση δεν διασφαλίζεται. Γι' αυτό και εισηγούμαι αρνητικά, προκειμένου να προστατεύσω την κυβέρνηση, τους εργαζομένους και την κοινωνία».

Οι ενστάσεις Φίλη

Την προσωπική του ένσταση για την επιλογή Ταγματάρχη ως διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ εξέφρασε ο Νίκος Φίλης, ωστόσο επισήμανε πως υπερψηφίζει, προκειμένου να μην δοθεί η εικόνα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.
«Είμαι σε δυσχερή θέση. Παρακάμπτω τις προσωπικές μου απόψεις, καθώς εκπροσωπώ το κόμμα μου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Η ψήφος είναι θετική γνώμη υπό δοκιμή και με πολλές αιρεσιμότητες. Θέλω να ανοίξει η ΕΡΤ άμεσα σε μια κρίσιμη στιγμή με τους εταίρους και δεν θέλω να δώσω μήνυμα ότι οποιαδήποτε δική μου διαφωνία είναι αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση».

Η Ζωή και (ξανά) τα βαφτιστήρια
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο τέλος επανήλθε στο θέμα με τα... βαφτιστήρια και ρώτησε τον Ταγματάρχη: Για να μην υπάρχει καμία σκιά. Σας έγινε ερώτηση από την κυρία Μακρή σχετικά με το αν σας συνδέει πνευματική συγγένεια με την κυρία Παπακωνσταντίνου. Αν την έχετε βαφτίσει. Από εκείνη την ώρα έχουν μεσολαβήσει νεα δημοσιεύματα ότι υπάρχει κάποια συγγένεια και συγκεκριμένα ότι σας έχει βαφτίσει ο πατέρας της!
Λ. Ταγματάρχης: Το διαψεύδω κυρία Πρόεδρε.

ΥΓ Για την ιστορία: καταγράφηκαν 4 «όχι» για τον Διονύση Τσακνή και 2 «παρών», 5 «όχι» για τον Λάμπη Ταγματάρχη και 3 «παρών», 4 για τον Μιχάλη Γρηγορίου και τον Νίκο Τρανό και δύο «παρών» και 5 «όχι» για την Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και δύο «παρών». Πάντως, η μη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας στο πρόσωπο του κ. Ταγματάρχη, δεν δημιουργεί θέμα για την τοποθέτησή του στην ΕΡΤ, καθώς ο ρόλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι απλώς γνωμοδοτικός...