ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ο στρουθοκαμηλισμός βλάπτει σοβαρά την ενότητα

Λάβαμε και δημοσιεύουμε κείμενο που υπουγράφει η Δημοσιογραφική Ανανέωση & Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων:
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για αυταπάτες σε κανέναν. Δύο μήνες μετά το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ (Οκτώβριος 2014), οι κυβερνητικές προθέσεις είναι πλέον ολοκάθαρες.
Συγκεκριμένα:
■Η γνωμοδότηση (http://wp.me/pyE2b-12r) του νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ, μετά από ομόφωνη απόφαση του νέου Δ.Σ. της, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση δεν εξαιρεί (όπως πολλοί εσφαλμένα νόμιζαν) ΕΔΟΕΑΠ και ΤΕΑΣ.
■Η τελευταία εγκύκλιος (3 Δεκεμβρίου 2014) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (etapmme.wordpress.com/egyklios4254.pdf), από την 1η Ιανουαρίου 2015 δρομολογεί τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών εισφορών και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα Επικουρικά της Β’ και Γ’ Διεύθυνσης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
■Η ομιλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή (http://wp.me/pyE2b-12O), αποσαφήνισε ακόμη περισσότερο τι ακριβώς σκέφτεται για τα ΝΠΙΔ των δημοσιογράφων και τους αλληλοβοηθητικούς λογαριασμούς, με τη φράση: «Ήδη από τη δεκαετία..
του 1920 και 1930 είχαν επιβληθεί φορολογικές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων -οι λεγόμενοι κατ’ ευφημισμό ‘κοινωνικοί πόροι’- προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι συντάξεις ολίγων -που είχαν όμως ισχυρές προσβάσεις στο πολιτικό σύστημα- από την υπόλοιπη κοινωνία».
Έγκαιρα είχαμε ζητήσει να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση για τα Ταμεία μας, με ανοιχτά χαρτιά, μόλις γνωστοποιήθηκε (ν.4281/2014 ΦΕΚ 160 Α’) η υπαγωγή των επικουρικών του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στο ΕΤΕΑ, εάν δεν μετατραπούν μέχρι 30 Ιουνίου 2015 σε «Επαγγελματικά Ταμεία».

Οι συντεχνιακές και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες «αγνόησαν» το μείζον θέμα της κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων στα ΜΜΕ, κρυπτόμενες πίσω από ένα γενικόλογο ψήφισμα στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Μάλιστα, σήμερα κάποιοι επιχειρούν να κρατήσουν σε καταστολή τον κλάδο, υπονοώντας ότι υπάρχουν λύσεις μέσα από μυστικές συναντήσεις, υπόγειες διαβουλεύσεις και συναλλαγές σε «κλειστά ραντεβού» «παραγόντων», που πιθανότατα γίνονται ερήμην των Δ.Σ. Ενώσεων και Σωματείων, υπηρετώντας εργοδοτικά συμφέροντα.

Για ακόμη μια φορά επισημαίνουμε πως όσοι μεθοδεύουν/διαπραγματεύονται Επαγγελματικό Ταμείο για «ολίγους και εκλεκτούς» και… ρεσάλτο στους πόρους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, δίνοντας αντιπαροχή άλλους ασφαλιστικούς κλάδους συντακτών και γενικότερα εργαζομένων στα ΜΜΕ προς όφελος των εργοδοτών, στην πραγματικότητα ενταφιάζουν αμετάκλητα το Συνδικάτο Τύπου και την όποια δυνατότητα αντίδρασης του κλάδου στις μνημονιακές πολιτικές, τους τραπεζίτες και τους υπηρέτες τους. Με τον ΕΔΟΕΑΠ να κινδυνεύει με χρεοκοπία και τα ΤΕΑΣ των περιφερειακών Ενώσεων να απειλούνται με κόψιμο του αγγελιοσήμου, δεν υπάρχει καιρός για παρελκυστικές τακτικές και υπόγειες «διαπραγματεύσεις».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Υ.Γ. 1: Συνάδελφοι Ενώσεων της Περιφέρειας «εθίγησαν», γιατί δημοσιοποιήθηκε η γνωμοδότηση (http://wp.me/pyE2b-12r) του νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ για τα ΝΠΙΔ επικουρικά του κλάδου. Τους εφιστούμε την προσοχή στην εγκύκλιο 11534839 (5/6/2014) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, επειδή μάλλον τους έχει διαφύγει… Τους υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι «Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» (Ι.Ι. Μάγερ) και ότι καλό είναι στα σωματεία τα μέλη μας να ξέρουν πού πατάνε και πού τους πάνε -εκτός κι αν πιστεύουν ότι για μας, τους συντάκτες, ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά, απ’ ό,τι για την υπόλοιπη κοινωνία και τους άλλους συναδέλφους μας στα ΜΜΕ.

Υ.Γ. 2: Θυμίζουμε πως η ΕΣΠΗΤ δεν είναι Ένωση «μεριδιούχων». Είναι πανελλαδικό σωματείο και από το 2002 εγγράφει ως μέλη της επαγγελματίες δημοσιογράφους, ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένοι. Στα μέλη της συγκαταλέγονται και πολλοί «αποκλεισμένοι» των ΤΕΑΣ…»