Στόχος της, όπως σημειώνει προλογικά η σύντροφος του καλλιτέχνη, Νάνση Βεκιαρέλλη, "να αποτυπώσει ορισμένα από τα ίχνη του πάνω στη γη και να ανοίξει έναν κύκλο γι' αυτόν μέσα στον χρόνο".
Άνθρωπος που συνέδεσε την πολιτική του δράση με την τέχνη, καθώς συνδύαζε τον ακτιβισμό με τις πολιτικές και πολιτιστικές διεργασίες στον χώρο της πρωτοπορίας, τη συμμετοχή του στην εργατική συνέλευση του Πολυτεχνείου, το 1973, με τη συνεργασία του με τα περιοδικά που εξέδιδε ο Λεωνίδας Χρηστάκης, ο Αντώνης Ταβάνης από το..  1988 μέχρι το πρόωρο τέλος της ζωής του, το 2006, αφιερώθηκε στη γλυπτική, τη μικρογλυπτική και τις επιτοίχιες συνθέσεις.
Εγκατεστημένος μόνιμα στο χωριό Λαύκος του Πηλίου, αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στην εικαστική δημιουργία, διεύρυνε τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις και εμπλούτισε το εικαστικό του λεξιλόγιο. Ακόμα και στο μικρό αυτό χωριό όμως δεν εγκατέλειψε τη συλλογική δράση, καθώς πρωτοστάτησε σε ενέργειες που είχαν στόχο την αναβάθμιση του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής.
Η μελέτη της Ε. Μαυρομιχάλη παρακολουθεί τον Αντώνη Ταβάνη στην πολιτική και καλλιτεχνική του δραστηριότητα, από την ένταξη στους Λαμπράκηδες και την Κ.Ο. Μαχητής μέχρι τον σοβαρό τραυματισμό του στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1985, από την ενασχόλησή του με τη μαρμαροτεχνία και τις δημιουργίες του στον χώρο της ποίησης, μέχρι τις απαρχές της εικαστικής του δραστηριότητας. Στη συνέχεια, μελετά θεματικά τα έργα του, από τα επιτοίχια ανάγλυφα μέχρι τα γλυπτά του από σίδηρο, ενώ αφιερώνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στις εκθέσεις του, που συνέδεε με περφόρμανς και χάπενινγκ.
Το δεύτερο μέρος της μελέτης καλύπτει πλήρης κατάλογος των έργων του καλλιτέχνη που, αν και χωρίς συστηματικές σπουδές, διέθετε από νωρίς στέρεο πνευματικό υπόβαθρο, χάρις και στην επαγγελματική ενασχόλησή του με τον χώρο του βιβλίου την περίοδο της δικτατορίας.
Με την ευκαιρία της έκδοσης της μελέτης της Ευθυμίας Μαυρομιχάλη, την Τρίτη, στις 7.00 μ.μ., πραγματοποιείται στη Στοά του Βιβλίου εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του καλλιτέχνη.
Για το έργο και τη ζωή του θα μιλήσουν η συγγραφέας του τόμου, οι καθηγήτριες Μελίτα Εμμανουήλ (ΕΜΠ) και Δώρα Μαρκάτου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και ο επιμελητής του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής Νίκος Λίαρος, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Μανταίος.
 
Σπύρος Κακουριώτης