ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Εθισμένοι στην πληροφόρηση

Του Σωτήρη Μανιάτη

Αλλη μια έρευνα δείχνει πόσο εθισμένο είναι το κοινό που ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο με την πληροφόρηση, την ενημέρωση, τις ειδήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για μια καταγραφή του τρόπου με τον οποίο «καταναλώνουμε» ειδήσεις. Και σε αυτήν, περισσότεροι από τους μισούς που συμμετείχαν, το 52%, απαντούν ότι καταναλώνουν πληροφορίες σε «μπουκιές», σε καθημερινή βάση.
Η έρευνα-δημοσκόπηση έγινε διαδικτυακά από την ICM Research (http://www.icmresearch.com/) και συμμετείχαν 10.000 καταναλωτές, με 1.000 συμμετέχοντες από 10 χώρες: Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ρωσία, Σιγκαπούρη και Ταϊβάν. Και έγινε για λογαριασμό της.. 
εταιρείας κατασκευής συσκευών κινητής τηλεφωνίας HTC, η οποία βέβαια επιχειρεί να καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο αναζητούν πληροφορίες οι εξοικειωμένοι με τις λεγόμενες ψηφιακές τεχνολογίες, καθώς έτσι προφανώς σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.
Ακόμα κι έτσι, όμως, βρίσκει κανείς στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, το 55% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την ίδια την πληροφορία παρά για την πηγή της. Κάτι όμως που μπορεί να δημιουργεί σειρά προβλημάτων ως προς την αξιοπιστία της πληροφορίας, την αναπαραγωγή της κ.ά. Φαίνονται επίσης διαφορές μεταξύ γενεών. Το 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 55 χρόνων παραμένουν πιστοί στις παραδοσιακές ειδησεογραφικές πηγές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες κάτω των 25 ετών είναι 34%. Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (45%) ηλικίας κάτω των 25 δεν διαφοροποιούν τα ειδησεογραφικά άρθρα από τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Κάτι που επίσης μπορεί να δημιουργεί σειρά προβλημάτων. Στην καταγραφή αυτή, μάλιστα, σημειώνεται ότι «η απουσία διαφοροποίησης μεταξύ των πηγών μιας είδησης, σε συνδυασμό με τη διαρκή ανάγκη μας για ενημέρωση, έχει αρχίσει ήδη να επιδρά στον τρόπο που θα καταναλώνουμε ειδήσεις στο μέλλον. Θα πρέπει να είναι ακόμα πιο “κοινωνικές”, προσαρμοσμένες στα προσωπικά μας ενδιαφέροντα και να συνοδεύονται από άλλο περιεχόμενο, όπως ενημερώσεις για τον καιρό, υπενθυμίσεις από το ημερολόγιό μας ή ενημερώσεις κατάστασης». Το τελευταίο βέβαια μετριέται με βάση την ερώτηση που έγινε στους συμμετέχοντες: «Στο μέλλον, ποιες άλλες ενημερώσεις θα θέλατε να λαμβάνετε μαζί με τις ειδήσεις;» Στα συμπεράσματα επίσης της έρευνας επισημαίνεται ότι «τα λεγόμενα aggregators (υπηρεσίες που συγκεντρώνουν feeds ειδήσεων σε μία ενιαία πλατφόρμα), όπως το HTC BlinkFeed, η εφαρμογή Paper του Facebook, το Huffington Post και το Upworthy, θα δουν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται όσο η επιθυμία για διαρκή ενημέρωση όλων των ειδών παραμένει».
Στα γενικά στοιχεία πάντως φαίνεται ότι το 42% αρχίζει να ενημερώνεται για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα στην πρώτη ώρα από τη στιγμή που ξυπνά ενώ το 38% κάνει το ίδιο και την τελευταία ώρα πριν πάει για ύπνο. Το 63% αναγνωρίζει μια μεγαλύτερη ανάγκη να μαθαίνει πρώτο τις ειδήσεις από τη διεθνή επικαιρότητα, ενώ το 65% συμφωνεί ότι έχει μια πιο σφαιρική άποψη των πραγμάτων επειδή έχει πρόσβαση σε πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφόρησης και απόψεις. Το 72% νιώθει περισσότερο ενημερωμένο για το τι συμβαίνει στον κόσμο επειδή η πρόσβαση στις ειδήσεις είναι πιο εύκολη. Οπως επισημαίνεται, επίσης, η αμεσότητα της ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε μείωση των online κοινοποιήσεων, με μόνο έναν στους οκτώ (13%) να μοιράζεται πλέον ειδησεογραφικά άρθρα μέσω των κοινωνικών δικτύων και μόλις 14% να κάνουν «like» σε αυτά. Μάλιστα, μοιραζόμαστε μέσω των κοινωνικών δικτύων πιο συχνά τοπικές ειδήσεις (30%) οι οποίες θεωρούνται πιο δυσεύρετες…
Εφημερίδα των Συντακτών