ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

«Μαγάρισαν» και την Wikipedia

Σοκ από τις αποκαλύψεις για κατά παραγγελία πληρωμένα άρθρα στην ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου

Περισσότερους από 250 χρήστες έχει μπλοκάρει πορς το παρόν η εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου Wikipedia καθότι υποπτεύεται ότι επιδίδονται σε επί πληρωμή υποστήριξη απόψεων και υιοθέτηση ψευδών (sockpuppet) ταυτοτήτων για διάφορους σκοπούς προώθησης συμφερόντων. Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και το θέμα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα διεθνή μέσα ενώ εκτενή άρθρα έχουν δημοσιευτεί τόσο στη Wall Street Journal όσο και στους New York Times.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες, οι περισσότερες από τις «ύποπτες» εγγραφές φαίνονται να προέρχονται από την Wiki-PR, μία αμερικανική εταιρεία η οποία ισχυρίζεται ότι στήνει, διαχειρίζεται και..
μεταφράζει σελίδες της Wikipedia για πάνω από 12.000 ανθρώπους και εταιρείες. Όπως αναφέρθηκε, εγγραφές με στόχο την προώθηση, οι οποίες είχαν δημοσιευθεί από ένα account υπό το όνομα Morning227, καθώς και άλλoυς λογαριασμούς, φαίνονται να είχαν ζητηθεί από, μεταξύ άλλων, εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, μικρά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, συγγραφείς, γιατρούς, μουσικούς και μία πετρελαϊκή εταιρεία.
Από πλευράς της, η Wiki-PR αρνείται ότι παραβίασε τους κανόνες της Wikipedia προωθώντας τους πελάτες της, τονίζοντας ότι απλά ήθελε να εξασφαλίσει ότι η παρουσίασή τους στην εγκυκλοπαίδεια θα γίνεται με ακρίβεια. Σύμφωνα με την διευθύντρια του ιδρύματος που διαχειρίζεται τη Wikipedia, συνεχίζονται οι έρευνες και τα μπλοκαρίσματα ύποπτων λογαριασμών και χρηστών.