ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Οι απολύσεις στον ΕΔΟΕΑΠ διχάζουν(;) τον δημοσιογραφικό κόσμο

Η ανακοίνωση των Χριστοδουλίδου - Αγγέλη και η άποψη της Ντόρας Νταϊλιάνα

H δημοσιογράφος Ντόρα Νταϊλιανα (μέλος της ΕΣΗΕΑ και μέλος του ΕΔΟΕΑΠ) μας έστειλε mail για τις απολύσεις στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, καταθέτοντας την δική της άποψη για το θέμα που έχει αναστατώσει και εν πολλοίς διχάσει, όπως λένε κάποιοι, τον δημοσιογραφικό κόσμο.
Δημοσιεύουμε την άποψη της Ντόρας Νταϊλιανα χωρίς σχόλια παρόλο που η ίδια σχολιάζει και απαντάει περισσότερο στα όσα (επαρκώς) εξήγησαν με ανακοίνωσή τους η Πόπη Χριστοδουλίδου (πρόεδρος του ΤΥΠ) και ο Γιάννης Αγγέλης (μέλος του ΤΥΠ) σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεργασία του με τρεις εργαζόμενους (ανάμεσά τους και η αρχίατρος).
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της Ντόρας Νταϊλιανα:..
«Ως ασφαλισμένη του ΕΔΟΕΑΠ θλίβομαι και ταυτόχρονα ντρέπομαι για την συμπεριφορά που επιφύλαξε η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Οργανισμού, σε μια εξαιρετική επιστήμονα η οποία, κατά γενική ομολογία στάθηκε δίπλα στους ασθενείς ασφαλισμένους με ιδιαίτερη ανθρωπιά και επιστημονική κατάρτιση υψηλού επιπέδου. Από δε την προσωπική μου εμπειρία, ενός ιδιαιτέρως σοβαρού ιατρικού περιστατικού, είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι η κ. Σιατερλή, άτομο με ιδιαίτερο ήθος και ευπρέπεια, ως εκ του χαρακτήρος της, της στάσης ζωής και του σεβασμού της στην ιατρική δεοντολογία, αποκλείεται να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή και διασύνδεση με ιδιωτικές κλινικές κλπ.. Σημειώνω ότι παρά την επιμονή μου να μου υποδείξει τότε, χειρουργό το απέφυγε επιμελώς.
Ως προς τα καταγγελόμενα στην μακροσκελή και νεφελώδη επιστολή των δυο μελών του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ:
Θεωρώ ότι σημαντικότερο από τους τύπους είναι η ουσία. Και αυτή βρίσκεται στο ότι:
1] Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει υπογράψει σύμβαση με την συγκεκριμένη κλινική οπότε κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους ασφαλισμένους επειδή την επιλέγουν, δεδομένου ότι εναπόκειται στην ελεύθερη κρίση τους, τόσο η επιλογή της κλινικής όσο και του χειρουργού γιατρού. Είναι πέρα από κάθε ιατρική δεοντολογία η άρνηση όποιου γιατρού να παράσχει τις υπηρεσίες του σε ασθενή από τον οποίο, επιπλέον, αποδειγμένα, δεν ζητάει χρήματα. [Προς αποφυγή παρεξηγήσεων οφείλωνα σημειώσω ότι ουδέποτε χειρουργήθηκα από γιατρό του ΕΔΟΕΑΠ, δεν γνωρίζω δε, ούτε καν που βρίσκεται η εν λόγω κλινική].
2] Δεν μας λένε τα δυο μέλη του Δ.Σ. αν ο ΕΔΟΕΑΠ υπέστη οικονομική ζημία από την προτίμηση των ασφαλισμένων στην συγκεκριμένη κλινική με την οποία ο Οργανισμός έχει υπογράψει σύμβαση.
3] Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ δεν τήρησε, ως όφειλε, πριν την απόλυση, καμία από τις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό Εργασίας, πειθαρχικές διαδικασίες, αλλά λειτούργησε αυταρχικά, ακόμα και μικρόψυχα. Τι άλλο σημαίνει άραγε το ότι πριν καν ανακοινωθεί στην αρχίατρο η απόλυσή της, κατελήφθη -προφανώς με εντολή άνωθεν- το γραφείο της από τον αναπληρωτή της;
Τα υπόλοιπα, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις των πρωτεργατών αυτής της αθλιότητας σε βάρος της αρχιάτρου, με συνέπεια την σπίλωση της προσωπικότητάς της, δεδομένου ότι από το κείμενο της επιστολής των δύο [«για το περίεργο γαϊτανάκι που παιζόταν πίσω από την πλάτη όλων»] αφήνεται να εννοηθεί ότι υπήρξε από την πλευρά της δόλος και συμπαιγνία με τους γιατρούς και την κλινική.
Κάτι ακόμα. Τα δύο μέλη, που είναι και δημοσιογράφοι, γνωρίζουν ότι χειρότερο από το ψέμα είναι η μισή αλήθεια. Για παράδειγμα, ενώ δείχνουν …λατρεία στους τύπους, αποφεύγουν να μας πουν ότι ο Κανονισμός Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ [αναρτημένος στο www.edoeap.gr], ορίζει ρητά στο άρθρο 5 παρ. 12 Ε ότι «για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις η Υγειονομική Επιτροπή συγκροτείται με εισήγηση Προέδρου ΤΥΠ» και όχι αρχιάτρου.
Συμπέρασμα: Είναι ηλίου φαεινότερο ότι στην συγκεκριμένη απόλυση περισσεύει η σκοπιμότητα και η εμπάθεια σε μη αρεστά στη νέα διοίκηση πρόσωπα.

Ντόρα Νταϊλιανα
Δημοσιογράφος / Μέλος της ΕΣΗΕΑ και μέλος του ΕΔΟΕΑΠ»