ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Πως χάθηκαν τα 90 εκατ. ευρώ του ΕΔΟΕΑΠ

Η αγωγή του Οργανισμού και η δημιουργική λογιστική του κ. Προβόπουλου

Την Τετάρτη, 27 Mαΐου 2015, εκδικάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή την οποία κατέθεσε το 2012 κατά της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ο ΕΔΟΕΑΠ, διεκδικώντας τα 90 από τα 115 εκατομμύρια ευρώ μετρητά του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, που στις 9 Μαρτίου 2012 παραδόθηκαν στο εγκληματικό «κούρεμα» (με το περίφημο PSI) του συνόλου της ασφαλιστικής περιουσίας όλων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών του Δημοσίου.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά το PSI, ο ΕΔΟΕΑΠ (και λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης) είναι σε κακή οικονομική κατάσταση και λειτουργεί ακόμα κανονικά μόνο χάρη στις προκαταβολές.. 
που λαμβάνει -με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλη- από το κύριο ταμείο συντάξεων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Η αγωγή αυτή είναι η μοναδική στην Ελλάδα που κατατέθηκε στα αστικά δικαστήρια από ασφαλιστικό οργανισμό κατά της αδιαφανούς, παράνομης και καταχρηστικής διαχείρισης των αποθεματικών κεφαλαίων (και) του ΕΔΟΕΑΠ (από το 1997 μέχρι το 2012) από την ΤτΕ  και της μονομερούς απόφασης της Διοίκησης Προβόπουλου να τα εξανεμίσει... για το καλό μας.

Ο Δημήτρης Τρίμης γράφει σχετικά στην Εφημερίδα των Συντακτών:
 Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδικάστηκε η αγωγή του ΕΔΟΕΑΠ κατά της Ττ) για την υποχρεωτική μετατροπή των μετρητών του Ταμείου σε ομόλογα του Δημοσίου, τα οποία κουρεύτηκαν επίσης υποχρεωτικά.
Ο ΕΔΟΕΑΠ, το Ταμείο Υγείας και Επικούρησης των εργαζομένων στα ΜΜΕ, απαιτεί αποζημίωση 90,3 εκατομμυρίων ευρώ από την ΤτΕ για την αδιαφανή, παράνομη και καταχρηστική διαχείριση των μετρητών-αποθεματικών του, που κατέληξε στην «υποχρεωτική» επιβολή του περίφημου PSI της 9ης Μαρτίου 2012.
Σημειώνουμε ότι τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου της ΤτΕ... εξαιρέθηκαν από το κούρεμα του PSI.
Εκείνο που μεταξύ άλλων έκανε εντύπωση κατά τη ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης ήταν μια... λεπτομέρεια, η οποία ωστόσο θα πρέπει να εξηγηθεί αρμοδίως.
Στην επίσημη και δημοσιευμένη, τον Απρίλιο του 2012, Εκθεση του διοικητή της ΤτΕ για το έτος 2011, ο κ. Προβόπουλος, τότε επικεφαλής της Τράπεζας, σημείωνε: «Η Τράπεζα της Ελλάδος, ήδη από το καλοκαίρι του 2011, για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την απόλυτη προστασία των καταθετών, άρχισε να σχεδιάζει σε συνεργασία με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα [...] την απομείωση της αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που διακρατούνται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών».
Με λίγα λόγια, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας έλεγε ότι οι συστημικές τράπεζες δεν μπορούν να εμφανίζουν πλέον πλασματικά ποσά στα θησαυροφυλάκιά τους (λεφτά δηλαδή που ουσιαστικά δεν έχουν πια), όταν οι αγοραίες αξίες των ελληνικών ομολόγων ήδη τότε είχαν χάσει κάπου το 70% της ονομαστικής αξίας τους μέσα σε τρία χρόνια. Σωστά ώς εδώ.
Ωστόσο, την Τετάρτη στο δικαστήριο παρουσιάστηκε και ο δημοσιευμένος σε όλες τις εφημερίδες (και στο ίντερνετ) ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδος για το έτος 2011, στον οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει η ίδια τις ονομαστικές (αλλά ουσιαστικά πλασματικές) αξίες των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατείχε (και τα οποία αγόραζε και με τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων;).
Και μάλιστα στον ίδιο ισολογισμό (που φέρει και την υπογραφή του κ. Προβόπουλου) υπάρχει, με ψιλά γράμματα, η εξής παρατήρηση των ορκωτών ελεγκτών-λογιστών: «Παραπέμπουμε στη σημείωση 7 των οικονομικών καταστάσεων της Τράπεζας και επισημαίνουμε το γεγονός ότι για το σύνολο των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η Τράπεζα στο χαρτοφυλάκιο των χρεογράφων της και έχουν χαρακτηριστεί ως διακρατούμενα μέχρι τη λήξη, από τον ετήσιο έλεγχο απομείωσης που διενέργησε η ΕΚΤ και η Τράπεζα προέκυψε ότι δεν υφίσταται ανάγκη για σχηματισμό πρόβλεψης απομείωσης της αξίας των».
Τι έχουν να πουν γι’ αυτή τη μικρή υποσημείωση (με τις μεγάλες συνέπειες... μερικών δεκάδων δισεκατομμυρίων για τα ασφαλιστικά ταμεία) ο Γ. Προβόπουλος, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας και οι μέτοχοί της, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών και ο... προϊστάμενος όλων αυτών κ. Μάριο Ντράγκι;
Τι να πουν, όμως, όταν με ειδική διάταξη του νόμου 4046/2012, ο κ. Προβόπουλος και ολόκληρη η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν «αναδρομικά» απαλλαγεί από κάθε ποινική και αστική ευθύνη για το PSI και όλα τα άλλα πεπραγμένα τους...