ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Οταν ένα μπλογκ ενηλικιώνεται, γίνεται βιβλίο;

Τον περασμένο μήνα ο παρισινός εκδοτικός οίκος Fayard εξέδωσε ένα όλως ιδιαίτερο βιβλίο, βασισμένο σε κείμενα από το μπλογκ ενός Ελληνα επιστήμονα ο οποίος έζησε επί μία εικοσαετία στη Γαλλία -αρχικώς ως φοιτητής και εν συνεχεία ως πανεπιστημιακός ερευνητής και ως εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση- και επαναπατρίστηκε με την έναρξη της κρίσης.
Συγγραφέας του «La Grece fantome - Voyage au bout de la crise (2010-2013)» είναι ο Παναγιώτης Γρηγορίου, κοινωνικός ανθρωπολόγος-ιστορικός, ο οποίος στο μπλογκ του καταγράφει στη γαλλική γλώσσα το μέχρι τούδε χρονικό της εθνικής μας περιπέτειας. Το βιβλίο του (ο τίτλος του οποίου μπορεί να αποδοθεί ως «Το φάντασμα της Ελλάδας - Ταξίδι στην άκρη της κρίσης») διαρθρώνεται σε κεφάλαια βάσει των γεγονότων και υποστηρίζεται από χρονολόγιο, ώστε ο Γάλλος ή γαλλόφωνος αναγνώστης να δύναται να κατανοήσει τι ακριβώς «συνέβη» μία ωραία ευρω-πρωία στην Ελλάδα και..
 στους Ελληνες - ίσως και να ψυχανεμιστεί τα προσερχόμενα. Μαζί του είχαμε την ευχαρίστηση να συζητήσουμε για το βιβλίο του.
- Οταν το μπλογκ ενηλικιώνεται, γίνεται βιβλίο, κ. Γρηγορίου;
«Θα έλεγα ότι ένα μπλογκ δεν ενηλικιώνεται εύκολα, αλλά ωριμάζει άνευ γήρατος! Ομως με την πάροδο του χρόνου γίνεται κουραστικό, έως και αφόρητο, καθώς φέρει επάνω του (όσο και... εις πέρας) όλο το άλγος της φθοράς και μάλιστα με πολλαπλασιαστή και επιταχυντή την κρίση. Αλλωστε, στην περίπτωσή μου, η ιδέα της... ενηλικίωσής του σε βιβλίο ήταν σχεδόν ταυτόχρονη με τη γέννησή του. Το 2012 ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Φιλίπ Κοέν, παλαιότερα των εφημερίδων "Liberation" και "Le Monde" και ώς το 2012 του περιοδικού "Marianne", μετέφερε μια πρόταση-ιδέα στον ιστορικό οίκο Fayard. Ο Φιλίπ πίστεψε αυτό το βιβλίο όσο δεν πίστεψε ποτέ τα ψεύδη και τις απλοποιήσεις των στερεοτύπων ως προς την ενοχοποίηση του ελληνικού λαού. Αυτό προς τιμήν του, σε αντίθεση με πολλούς άλλους δημοσιογράφους της χώρας του. Κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια του βιβλίου, το οποίο καθυστέρησε και λόγω πολλαπλής επικαιροποίησης. Κάπου τότε όμως ξεκίνησε και η επώδυνη περιπέτεια του Φιλίπ Κοέν: η μοίρα το έφερε το βιβλίο να κυκλοφορήσει στη Γαλλία στις 23 Οκτωβρίου, ο Φιλίπ έχασε τη μάχη της ζωής με τον καρκίνο μόλις τρεις μέρες πριν».
- διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Γρηγορίου στην Ελευθεροτυπία και στον δημοσιογράφο Θόδωρο Βαρβάρη ΕΔΩ