ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΤ: Θεσμικών εκτροπών συνέχεια, από την κυβέρνηση

Με αδιαφανείς διαδικασίες και θεσμικές εκτροπές επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει το χάος που δημιούργησε η παράνομη απόφασή της για το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Με μια τροπολογία, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, παρακάμπτει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες διαδικασίες για την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία του μορφώματος της Δ.Τ, αλλά και της ΝΕΡΙΤ, αποτελούν πρόκληση για μια ευνομούμενη κοινωνία. Σήμερα η ΠΟΣΠΕΡΤ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η παράνομη απόφαση να αποδίδεται το 25% του ανταποδοτικού τέλους για την ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Με μια τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές..
ενέργειας, η κυβέρνηση επιχειρεί να… βάλει τάξη στο χάος που η ίδια δημιούργησε με τη σύσταση του μορφώματος της ΔΤ και να εξασφαλίσει το θεσμικό φερετζέ στο πραξικόπημα της 11ης Ιουνίου και σε όλες τις παρανομίες που το ακολούθησαν εδώ και 4 μήνες.
Ταυτόχρονα με μια άλλη τροπολογία 7 γραμμών σε νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Υγείας, θέλει να νομιμοποιήσει μετά από 24 χρόνια τα ιδιωτικά κανάλια και επιπλέον να τους παραχωρήσει δωρεάν και με το νόμο την εκμετάλλευση του νέου ψηφιακού χάρτη των τηλεοπτικών συχνοτήτων της χώρας.
Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΡΤ η Κυβέρνηση επιχειρεί να τακτοποιήσει όπως όπως το χάος που προκάλεσε με την απόφαση για λουκέτο στην ΕΡΤ. Όχι μόνο παρακάμπτει το κοινοβούλιο με την μη κύρωση της ΠΝΠ αλλά με τροπολογία δίνει παράταση ζωής στην μεταβατική εκκρεμότητα για τουλάχιστον 10 μήνες.
Ο Παντελής Καψής αν και αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα της ΔΤ είναι υποδεέστερο της ΕΡΤ απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού, παραδέχτηκε ότι έχει καθυστερήσει πολύ η δημιουργία του Νέου Φορέα.
«Αυτή τη στιγμή είναι όμηροι 1200 εργαζόμενοι λόγω της κατάληψης στην Αγία Παρασκευή και σε αυτό οφείλεται το ότι είναι υποδεέστερο το πρόγραμμα. Πολύ σύντομα θα προκηρυχθούν οι μόνιμες θέσεις για τη νέα τηλεόραση. Αν η ΔΤ δεν μπει στο Ραδιομέγαρο, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην κάλυψη της Προεδρίας» είπε.
Την παράταση του ενδιάμεσου μορφώματος δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι η EBU η οποία δεν μεταδίδει την ΔΤ και αναμένει σύντομα δείγματα σοβαρής και θεσμοθετημένης ροαδιοτηλεόρασης.
Όπως είπε σε συνέντευξή στο Βήμα η γενική διευθύντρια της EBU Ινγκριντ Ντελτένρ πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμη και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα… «Υπάρχει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ΝΕΡΙΤ…Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ τελεί υπό κατάληψη, όπως γνωρίζουμε ότι όσοι βρίσκονται εκεί έχουν μέχρι στιγμής κάνει καλή δουλειά και συνεχίζουν να κάνουν καλή δουλειά. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη γιατί υπάρχει ένα είδος “πειρατικού” καναλιού που συνεχίζει να εκπέμπει, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ένα μεταβατικό κανάλι που απέχει πολύ από το να είναι τέλειο» είπε.
Η τροπολογία δίνει υπερεξουσίες στον Ειδικό Διαχειριστή Γκίκα Μάναλη να προσλαμβάνει εκτός διαδικασίας είτε εργαζόμενους, είτε εταιρίες. Του δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να υπογράφει συμβάσεις έργου, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας εξοπλισμού και ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, δίχως να αναφέρεται με σαφήνεια, εάν όλη αυτή η δραστηριότητά του θα υπόκειται στο γενικό κανόνα προμηθειών του Δημοσίου, που προβλέπει δημόσιες προκηρύξεις και προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Αλλά και για την ΝΕΡΙΤ, αναγνωρίζεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ενός ανδρός αρχή, αφού θα αναθέτει κατά το δοκούν έργο και παροχή υπηρεσιών σε δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, επιστήμονες και θα εγκρίνει εξωτερικές παραγωγές. Όλες οι…αμαρτίες της παλιάς ΕΡΤ δηλαδή, για τις οποίες υποτίθεται πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εφεύρει το λουκέτο διαδικασία που δεν έχει προηγούμενο παρά μόνο σε εμπόλεμη ζώνη όπως επαναλαμβάνει η γενική διευθύντρια της EBU .
Την ίδια ώρα η διάταξη για τον ψηφιακό χάρτη της χώρας, προκαλεί έντονες αντιδράσεις αφού για άλλη μια φορά όπως και επί 24 ολόκληρα χρόνια, παρακάμπτεται η διαδικασία διαγωνισμού νόμιμης αδειοδότησης. Με μια άλλη τροπολογία 7 γραμμών όλα τα ιδιωτικά κανάλια που εξέπεμπαν έως τις 31 Αυγούστου, νομιμοποιούνται – και πάλι προσωρινά σύμφωνα με την κυβέρνηση- και μπαίνουν πλέον στη νέα ψηφιακή εποχή, με μονοπωλιακό πάροχο ψηφιακού δικτύου για όλη τη χώρα, το «καρτέλ» των μεγαλοκαναλαρχών τη γνωστή Digea. - πηγή: syspeirosi