ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Αλήθειες γύρω από την νέα ΕΡΤ

Πανηγυρίζουν κάποιοι για την επαναλειτουργία της..  ΕΡΤ. Είναι, λένε, αυτοί που αγωνίστηκαν να παραμείνει  ανοιχτή από τις 11 Ιουνίου 2013 μέχρι 30/4/2015. Οι  ΕΡΤοπεν, οι της ΠΟΣΠΕΡΤ και κάποιοι άλλοι.
Πόσο μακριά είναι νυχτωμένοι! Δεν επαναλειτουργεί   η ΕΡΤ της 10ης Ιουνίου 2013. Αυτή καταργήθηκε κατ εντολήν της Τρόϊκας. Συνεχίζει η ΝΕΡΙΤ που δημιουργήθηκε πάλι κατ εντολήν της, ν. 4173/13 και τώρα μετονομάστηκε σε ΕΡΤ, ν. 4324/15, πάλι με έγκριση των «θεσμών».
Βέβαια με το άρθρο 16α του ν. 4324 αναβιώνουν από την ισχύ του οι συμβάσεις των εργαζομένων  στην ΕΡΤ της 10ης Ιουνίου 2013. Δηλαδή η σύμβαση που είχε ο κάθε εργαζόμενος.. με την τότε διοίκηση της ΕΡΤ, τους ειδικούς όρους που έχει κάθε μια από αυτές και την τοποθέτησή του  σε κάποιον επί μέρους εσωτερικό κλάδο της.
 Όμως με το νόμο αυτό δεν αναβίωσε η παλιά ΕΡΤ,  κι έτσι σήμερα η Νέα, δεν έχει τα κανάλια και τα ραδιόφωνα της παλιάς, δεν έχει καν οργανόγραμμα ούτε κανονισμούς, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν άμεσα εκείνοι όσων αναβιώνουν οι συμβάσεις.
Για να γίνει αυτό, μετά την τοποθέτηση ΔΣ, θα πρέπει να γίνουν όλα τα προηγούμενα για να μπορέσει να υπάρξει κατανομή  των επανερχομένων και με την έγκριση των «Θεσμών». Γι αυτό η νέα ΕΡΤ θα συνεχίσει να λειτουργεί, για να μην πέσει πάλι μαύρο, με τους προερχόμενους  από την ΝΕΡΙΤ  και  με όσους παλιούς της ΕΡΤ, είναι ήδη νοικιασμένοι από τη ΔΤ που θα καταργηθεί, με νόμο, και βρίσκονται σε λειτουργικές  θέσεις.
 Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι το κατά πόσον βρίσκονται «εντός τόπου και χρόνου» η ΕΡΤοπεν,  και η ΠΟΣΠΕΡΤ που ιδρύθηκε το 1978 και κάλυπτε τα σωματεία των εργαζομένων στην ΕΡΤ εκτός των δημοσιογράφων. Το 1999 άλλαξε το καταστατικό της και κρατώντας τα αρχικά της, γίνεται ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.  Και ανοίγει τις πόρτες της στους εργαζόμενους στα ιδιωτικά Η.Μ.Μ.Ε. και στα σωματεία τους, που κάνει μέλη της από το 2001. Το 2005 εντάσσει στο δυναμικό της και τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ, στην πραγματικότητα εργαζόμενοι με υποκρύπτουσα εξαρτημένη σχέση.
 Όμως  αυτά βάσει του νόμου 1730. Για να ισχύει σήμερα το καταστατικό της  πρέπει  τροποποιηθεί με βάσει  τους 4173 και 4324 νόμους.
Σχολιαστής