ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

«Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου»: ένα μικρό «θαύμα» της Αριστεράς

Αύριο ανοίγουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες και για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η αριστερά διεκδικεί πολλούς δήμους και περιφέρειες με αξιώσεις. Υπάρχει όμως μία δημοτική παράταξη που έχει καταφέρει ένα μικρό….θαύμα κόντρα στη μεγάλη κατάρα της αριστεράς που είναι ο σεχταρισμός και οι διασπάσεις.
Στο Χαλάνδρι η αριστερή παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» πέτυχε κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά: να ενώσει σε ένα ψηφοδέλτιο τον Σύριζα, την Ανταρσύα, το Σχέδιο Β, τους Οικολόγους Πράσινους και πολλούς ανένταχτους-προσωπικότητες με ιστορία στην πόλη.
Η παράταξη με επικεφαλής τον Σίμο Ρούσσο κατάφερε να έχει μία πολύ έντονη παρουσία τα.. 
προηγούμενα χρόνια, ειδικά με την έναρξη της κρίσης. Με λαϊκές συνελεύσεις, οργάνωση έμπρακτων μορφών αλληλεγγύης, στάθηκε δίπλα στους πιο ευάλωτους πολίτες της πόλης, βοηθώντας με κάθε δυνατό μέσο και κάνοντας πράξη το σύνθημα «κανείς μόνος του στην κρίση».
«Η «Αντίσταση με τους πολίτες στο Χαλάνδρι» δεν αποτελεί μια "κλασσική" κομματική παράταξη αλλά μια συσπείρωση "από τα κάτω" ανθρώπων από ένα ευρύ φάσμα της Αριστεράς, εντός και εκτός των οργανωμένων δυνάμεών της, που τους ένωνε η κοινή τοποθέτηση και δράση γύρω από τα προβλήματα της πόλης τους» σχολιάζει για το ενδιαφέρον αυτό αριστερό «πείραμα» στο TPP ο καθηγητής Φιλοσοφίας Στάθης Κουβελάκης,
 « Αυτή η κινηματική και ενωτική διάσταση επέτρεψε στο σχήμα να είναι κάτι διαφορετικό από μια σφραγίδα που δραστηριοποιείται μόνο στις εκλογές ή ένας μηχανισμός ανάδειξης παραγόντων. Έγινε χώρος συνεύρεσης και δραστηριοποίηση των κατοίκων για μια ολόκληρη σειρά θεμάτων, χώρος όπου η πολιτική ξαναβρήκε την αυθεντική, συμμετοχική και μαχητική, διάσταση της, που αποτελεί, ή μάλλον θα έπρεπε να αποτελεί και την ουσία αυτού που ονομάζουμε "αυτοδιοίηκηση". Γι αυτό εξ'άλλου και το σχήμα αυτό κατάφερε να διατηρήσει τη συνοχή και να κατωχυρώσει την παρουσία του μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων και των εντάξεων αυτών που το αποτελούν. Για όλους αυτούς τους λόγους θα έλεγα ότι είναι είναι ένα "ιστορικό" και πρωτοπόρο εγχείρημα, η σημασία του οποίου ξεπερνάει σαφώς τα όρια του Χαλανδρίου, και που ανοίγει νέους δρόμους για την παρέμβαση της Αριστεράς στην κοινωνία".
Βασιλική Σιούτη / thepressproject