ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ανάληψη ευθύνης από τον Nικόλα Βουλέλη

Εξηγήσεις στους αναγνώστες της αυτοδιαχειριζόμενης Εφημερίδας των Συντακτών για το πρωτοσέλιδο σκίτσο του Γ. Καλαϊτζή, δίνει ο διευθυντής του φύλλου της Κολοκοτρώνη. Ο Νικόλας Βουλέλης αναλαμβάνει την ευθύνη και ζητά συγγνώμη από τους αναγνώστες, σε περίπτωση που τους προσέβαλε η δημοσίευση του επίμαχου σκίτσου στην πρώτη σελίδα του φύλλου της Τετάρτης. Οι zoornalistas θεωρούν περιττή την «απολογία» Βουλέλη γιατί θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι αναγνώστες της ΕφΣυν και έξυπνοι και ψαγμένοι είναι και δεν έχουν ανάγκη από εξηγήσεις... Μας κάλυψε το σημείωμα  αλλά μας "χάλασε" το ότι ο διευθυντής θεωρεί δικαιολογημένες τις «πολλές κι έντονες αντιδράσεις».Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο με την εξήγηση- συγγνώμη από τον Ν. Βουλέλη που δημοσιεύτηκε στην 3η σελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών:
 "Το χθεσινό πρωτοσέλιδο σκίτσο (σσ. φωτό κάτω αριστερά) του Γ. Καλαϊτζή στην εφημερίδα μας προκάλεσε πολλές και έντονες αντιδράσεις. Δικαιολογημένα. Πιστεύω όμως ότι μια ανεξάρτητη, συνεταιριστική και πολυφωνική εφημερίδα, όπως η «Εφ.Συν.», δεν πρέπει να λειτουργεί με τον παραδοσιακά γνωστό τρόπο της «προληπτικής λογοκρισίας». Η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους εμάς, που ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα πριν από 19 μήνες, είναι η προσπάθεια σύγκλισης,

ώσμωσης  και τελικά σύνθεσης ανάμεσα σε διαφορετικές αντιλήψεις, νοοτροπίες, εμπειρίες και προτιμήσεις.
Και όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο λειτουργίας στο οποίο δεν αμφισβητούνται οι αρχές και οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Θεωρώ απαραίτητες προϋποθέσεις της συλλογικής δουλειάς μας το υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης και τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης, στοιχεία που δοκιμάζονται καθημερινά. Με αυτή την έννοια δεν «κόπηκε» το σκίτσο του Γ. Καλαϊτζή, ενός αναγνωρισμένου και εμβληματικού σκιτσογράφου, έστω κι αν δεν ανταποκρινόταν στα «πιστεύω» της εφημερίδας.
Το γεγονός αυτό δεν μπορεί όμως να αλλοιώσει τις διακηρυγμένες θέσεις και αρχές που αποτελούν τους άξονες της «Εφ.Συν.»: τον ανυποχώρητο αγώνα κατά του φασισμού, του ρατσισμού και του σοβινισμού, την απόρριψη του σεξισμού, τη σαφή καταδίκη του αντισημιτισμού, τον σεβασμό στα άτομα με αναπηρία, την άρνηση των «εθνικών» στερεοτύπων. Εκατοντάδες άρθρα, αναλύσεις και ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν την αταλάντευτη θέση μας, τα μέτωπα που έχουμε ανοίξει.
Πιστεύω ακράδαντα ότι το πείραμα μιας τέτοιας αυτοδιαχειριζόμενης εφημερίδας μπορεί να πετύχει και να ανοίξει νέους δρόμους με τη συναίνεση, τη συνεννόηση και τη συνύπαρξη, όχι με αποκλεισμούς και απαγορεύσεις. Στην πορεία αυτή, για την οποία δεν έχουμε ετοιμοπαράδοτες λύσεις, θα υπάρξουν αναπόφευκτα λάθη, υπερβολές και αστοχίες. Αν προσβάλαμε τους αναγνώστες μας, αναλαμβάνω την ευθύνη και τους ζητώ συγγνώμη.
Νικόλας Βουλέλης "

-Διαβάστε: Καταλάβατε ότι μιλάμε για τον Γιάννη Καλαϊτζή;