ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

700 πρόσφυγες νεκροί σε νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο!

Νέα τραγωδία στη θάλασσα της Μεσογείου όταν αλιευτικό σκάφος που μετέφερε περίπου 700 ανθρώπους ανετράπη τη νύχτα του Σαββάτου στα ανοιχτά της Λιβύης, 130 μίλια ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, έως τώρα μόνον 50 έχουν διασωθεί. Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, με συμμετοχή  πλοίων από την Ιταλία και τη Μάλτα, καθώς και τριών ελικοπτέρων.  
Εκπρόσωπος της ιταλικής Ακτοφυλακής δήλωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης είναι πιθανό να εξελιχθεί σε μακάβρια επιχείρηση ανάσυρσης  σορών...
Τη δραματική του πρόβλεψη επιβεβαίωσε αργότερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας δηλώνοντας:..
«Στην κυριολεξία, ψάχνουμε ζωντανούς ανάμεσα στα πτώματα που επιπλέουν στη θάλασσα»
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την τραγωδία προκάλεσε το γεγονός ότι οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς τη μία πλευρά του σκάφους, επιδιώκοντας να προσελκύσουν την προσοχή ενός εμπορικού πλοίου, που έπλεε εκείνη τη στιγμή στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών βυθίστηκε στην περιοχή σκάφος που μετέφερε 400 μετανάστες, εν των οποίων μόνον 150 διασώθηκαν. Μέσα σε μία εβδομάδα, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές.

Απαιτείται άμεσα αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής
«Η νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό έχει ολέθρια αποτελέσματα. Τη στιγμή που η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή φλέγονται, απαιτείται άμεσα μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, στη βάση των αρχών του δικαίου και της ανθρωπιάς» υπογραμμίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα.
«Τα συνεχή ναυάγια πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες συνιστούν ντροπή για τον πολιτισμό μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού, ώστε να σταματήσουν οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αλλά και μια συνολική λύση του ζητήματος, που να μην επιβαρύνει μονομερώς τις χώρες της Μεσογείου, ιδίως την Ελλάδα και την Ιταλία» καταλήγει το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.