ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Κλείνουν περιοδικά, κόβουν προσφορές...

Οι κινήσεις των εκδοτών για να μειώσουν τα έξοδα - Γιατί αντιδρά ο Χατζηνικολάου

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε επίπεδο εκδοτών σχετικά με τις προσφορές των εφημερίδων. Σε αυτή διερευνάται το ενδεχόμενο της σταδιακής κατάργησης των δώρων που προσφέρουν κυρίως τα κυριακάτικα φύλλα. Η ιδέα έπεσε αρχικά από τον Σταύρο Ψυχάρη του ΔΟΛ, ο οποίος θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια ο Τύπος υπέστη ζημιά εξαιτίας και της πολιτικής των προσφορών που ακολούθησαν οι εκδότες.
Κατά καιρούς ο ίδιος έχει προσπαθήσει, ακόμη και μεμονωμένα, να «κόψει» τις ακριβές προσφορές. Εσχάτως το επιχείρησε στα «Νέα του Σαββατοκύριακου», όμως το φύλλο κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ πωλήσεων, αφού οι υπόλοιπες εκδόσεις κυκλοφόρησαν κανονικά (και) με προσφορές. Το..  ζητούμενο για τον Ψυχάρη είναι να υπάρξει συμφωνία πρώτιστα με το αφεντικό του «Πήγασου», Γιώργο Μπόμπολα, ο οποίος έχει κάθε λόγο να αναζητά τρόπους να μειώσει το λειτουργικό κόστος του μαγαζιού του. Οι όποιες συζητήσεις όμως πήγαν πίσω όταν αναπάντεχα τα αναγνωστικά του «Βήματος» εκτίναξαν για αρκετές εβδομάδες την κυκλοφορία του φύλλου. αυτο προκάλεσε την αντίδραση του «Εθνους» που αντεπιτέθηκε με τα βιβλία του Καζαντζάκη πετυχαίνοντας την κυκλοφοριακή άνθηση της κυριακάτικης εφημερίδας του Μπόμπολα.
Η ρευστότητα που δημιούργησαν στα δύο εκδοτικά συγκροτήματα οι συγκεκριμένες προσφορές έβαλε σε δεύτερη μοίρα την όποια μεσοπρόθεσμη στρατηγική.
Το εντυπωσιακό στην όλη ιστορία έχει να κάνει με το ότι σύμφωνοι γενικότερα στην ιδέα κατάργησης των προσφορών φαίνεται να είναι οι Αναστασιάδης - Καραμήτσος του «Πρώτου Θέματος», αλλά και ο Θέμης Αλαφούζος της «Καθημερινής». Ο τελευταίος δείχνει αποφασισμένος, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των υπολοίπων, να προχωρήσει μόνος του.
Στο παρόν σκηνικό, ο μόνος που εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις στο σενάριο της κατάργησης είναι ο εκδότης της «Real News», Νίκος Χατζηνικολάου. Ως γνωστόν, η εφημερίδα των Χατζηνικολάου - Κουρή κυκλοφορεί μόνο σε ακριβή έκδοση, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχόμενη αλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλες ζημιές στο φύλλο.

Το πρόβλημα με το χαρτί
 Πάντως, σε πρώτη φάση, οι εκδότες φαίνεται πως έχουν καταλήξει στον περιορισμό των περιοδικών που κυκλοφορούν ως ένθετα με τις κυριακάτικες εκδόσεις. Ο λόγος έχει να κάνει και με τη ρευστότητα που απαιτείται να διαθέτουν, αφού η πρώτη ύλη για τα βιβλία και τα περιοδικά, που είναι το χαρτί, απαιτεί cash πληρωμή. Ηδη, μάλιστα, οι μεγαλοεκδότες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την εισαγωγή χαρτιού, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο και στα οικονομικά της εκτυπωτικής μονάδας «Ιρις», στην οποία μετέχουν οι Μπόμπολας - Ψυχάρης. Συγκεκριμένα, ακόμη και στην παρούσα φάση υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χαρτιού στα τελωνεία, που παραμένουν στα πλοία, έως ότου βρεθούν τα χρήματα για να εκτελωνιστούν.


- πηγή: Secret / Παραπολιτικά