ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Χτύπημα στη βιωσιμότητα των ταμείων των δημοσιογράφων

του Γιάννη Αγγέλη*
Η κρυμμένη σε άσχετο νομοσχέδιο τροπολογία που εισήγαγε η κυβέρνηση είναι ένα πλήγμα στην ήδη προβληματική βιωσιμότητα των ταμείων, τόσο του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ όσο και του ΕΔΟΕΑΠ.
Η απευθείας τιμολόγηση του ΜΜΕ προς τον διαφημιζόμενο, χωρίς την πρόβλεψη για είσπραξη και απόδοση του αγγελιόσημου από τα ΜΜΕ στα Ταμεία, όπως και η αλλαγή στη βάση υπολογισμού του αγγελιόσημου στα ηλεκτρονικά μέσα και κυρίως στην τηλεόραση δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για μια σαφέστατη μείωση τόσο του εισπράξιμου ποσού όσο και της εισπραξιμότητας του αγγελιόσημου.
Κατ' αρχήν εκτιμήσεις συναδέλφων αλλά και υπηρεσιακών στα ταμεία μας υπολογίζουν την απώλεια αυτή μεταξύ 20% και 30% στα ήδη μειωμένα λόγω ύφεσης και ανεργίας έσοδα των ταμείων.
Επιπλέον, οι αλλαγές που φέρνει ο νόμος αυτός όσον αφορά στη διευκόλυνση συγχωνεύσεων..  κυρίως τηλεοπτικών καναλιών αποτελούν προάγγελο νέων απολύσεων συναδέλφων και προφανώς πέραν της ανεργίας θα έχουν συνέπειες και στα έσοδα των ταμείων.
Το παράδοξο είναι ότι ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη ενώσεων που καλύπτονται από τα ταμεία μας... βγήκαν να υπερασπιστούν την τροπολογία υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι αλλαγές αυτές θα αυξήσουν(!) τα έσοδα των ταμείων.
Βέβαια το γεγονός ότι το αγγελιόσημο εδραιώνεται κατά κάποιον τρόπο με την αναφορά του στον νόμο αυτό, ίσως να απομακρύνει την φημολογούμενη κατάργησή του. Η μείωση όμως της αποδοτικότητάς του φθάνει σε τέτοιο σημείο ώστε να αποκαλύπτει πλέον με σαφή τρόπο "παλιές" σκοπιμότητες που εμπλέκουν τον ΕΔΟΕΑΠ, κατά κύριο λόγο, σε εξελίξεις μετάλλαξης ή διάσπασής του όσον αφορά στο κομμάτι της επικούρησης ή της υγείας.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε επανειλημμένες προσπάθειες δυσφήμησης και απαξίωσής του ακόμα και μέσα από τον χώρο μας.

* μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠ 

(από την Αυγή)