ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Πόσο απέχει η σάτιρα από την τρολιά;

Η Ντολόρες Πουέντες, ιδρυτικό μέλος της ιστοσελίδας σφαιρικής παραπληροφόρησης theblob.gr, απαντά εύστοχα στις 3 (εύστοχες) ερωτήσεις της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας:
* Πόσο απέχει η σάτιρα από την τρολιά;
- Οσο απέχουν αυτοί οι δύο τίτλοι: «Εκτός ΣΕΒ βρέθηκε εργοδότης» και «Εκτός ΣΕΒ βρέθηκε εργοδότης που πλήρωνε κανονικά τους υπαλλήλους του». Εν ολίγοις, πιστεύω ότι οι βασικές διαφορές μεταξύ σάτιρας και τρολιάς είναι η πρόθεση του συντάκτη και η ανταπόκριση του αναγνώστη. Οταν τρολάρεις θες να «ξεγελάσεις» όσους περισσότερους μπορείς, αν το πετύχεις χαίρεσαι με το κατόρθωμά σου. Οταν .. σατιρίζεις, αναγκαστικά ενσωματώνεις κάποιες υπερβολές και εντυπωσιάζεσαι πάντα, όχι απαραίτητα ευχάριστα, με το πόσο πολλοί βρίσκονται να το χάψουν αμάσητο.
* Προσφέρεται το δίκτυο για χαβαλέ;
- Το δίκτυο προσφέρεται για τα πάντα. Ενημέρωση, παραπληροφόρηση, γέλια, δάκρυα, ζευγαρώματα, χωρισμούς. Για τα πάντα, εκτός από «επανάσταση».
* Τα social media είναι η νέα ειδησεογραφία;
- Αν εξαιρέσεις περιπτώσεις που το Twitter π.χ. αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο εργαλείο για την κάλυψη εξεγέρσεων, διαδηλώσεων ή τρομοκρατικών επιθέσεων σε πραγματικό χρόνο, τα social media από μόνα τους σπανίως διαμορφώνουν την ειδησεογραφία. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο «καταναλώνονται», πλέον, οι ειδήσεις από τους χρήστες των social media σηκώνει πολλή κουβέντα.