ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ιδού οι «μπαταχτσήδες» των ΜΜΕ

Εναρμονισμένες πρακτικές από τους εργοδότες, διασπασμένοι οι εργαζόμενοι

Κόμμα «Δεν πληρώνω» έχουν συστήσει οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους απλήρωτους και εγκλωβισμένους σε επιχειρήσεις που, είτε έκλεισαν οριστικά είτε καρκινοβατούν, χρωστώντας μισθούς μηνών και ξεγελώντας τους εναπομείναντες εργαζόμενους με «έναντι». Εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και νομικά παραθυράκια που τους επιτρέπουν να ξανανοίγουν επιχειρήσεις με παρένθετες εταιρείες, οι «μπαταχτσήδες» των ΜΜΕ εφαρμόζουν παρόμοιες παρελκυστικές μεθόδους με τους συναδέλφους τους άλλων κλάδων, διαπρέποντας στο «διαίρει και βασίλευε», εναλλάσσοντας το μαστίγιο της ανεργίας με το καρότο των υποσχέσεων.
Ακολουθεί η λίστα με τους μπαταχτσήδες εκδότες και τα πεπραγμένα τους:
ΑΛΤΕΡ (Koυρής-Γιαννίκος): Απλήρωτοι πάνω από τρία χρόνια παραμένουν οι περίπου 650 εργαζόμενοι του Αλτερ, που στα τέλη του 2011 ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, αφού οι συν-ιδιοκτήτες του ομίλου Γ. Κουρής και K. Γιαννίκος τούς χρωστούσαν μισθούς ενός χρόνου,.. σχεδόν 9 εκατομμύρια. Ο πολύμηνος αγώνας τους, με κατάληψη του στούντιο και εκπομπές από τη συχνότητα του καναλιού, συγκέντρωσε μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης, ενώ έχουν κερδίσει ήδη δικαστικές αποφάσεις. Δεκτή έγινε φέτος το φθινόπωρο η αίτηση πτώχευσης που υπέβαλαν περίπου 200 εργαζόμενοι. Ο Κ. Γιαννίκος παραμένει προφυλακισμένος για χρέη στο Δημόσιο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου ένα μήνα παρέμειναν στη φυλακή οι Γιώργος και Αντρέας Κουρής για χρέη στο Δημόσιο 1,4 εκατ. ευρώ.

 «Απογευματινή» (Κ. Σαραντόπουλος): 130 είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ιστορικής εφημερίδας «Απογευματινή» που κατέβασε ρολά τον Οκτώβριο του 2010, ενώ ήδη χρωστούσε μισθούς 4 μηνών. Εκτοτε οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια, που απέρριψαν τρεις φορές τις αιτήσεις του ιδιοκτήτη Κ. Σαραντόπουλου για πτώχευση, κρίνοντας ότι έγινε με δόλιες προθέσεις. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει καταγγελία στο ΣΔΟΕ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καταθέτοντας στοιχεία για ύποπτες εκροές χρημάτων από τα ταμεία της «Απογευματινής» και μετακινήσεις ποσών μεταξύ offshore και στελεχών της διοίκησης, από τα οποία προκύπτει ότι έσοδα της εφημερίδας κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς της οικογένειας Σαραντόπουλου.

«Ελευθεροτυπία» (Χ.Κ. Τεγόπουλος): Απλήρωτοι και χωρίς αποζημίωση παραμένουν από τον Ιούλιο του 2011 οι περίπου 850 εργαζόμενοι της Χ.Κ. Τεγόπουλος, που σταμάτησε να εκδίδει την «Ελευθεροτυπία» τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, όταν οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας. Από τότε η εταιρεία υπέβαλε ανεπιτυχώς αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, ενώ δεν έχει καταβάλει ούτε ευρώ στους απολυμένους πλέον εργαζόμενους. Τον Ιανουάριο του 2012 η «Ελευθεροτυπία» επανεκδόθηκε μέσω της παρένθετης εταιρείας «Τρίτη Οψη» του δικηγόρου Χ. Οικονομόπουλου, με περίπου 160 άτομα προσωπικό, στους οποίους οφείλονται εκ νέου δεδουλευμένα. Η Χ.Κ. Τεγόπουλος οφείλει σε εργαζόμενους, πιστωτές και ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Liberis Publications S.A.: 200 εργαζόμενους πέταξε στον δρόμο τον Νοέμβριο του 2012 o Αντώνης Λυμπέρης, βάζοντας αιφνιδιαστικά λουκέτο σε 15 περιοδικά και 2 ραδιόφωνα, ενώ είχε ήδη προβεί σε μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία. Ο Λυμπέρης είχε ήδη μεταβιβάσει τίτλους σε ανύποπτο διάστημα σε άλλη εταιρεία, ενώ μόνο στο Ταμείο των δημοσιογράφων οφείλει 10 εκατομμύρια ευρώ, από μη καταβολή αγγελιόσημου.

Imaco (Π. Kωστόπουλος): Λουκέτο έβαλε τον Φεβρουάριο του 2012 ο όμιλος Imaco του Π. Κωστόπουλου, ενώ ήδη από τον Οκτώβριο του 2011 είχε σταματήσει να πληρώνει τους εργαζόμενους και έκλεινε περιοδικά. Οπως καταγγέλλουν όσοι απολύθηκαν (με δική τους αίτηση), τους οφείλονται περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, εκκρεμούν αγωγές εναντίον του εκδότη, ενώ έχει γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης που υπέβαλαν οι ίδιοι. Ενώ έχουν μεταβιβαστεί οι περισσότεροι τίτλοι των περιοδικών, δεν καταβλήθηκαν χρήματα στους εργαζόμενους. Τον Νοέμβριο ο Π. Κωστόπουλος συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο ύψους 400.000 ευρώ.

«Κέρδος» (Θ. Λιακουνάκος): Μισθούς από τον Απρίλιο του 2013 και δεδουλευμένα προηγούμενων ετών οφείλει ο Θ. Λιακουνάκος, της εφημερίδας «Κέρδος», στους εργαζόμενους, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ διεκδικούν επίσης επιστροφή χρημάτων από παράνομες μονομερείς μειώσεις στους μισθούς τους. Οπως καταγγέλλουν, ο Θ. Λιακουνάκος εξακολουθεί να διάγει πολυτελή βίο και να εισπράττει χρήματα από το ελληνικό Δημόσιο, αφήνοντάς τους απλήρωτους. Το όνομα του εκδότη εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα από τις καταθέσεις του Α. Κάντα, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

«Εξπρές» (Κ. Καλοφωλιάς): Μισθούς δύο ετών κατά μέσο όρο οφείλει ο Κ. Καλοφωλιάς στους εργαζόμενους, ενώ η εφημερίδα «Εξπρές» σταμάτησε να εκδίδεται τον Ιούλιο του 2013. Συνολικά καταγγέλλεται ότι οφείλονται δεδουλευμένα 2 εκατ. ευρώ, 9 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και 9 εκατ. στην εφορία.

«Ισοτιμία» - «Παρασκευή και 13» - «Αποκαλύψεις»: Απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι σε πολλές μικρές εφημερίδες που έβαλαν λουκέτο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σ. Κοτρώτσου των «Αποκαλύψεων», που έκλεισε την εφημερίδα τον Απρίλιο του 2011 χρωστώντας ήδη εφτά μηνών μισθούς σε περίπου 60 εργαζόμενους που δεν έχει αποζημιώσει ώς σήμερα. Συνέχισε την καριέρα του πρώτα στο «Real» και πλέον στο «Action 24», ενώ, όπως διαφημίζει, είναι ιδιοκτήτης ιστοσελίδων με μικρή επισκεψιμότητα αλλά γενναιόδωρη κρατική διαφήμιση.

«Επενδυτής»: Απλήρωτοι από τον Αύγουστο παραμένουν οι περίπου 70 εργαζόμενοι στον «Επενδυτή», που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση από τον Ιανουάριο, μετά το εταιρικό διαζύγιο των δύο πρώην συν-ιδιοκτητών «Ελεύθερου Τύπου» και «Επενδυτή», Μπενέκου Σκαναβή.

ΕΡΤ: Εκκρεμότητες υπάρχουν στις αποζημιώσεις τουλάχιστον 1.000 από τους 2.500 απολυμένους της ΕΡΤ, ενώ σε όλους οφείλεται η άδεια του καλοκαιριού και δεδουλευμένα από τις λεγόμενες «πρόσθετες» αποδοχές (υπερωρίες, νυχτερινά κ.λπ.) και το επίδομα άδειας.

Εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»: Απλήρωτοι τέσσερις μήνες είναι οι εργαζόμενοι στον «Αγγελιοφόρο» της Θεσσαλονίκης, που έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις.

Αφροδίτη Τζιαντζή / Eφημερίδα των Συντακτών