ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Οι νέες φυλές των μιντιαρχών

Νέες φυλές μιντιαρχών συνθέτουν μια ανερχόμενη μικρή κοινωνία ιδιοκτητών Μέσων, αφήνοντας στην ιστορία του ελληνικού Τύπου, τον ντεπασέ διαχωρισμό «παραδοσιακοί εκδότες – καναλάρχες» ή «μικρομεσαίοι – μεγιστάνες».
Σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει άρδην με τον αριθμό των μηδενικών των τραπεζικών λογαριασμών ή αντίστοιχων του δανεισμού κάθε Μέσου να συνιστά τον κρίσιμο παράγοντα για να χαρακτηρισθεί και να καταγραφεί ως «υπολογίσιμη» δύναμη ένας ιδιοκτήτης Μέσου. Οι νέες φυλές είναι εδώ και η εξουσία – κυρίως δε τα παράκεντρά της – αδυνατεί να συναγελάζεται με ορισμένες από αυτές. Όταν και όποτε το κάνει έχει τους λόγους της.
Είτε εκβιάζεται (άραγε γιατί;) είτε προσδοκά κάτι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια στρατιά ανθρώπων που πληρώνουν την ανατροπή του σκηνικού και την αποκαθήλωση αρκετών μηντιαρχών από την.. κορυφή τους.
Είτε πρόκειται για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που σάρωνε προ 5ετίας την αγορά των ΜΜΕ και αγόραζε κάθε τι που είχε βάλει «πωλητήριο» (12,8% Πήγασος, 10,14% Veto, Ραδιοφωνικός σταθμός Flash, Ισοτιμία, Officiel, Espresso, Espresso Κύπρου, Athens News, Financial Box, κ.ά.), είτε για τον συνέταιρό του Πέτρο Κυριακίδη που φέρεται να περνάει διακοπές διαρκείας στην Μποκοτά, είτε για τον Πέτρο Κωστόπουλο που πτώχευσε την ΙΜΑΚΟ και τον Αντώνη Λυμπέρη την Liberis Publications, τον Γιώργο Κουρή (Alter, Αυριανή) που μπαινόβγαινε στον Κορυδαλλό, τον Κώστα Γιαννίκο (Alter, Επενδυτής, Ελληνική Θεαμάτων), που βρίσκεται ακόμη μέσα, ή τον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη («Επενδυτής», «Sportime» και «Εξουσία»), που βρίσκεται στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, μια νέα φυλή έχει ήδη καθιερωθεί των πρώην «κραταιών», των λεγόμενων έκπτωτων. Μέσα σε αυτή τη φυλή υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες: των εγκλείστων, των εκβιαστών, των παντός καιρού κ.ο.κ.
\
Οι παλιοί κι ωραίοι έχουν χρέη
Όλοι οι ωραίοι και σημαντικοί καναλάρχες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ έχουν σημαντικά χρέη, που αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τους εκπροσώπους του πλέον εύπορου τμήματος της αγοράς ήτοι οικογένειες Βαρδινογιάννη, Ψυχάρη, Μπόμπολα… Οι χρεωμένοι λοιπόν συνιστούν μια νέα παγιωμένη φυλή από μόνοι τους και εσχάτως παντρεύεται με μια άλλη τυπολογία: Αυτή των «καθυστερημένων» στην καταβολή των μισθών. Αλλά αυτό το αντιπαρερχόμαστε.

Οι καλοπληρωτές…
Υπάρχει ακόμη μια φυλή. Αυτοί που πιστεύουν ότι μέσα στην αναμπουμπούλα το καλό τους όνομα στην πιάτσα θα περάσει στο κοινό μέσω της μεθόδου του word of mouth. Όταν οι εργαζόμενοι μιλούν καλά για τα αφεντικά τους, τότε οι Πελάτες, εν προκειμένω οι αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές, το εκτιμούν και επιστρέφουν μέσω της προτίμησης τους, πίσω το καλό στον ιδιοκτήτη. 

Οι όψιμοι «αριστεροί»
Υπάρχει και μια νέα αναδυόμενη κατηγορία. Αυτοί που είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως φως και μπήκαν μπας και αποκτήσουν έρεισμα και «κονέ» στην υποτιθέμενη επόμενη ημέρα της διακυβέρνησής του. Έχουμε μετρήσει ήδη 4-5 εκδότες και δεν εννοούμε τα ανερχόμενα κομματικά Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ (Αυγή, Στο Κόκκινο). Ένας εκδότης, φέρ' ειπειν προ ενός έτους έκλεισε την εφημερίδα του πολύ γρήγορα. Άλλος, το ίδιο έξυπνος και όχι ντεμέκ αριστερός, το σκέφτεται. Να το θυμηθείτε, θα γεμίσει ο κόσμος φιλοσυριζέϊκες εφημερίδες. Ημέρες του ’81 θυμίζει και κάποιοι θα το πληρώσουν πολύ ακριβά. - antimedia